Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи....,ако е смесен брак,моят зет германец непрекъснато критикува всеки и всичко в България,храни бездомните котки и кучета и последния път напазарувал на една непозната баба просеща пред магазина ,че и таксито и предплатил..въобще различен тип народи!
216
0
 
4
 
! Отговори
До Останал преди 5 години
Много си прав, но явно не си срещал много български емигранти. Много от тях са натрупали злоба и се изказват подигравателно за България, но си пазят българските паспорти, за да могат да пътуват. Не разбирам защо ако си добре в чужда държава трябва непременно да мразиш родината си и да я хулиш, да се оплакваш какви проблеми си имал при завръщането си. Мисля, че постоянното повтаряне от медиите на това, че сме най-бедната държава в ЕС , насажда чувството за безнадежност , липса на бъдеще .
215
1
 
1
 
! Отговори
Дейвидка преди 5 години
До Дейвид ДжонсънА ти какво търсиш в български сайт? Сигурно имаш нужда от лоши новини от България , за да не се измъчваш, че си направил погрешен избор.
214
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 7 години
hahahahhahaha
213
0
 
5
 
! Отговори
Останал преди 7 години
До Критика отдалечеКритиката е съвсем основателна. Благодаря ти за нея.Все пак, аз познавам хора в България, между тях има и млади, които искрено се възмущават от това и правят възможното да го променят или поне да насочат вниманието на хората. Аз също се стремя да го правя.
212
1
 
4
 
! Отговори
Останал преди 7 години
До Дейвид ДжонсънНе те познавам и не те съдя. Само бих искал да отбележа, че ти би трябвало много по-добре от мен да знаеш, че всеки език е богатство и се случва да разкрие неподозирани възможности в живота.Българският е основополагащ за всички славянски езици (не съм вещ и вероятно е по-правилно да се каже старобългарският). За мен той е богатство.
211
0
 
5
 
! Отговори
Останал преди 7 години
Късно е и хората, към които се обръщам едва ли ще ме чуят, но здраве да е...До 255 fНе вярвай, че общото състояние в България е това, което се представя по вестниците. Наред с пошлите и безчестни хора, аз познавам и срещам понякога по улиците много способни и великодушни такива.За съжаление, първият вид винаги е извеждан на преден план и прикрива останалите.
210
0
 
12
 
! Отговори
да бе преди 7 години
Тези българи, които са израсли в чужбина, нямат лошо отношение към българите - дори ако са расли с други българи (също израсли в чужбина). Имат го израслите в България. (И прекаралите година-две-три в нея.)Изводът е *** и известен отдавна. Тези, българи, които бягат от България, всъщност бягат от нас, дето оставаме в нея. :-(
209
0
 
18
 
! Отговори
гошо печения преди 7 години
Българите бягат от бългАри. Не за пари в чужбина.
208
0
 
18
 
! Отговори
Критика отдалече преди 7 години
Плачевно е това, което е направено с хубавия български език, който беше богат с хиляди оттенъци и нюанси, които вече никой от вестниците не употребява, който младите Българи живеещи в страната не познават и не владеят.Езикът е опростачен, беден, чалгаджийски. Говори се колко е важна културата.Беден език, беден народ ?
207
1
 
2
 
! Отговори
Българин от Франция преди 7 години
Научи се да пишеш!
206
21
 
6
 
! Отговори
Дейвид Джонсън преди 7 години
Децата ни не знаят български и даже нямат бг имена. Най-добре е така.
205
6
 
21
 
! Отговори
f преди 7 години
Мъчно ми е като чета какво става и като виждам роднините ми да остаряват без да прекарвам време с тях, но не бих се прибрала и не искам децата ми да растат там и някакви Николети, необразовани политици и чалга *** да задават тон на всичко. За мен няма по-правилно решение, там се мъчих от нищо да направя нещо, тук който заслужава получава много.
204
2
 
29
 
! Отговори
От далече преди 7 години
Преди 12 години тръгнахме на гурбет и времето се изтърколи.Детето ми се върна,ожени се,намери добра работа.За нас има малко време до пенсия и си мечтаем за малка къща на тихо място.Истина е,че изгубихме точната представа за стандарта,но това което ми е неприятно е насаждането на агресивно поведение по телевизиите.Няма един водещ със спокоен тон,всичко е под напрежение.Сигурно са прави хората да ненавиждат управляващите,но те са като всички българи.Не случайно е нашата пословица-"Пази Боже сляпо
203
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Останал 251Ето най-накрая да прочета коментар на истински Българин от България! Моите искрени уважения към теб!!!
202
1
 
9
 
! Отговори
До Тони преди 7 години
Какъв стандарт, какви 5 лева?
201
0
 
37
 
! Отговори
Останал преди 7 години
Аз мисля, че ние останалите в България трябва да се научим не само да се разбираме по-добре помежду си, но и да приемем и опознаем тази вече значителна част от българската общност. Също така да се стремим доколкото е възможно да се запази здрава връзка между изселниците и местното общество. Когато на другия и край стоят стойностни хора, тази връзка ще е полезна и за напредъка на България.
200
1
 
26
 
! Отговори
M преди 7 години
Да чувствата са смесени.Винаги когато си заминавам съм със сълзи на очи,но разумът наделява..и така 15г вече.надявам се един ден всички мои приятели българи да се завърнат и да се съберем отново в родния ни град Бургас.
199
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има разлика от тези, като мене, които бяха прокудени от страната с позорното прозвище невъзвращенец в паспорта важащ само за напускане.За мене и подобните България беше враждебна, комунистическа и мащеха.Недейте да упреквате тези, които днес тръгват по белия свят да търсят поминък, упреци за липса на патриотизъм - остатък от комунистическото минало.
198
1
 
11
 
! Отговори
. преди 7 години
Въпрос към родолюбивите политици - защо за хагски печат (апостил) има бавни/бързи услуги ..с пощенски марки (???) , протакване с дни до седмици и сума ти пари , а в останалите държави се издава веднага и безплатно ? Благодаря ! Друг въпрос , защо стоки , които идват от трети страни , са по евтини в съседните държави отколкото у нас (не ДДС не е отговора) , защо имаме толкова скъп ток и мобилни услуги , защо човек няма право да НЯМА парно , защо "родолюбци" си мълчите и си плащате !?