Ударът! Чиновничка открадна 400 бона за бедни!

Счетоводителката в Социално подпомагане дублирала плащания към своя сметка
11 сеп 2016 14:35,
54
Ударът! Чиновничка открадна 400 бона за бедни!
Снимка: архив Reuters

 Счетоводителка от Социално подпомагане успя да открадне близо 400 000 лв. държавни пари. 44-годишната Надежда Стоянова правела това в продължение на 12 години, без никой да успее да я хване.

 
Сюжетът на историята е от град Вълчи дол, разследването по него приключи преди дни и чиновничката отива на съд, съобщи "Нова телевизия".
 
Надежда Стоянова е обвинена в присвояването на 390 102 лева от бюджета на Агенцията за социално подпомагане. Tя отговаряла за заплати, пари за издръжка и за помощите на стотици хора във Вълчи дол. Те си получавали парите, но чиновничката дублирала документи за вече начислените суми, а от Агенцията в София одобрявали плащанията. 
 
Техен получател по документи се водела дирекцията във Вълчи дол, но парите влизали по сметки на счетоводителката. 
 
Стоянова работи в Социално подпомагане от 2002 до 2014 година, когато е уволнена. Никой там не е разбрал, че тя присвоява пари. Измамата за пръв път е хваната от банкова служителка.
 
През 2013-а служителката забелязва, че над 15 хиляди лева отиват по лична сметка на счетоводителката. Преводът бил спрян, но Надежда наредила същото плащане по друга своя сметка в друга банка. 
 
От Агенцията в София признават, че били сезирани от банката, но не отговарят на въпроса защо над 10 години никой не е хванал престъплението и как контролират движението на парите от бюджета си. 
 
А бившата им счетоводителка – внучка на бивш полицейски шеф, е със забрана да напуска страната. Работи на друго място и отказва контакт с медии. Баща й – доскоро учител, твърди че кражбата била заради тежко заболяване.
 
От прокуратурата посочват, че чиновничката знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка и се възползвала успешно от тях. В къщи пък обяснявала, че парите са от спечелени европейски проекти. 
 
За хората във Вълчи дол, които разчитат на помощи за дърва и храна, остава необяснимо как Надежда е успяла да открадне толкова пари от хазната.
 
Наказанието, заплашващо счетоводителката, е от 10 до 20 години лишаване от свобода. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрито ще остане с кого е длила, за да не "усетят" нейните шефове и одитори. Поне мащабно е действала и със самообладание. Институциите са на ход да я оправдаят.
40
0
 
24
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ОК преди 7 години
Те затова всички назначени са НАШИ ХОРА! И да крадат, парите не се губят, а са все у наши хора!Затова и хващането на тази е станало СЛУЧАЙНО, чрез обслужващата институцията банка!Иначе за самата институция - ВСИЧНО Е ОК!
39
0
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
Като теб
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така ще я съдят за присвояване от 2012г.? За това не същестнува ли закона за 10г. мораториум върху всички плащания?
37
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавния служител е търтей и крадец. Той знае как да открадне, знае че няма контрол. Той е поставен не за да помага на гражданите, а да им пречи. Просто системата е такава.В този случай случайно са разбрали за кражбата. Я си представете селските кметове, които са по няколко мандата. Тях никой не ги контролира. Ами директорите на училища? С тези дилигирани бюджети - куче влачи, диря няма. И това са ниски нива в системата. Ами по нагоре? Министерства, депутати, комисии и каквото друго се сетите.
36
0
 
26
 
! Отговори
минувач преди 7 години
А директорът къде е спал, или е съучастник.
35
1
 
19
 
! Отговори
щкумвата преди 7 години
Влизат Борисов, Пеевски и Василев в бара и казват:-Налей по едно бързо уиски, преди да е започнало!Барманът налива по чаша и те веднага я изпиват-Налей по още една преди да се е започнало!Барманът налива още по една и те отново набързо я изпиват.-Кой ще плаща?-Ето, започна сеАбе глу пак, не разбра ли, че народа ще плаща за КТБ.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крала е по 2709 лв. на месец. Бая е алчна.
33
20
 
7
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Като има как оти да не вземе. Халлал да и са ! Бедните са сжикнали без пари и с тея или без тея няма да прокопсат. Да си оправи мацката живота и хич да не и пука. Възхищават ме такива жени!
32
0
 
1
 
! Отговори
333 преди 7 години
До Анонимен 33Явно ти си този 1 на 100
31
2
 
34
 
! Отговори
Фидоска преди 7 години
Преди дядото е крал, сега внучката продължава. Нищо чудно да се окаже, че бащата е бил директор на училище и той е присвоил някой и друг лев. Ама няма как да е другояче - децата на комунистическите престъпници сега са демократични престъпници, назначени на сладка държавна работа.
30
1
 
25
 
! Отговори
един друг преди 7 години
И после разни тука пишат, че били държавни служители, че ниски заплати.... Еми затова са ниски, от кражби не остава. Абе какво да ви разправям, вие си знаете...
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
моля да не се слагат всички полицаи под общ знаменател! Винаги има изключения, може да са 1 на 100, но има. Жената си е прибирала по 1500 лв на месец и я чакат10- 20 год затвор! това не ми се вявраверно за убииство лежат по-малко 5 макс. А колко са ни крали и крадат... да не говорим за случаите с политиците.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nikoi ne see osetil zashtoto i te biaha zaeti. (sas krajba)
27
0
 
12
 
! Отговори
vlady преди 7 години
На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", а руснаците "Нет на вас Сталина".
26
1
 
18
 
! Отговори
Unufri преди 7 години
До 8-ми - тази краде от 12 години, каква калинка на ГЕРБ, айде стига вече с *** опорни точки.
25
1
 
33
 
! Отговори
Реалността преди 7 години
Напълно нормално. Държавните търтеи яко грабят и са в 99 % деца или внуци също на държавни търтеи, в този случай на полицай. А полицаите в България са престъпници с държавни заплати.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче ако беше убила човек щеше да лежи само 5. А за кражба на 200 лева между 10 и 20 г.
23
0
 
28
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Черпила е вдъхновение от началниците си жената. Какво изненадващо има!?На администрацията и е набивано с години как да ни закове с глоби, заплахи, наказания, такси, ограничения, закони, решения, изземвания, лъжи, измами, заблуди и какво ли не. Грабежът е основен поминък на "новите бизнесмени", политици и тяхното обкръжение.Никой крадец и насилник не е защитен от закон, ако не е политик, полицай или бирник.
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросната, щом е работила като счетоводителка от 2002 би трябвало да е родена или не по-късно от 1980 г. От това следва, че не е внучка на полицейски, а на МИЛИЦИОНЕРСКИ ШЕФ, ТОЕСТ *** КОМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП. Това обяснява всичко.