Петъо си каза: Разкрачени сме между Правец и Брюксел!

Объркахме ЕС със СССР, мислейки, че ЕС дава, каза президентът
9 сеп 2016 11:00,
171
Петъо си каза: Разкрачени сме между Правец и Брюксел!
Снимка: БТА

Демокрацията и ЕС са нашият цивилизационен избор. С всички несъвършенства, които имат демократичните системи, с всичките кризи, пред които е изправен днес ЕС, това е най-добрият избор за България. Това заяви президентът (1997-2001 г)/ Петър Стоянов при представянето на неговата книга "Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята".

"Няма от какво да се срамувам. Ние искахме, работихме, участвахме в митинги, управлявахме, за да направим България страна на свободни хора, на човешки права, с работеща пазарна икономика", каза още президентът Стоянов.

Според него това, което не е стигнало на политиците, за да чувства обществото днешната неудовлетвореност е, че са натоварили със свръх очаквания и демокрацията, и членството ни в ЕС.

"Объркахме ЕС със СССР, мислейки, че ЕС дава, а демокрацията е нищо повече от една рамка, от възможности, перспективи, които за да се реализират изискват страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация", каза Петър Стоянов, цитиран от БТА.

По думите му не сме успели да се освободим от тази двойственост - политическата, идеологическа и носталгична "разкраченост" между Правец и Брюксел, която е паразилирала националната ни енергия и сили.

"Ние се оплакваме, но е голяма грешка да преписваме днешните си беди на демокрацията или на ЕС, защото ние никога не успяхме да видим един истински и работещ модел на демокрацията", каза Стоянов като допълни,че съвършеният модел на демокрацията не съществува никъде.

Президентът Стоянов благодари на всички, които са били с него от първия ден на политическата му кариера и чрез тях на стотиците български граждани, които със своята вяра, любов и енергия помогнаха България да излезе от посткомунистическия здрач след 1989 г., да започне реформи, да стане член на ЕС и НАТО и българите да се почувстват достойни граждани на света.

Президентът Росен Плевнелиев, който присъства на представянето на книгата, заяви, че историята трябва да се знае и да се преговаря, защото са много опасни ненаучените уроци от нея.

"Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение е един ненаучен урок от историята. Това, че днес става модерно антиевропейското говорене, включително и в България, е един ненаучен урок от историята. Това, че днес националисти и популисти развяват по-често чуждото, отколкото българското национално знаме, но се наричат патриоти, е ненаучен урок от историята", настоя Плевнелиев.

"Ненаучените уроци от историята са много опасни, но още по-опасна е манипулираната, подменената история и подменени ценности", заяви още президентът.

По думите му днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена и ценностите, в които вярваме не са избуели, така както прекрасно цвете, което искаме да ги видим.

Той попита нима и днес агенти на ДС - политолози, социолози, журналисти, политици, не продължават да шестват по телевизионните студия със собствените си сценарии, така както са го правели преди 20 години и посочи, че точно в това време и затова, че сме на тази фаза на своето развитие е толкова важно, че един голям и достоен български президент - Петър Стоянов е "проговорил" чрез своята книга.

Росен Плевнелиев каза още, че се чувства горд, че може да каже, че върви редом с президента Стоянов, че го счита за близък като ценности, действие и като мандат, който беше много труден, какъвто е сега и неговият.

Държавният глава отбеляза, че никога няма да забрави думите на Петър Стоянов след избирането му на поста:"Президент е съвсем нормално да греши, човешко е, но гледай никога да не сбъркаш в големите неща".

Книгата "Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята" се издава във връзка с 20-годишнината от избирането на Петър Стоянов за президент на страната. Книгата e сборник, който включва негови статии, обръщения, речи и интервюта в български и чужди медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петър Стоянов да си каже подписвал ли споразумение с гърците с което България се отказва от Беломорска тракия след изтичане на Ньоския договор и тогава да си пише мемоари да се прави на ангел
129
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До до П.Петров 153,Колкото до американската външна политика и намесата им във "васалните държави", като се има предвид историята(Сомоса), не ми се вярва изведнъж да стане принципна и последователна. Като споменахте Турция, както казват "Интересът клати феса!" и действието/въздействието е по пътя на най-малкото съпротивление/цена, а не на база принципи и идеи.
128
1
 
5
 
! Отговори
153 преди 7 години
В Румъния не им правят лустрация сега? Между другото БВП в Румъния е нарастнал с 6 % тази година.
127
2
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До до П.Петров 153Трябваше лустрация, но това време е безвъзвратно отминало. Комунистите изповядват тезата, че власт се взема и дава с кръв и след като това не се случи в България разбирайте, че смяна на властта не е имало и целия "преход" е едно изиграно от ДС агенти "театро" на демокрация и превръщане на ръководните ДС и БКП кадри в капиталисти, чрез "усвояване" на държавните ресурси.Всъщност, конците на българската икономика и политика се дърпат от хора, чийто досиета отдавна са изгорени.
126
1
 
8
 
! Отговори
до П.Петров преди 7 години
Лустрация трябва преди всичко и тогава може да се случат тези неща. Но момента бе изпуснат точно от Стоянов и Костов може би нарочно (по скоро да). Сега само с помощ отвън може да се оправим, както Румъния. Но САЩ нямат желание защото държат ББ с много неща и цялата политическа върхушка им е в ръцете. Ако Турция им се изплъзне, може би ще имат интерес?
125
2
 
6
 
! Отговори
gogo преди 7 години
А какви бяха ценностите на баща ти, Роско......?!? Изчезни вече от хоризонта, из-мекяр такъв....
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Златке, Петьо може да наричаш петгодишно момченце. Да поставиш такова заглавие като представяне на книга за президент на една държава е меко казано инфантилно.
123
3
 
8
 
! Отговори
дЯДО гошо преди 7 години
Г-н Стоянов, правиш със сигурност подмяна на историята и онова Живково време за които народа се радваше и спокойно жгивееше докато сега всеки се заключна като арестантин,демогравския показател ще го отчетеш като демократична ценност и жалко,че не виждаш как всеки втори рови из кфите за смет и сам си говори ,че е "добре" Мислех,че си разумен човек но Ж А Л К О....
122
3
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Този Петър Стоянов винаги е правил впечатление на плиткоумен политик , който като стар шивач , вади шаблон след шаблон !Въобще проблема не е в разкрачването , а в мисленето на политиците ! А те , "политиците" не могат да мислят , да анализират , да се учат от опита на други страни и управници !Е , този , така и не надскочи нивото си на бракоразводен адвокат ! Какво чакате от този "Бат Петьо"?Какво?
121
1
 
2
 
! Отговори
учуден преди 7 години
Някой знае ли колко струва книгата?
120
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Пътят за излизане от дупката, в която сме е :-Върховенство на закона;-Безкомпромисна борба с корупцията на всички нива, като се започне отгоре;-Ефективно работещи държавни институции;-Силно диференцирано заплащане според образованието и квалификацията;-Сериозни инвестиции в масовото образование;-Постоянно повишаване квалификацията на служителите на бюджетна издръжка - учители, полицаи, лекари, следователи, прокурори, съдии ...
119
2
 
19
 
! Отговори
Кълвач преди 7 години
Искам да видя ***, който ще купи тази книга.
118
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Истинската демокрация не може да съществува без качествено масово образование, което да развие максимално интелектуалния потенциал на народа, но това не се нрави на олигархията у нас и навсякъде, защото ще намали влиянието на медийните им лостове за манипулация на тълпата.Проблемът е, че простият народ рано или късно дава властта на нагли,полуинтелигентни популисти,които от глупост и комплекси довеждат държавите,света и икономиката до тотален срив и трагедии! Исторически и съвременни примери бол
117
9
 
8
 
! Отговори
le6tan преди 7 години
Единствения човек в БГ, който става за политик. И именно защото става, не остана в политиката :Д Кои други освен *** могат да искат да са част от БГ политиката.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък ти казвам, че ако не се промените, отивате към още по-негативна реалност за преживяване :D Това как говоря е виждането ти и разбирането ти от твоето собствено ниво на съзнание, не ми пука дали говоря като социалист утопист според теб, само знам, че ако всички постигнете нивото на съзнание, което споменавам, всички ще заживеем добре :D Единствената реалност която съществува е обективната реалност на космоса, всичко друго са си човешки измишльотини, илюзии и простотии.
115
1
 
2
 
! Отговори
ОК преди 7 години
До pomne6tА сега как ги виждаш нещата? Какво ни вземат, какво ни дават и за какво трябва да благодарим?
114
2
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
народен съд за всички атлантици и предатели!
113
1
 
7
 
! Отговори
Anon преди 7 години
До брейййВероятно сте млада и вероятно материалното ви влече повече от духовното.Младите плащат голямата цена на преходите,без да знаят в повечето случаи какъв е истинският смисъл и дълбочината на промените.Казано на български звучи така "Агнешките кожи на пазара са повече от овчите"
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Филмиран агентТи си много далече от каквато и да е реалност, ако си мислиш, че знанията ти, морала ти, визията ти и пр. превъзхождат тези на всеки около теб. Казах ти по-долу че говориш като социалист утопист. Сам разбери защо!
111
3
 
5
 
! Отговори
Филмиран агент преди 7 години
Начинът Ви на мислене, знанията Ви, разбиранията Ви за живота и реалността все още са мн далече от това да създадете позитивна реалност за себе си, в която последствията да са позитивни за всички, има още мн страдание да преминете, докато разберете, че всички заедно сте една колективна цивилизация, която сама твори собствената си реалност, действайки от нивото си на съзнание и начина си на мислене. Сегашните Ви такива ще Ви отведат в още по-негативна реалност за преживяване.