Работиш на 50 км от дома – държавата ти плаща наем, ток...

Целта била да се намали безработицата, да се помогне на семействаха
44
Работиш на 50 км от дома – държавата ти плаща наем, ток...
Снимка: Булфото, архив

Безработни, които започнат работа по препоръка на Бюрата по труда, на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет.

Това предвижда одобрените от парламента поправки в Закона за насърчаване на заетостта, внесени от правителството.

Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им - в Правилника за прилагане на закона.

Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони.

Предложените промени ще подобрят достъпа до услугите на Агенцията по заетостта. В момента регистрацията на търсещите работа се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползват услуги само в Бюрото по труда, в което са се регистрирали.

С предложените промени търсещите работа ще могат да ползват услуги по информиране и/или консултиране, подпомагане за започване на работа и психологическа подкрепа независимо от адреса на регистрация.

Ще отпадне и санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция "Бюро по труда", без да я уведомят за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналисти, кой е Държавата?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някоя голяма западноевропейска фирма, ще се прехвърли разходите върху данъкоплатец! Най-вероятно срещу имотна облага, за някои хора.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще, ще, ще?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта била, или целта е? Да се намали безработицата? *** тези хора и сега си работят на тези разстояния. Защо бюрото, за да си намери работа, нали ще разпределя порциите! Кметския наместник дава служебна бележка, че Минчо живее в село "Х" и работи в града "у" и готово! Работа за администрация и далаверите. Но, прахът в очите и шумът в ушите, предизборни е най-важен. После, с наредбичка, правила, инструкции и други подобни всичко ще бъде непотребно
25
0
 
3
 
! Отговори
9 преди 7 години
Ами след като мине 1 година кой ще поема разходите или трябва да напуснем работата? И тия 200 лв. за кое по напред? Тия пак ни взеха за мезе. А ще ми платят ли самолетен билет без завръщане за да имигрирам и повече никога да не се върна тук?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще могат, а не ще получат! Много условности. Бюрото по труда, на регистриран безработен? Кои и колко да регистрираните, ще предложи, на простосмъртния, работа за мижава заплата, а на човек, с позиции? Голяма заплата и тлъсти бонус! Корупция, далавера.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най новата простотия на ГЕРБ.
22
2
 
3
 
! Отговори
Тошката преди 7 години
*** народ - слаба държава. Сега държавата измислила да плаща масрафа на някои, и да прелива от пусто в празно. Деца няма, възрастните *** като мухи. Куп драматични проблеми за решаване, държавата се чуди кво да измисли да ни замазва очите. Да вземат като за начало да се погрижат за майките с децата и за децата. За семействата българските, а не да простеят. Той работодателя си плаща и квартира и друго като си му ценен кадър.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти от Попово ли си или от Разград?Не се пише ПОТЩИ а ПОЧТИ
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО РАБОТИШ НА 100 КИЛОМЕТРА МОЖЕ ДА ТИ ПЛАЩАТ И ЗАПЛАТА, НО ТОЗИ ВЪПРОС ЗАСЕГА НЕ Е ИЗЯСНЕН.
19
0
 
1
 
! Отговори
Хайде Пакшишаман преди 7 години
- Не стигат петстоте! Малко са, другари! Желаем още петиляде, да сме все еничари! В крак ще маршируваме, ще дупим жълтия си ***! И с крака у ануса като царуваме, ще подържаме своя хъс! О, Антракт, стига!
18
0
 
8
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
е сега каква навалица ще настане за промяна на софийския адрес с такъв от населено място на поне 51 км от София :)))
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем не щете СоциализъмХем всичко Социално ви ХаресваЕее то тъй нестава
16
12
 
7
 
! Отговори
дс преди 7 години
на тъпия българин като му предложиш някоя хубава идея и започва да хейтва. виждам го по безумните коментари. затова не заслужавате нищо. злобно мръсно и алчно племе
15
2
 
13
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Тя хубу ще ти плаща! Ама с чии пари!+тва има само една такава мобилна прослойка от обществото дето не е проблем от единия край до другия край да се вдигне и 50км не я бъркат щото се ражда и умира на кон!Ще има включване и усвояване пак май!?
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага си връщам провинциалния адрес на 60км съм от София тццц така се прецаках да стана столичанин сега пак ще сменям лична карта
13
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Земя като една човешка длан,но по-голяма ти не си ми нужна.Щастлив съм аз, че Бойко плаща в нужда,за ГЕРБ ще гласувам весел и засмян.Наем, пътни, още интернет,и детски ясли бонус даже,дванайсет месеца - добре,а за нататък кой ще каже?
12
0
 
24
 
! Отговори
zzz преди 7 години
А не може ли да насърчат бизнеса да разкрива работни места ( и съответно инвестира ) в слабо развитите райони ? Би било по-дългосрочно решение. А не всички да се юрнат към София, Пловдив, Бургас и т.н.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще дават ли и филия с мас?
10
0
 
2
 
! Отговори
Nuo преди 7 години
Sto ve, nali benzina e eftin, elenergiata za bg hibrida oste po-dobre...?!:-)