Една класна стая опустява на година заради войната на пътя

За пет години и половина в катастрофи са загинали 156 деца
14 сеп 2016 10:14,
10
Една класна стая опустява на година заради войната на пътя
Снимка: Reuters, архив

Всяка година на първия учебен ден една класна стая остава празна, защото около 30 деца са загинали през годината при катастрофи у нас, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, пред агенция "Фокус".

"За съжаление тази статистика не се променя през годините. От 1 януари 2011 до 30 юни 2016 г., това са пет години и половина, са загинали 156 деца, а 5937 са ранени. Всяка година около 1000 деца стават жертва на катастрофи", обясни той.

70% от децата всъщност са ранени от своите родители като пътници в автомобила.

"Българските родители, оказва се, нямат култура на безопасно превозване на деца. Задължително трябва да се превозват децата в специални столчета и с предпазни колани", настоя той.

Владимир Тодоров каза още, че преди първия учебен ден родителите трябва да обходят задължително маршрута до училището, да обяснят правилата за движение на децата, да сложат светлоотразителни елементи на раниците и връхните дрехи.

Според него часовете по пътна безопасност трябва да станат задължителна част от учебната програма и обучението да се прави с модерни, интерактивни методи.

Само за изминалото денонощие в катастрофите, случили се на територията на страната, са загинали двама души, а други 27 са ранени. Случили са се 24 тежки катастрофи.

От началото на месеца са станали 290 тежки произшествия, при които са загинали 30 души, а 371 са ранени.

От началото на годината жертвите на пътя са 486, а пострадалите при пътни инциденти - 6 620.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СъпоставямКатастрофите,идиотското неспазване на правилата ги помня далеч преди визираният от Вас период,трагичното е,че нищо не се променя в положителна посока.От това време,когато за кола се чакаше години,е тъжният виц,че не е необходимо да водите война с българите,просто направете автомобилите достъпни и те сами ще се избият.И това време дойде
7
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Интересно! От тази асоциация на пострадали от катастрофи едно смислено предложение не съм прочел или чул. Това, което предлагат го предлага и КАТ от много години (увеличаване на размера на санкциите), депутатите го приемат и проблема се задълбочава.
6
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Само държавата със силата си може да намали броя на нарушенията, а от там и на катастрофите и загиналите, но за това трябва работа от контролния орган на държавата, а не сегашния неработещ КАТ, който внушава една огромна заблуда - че ако в закона са записани свръхвисоки наказания, това щяло да спре нарушителите. Не размера на наказанията, а неизбежността от налагането им спира нарушителите и това правят по света, за да няма нарушения на закона.
5
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Броя на жертвите, вкл. и децата, пряко зависи от броя на нарушенията и катастрофите. Колкото повече са нарушенията, толкова повече са катастрофите. Колкото повече са катастрофите, толкова повече са и загиналите, вкл. и децата. какво трябва да се направи е повече от ясно - да се намали драстично броя на нарушенията, което е напълно възможно. Как става това в нормалните държави го знаят - когато държавата убеди всеки, че ако извърши нарушение, неизбежно ще бъде санкциониран. Сега е обратното.
4
3
 
3
 
! Отговори
Съпоставям преди 7 години
Спомням си, че по телевизията чух това същото изречение още през 80-те години на миналия век - че всяка година у нас при пътно-транспортни произшествия загиват толкова деца, колкото са нужни, за да напълнят една класна стая. Тогава паралелките бяха с по 36-38 ученика, поне в София беше така.Значи какво излиза? Раждаемостта в България прогресивно намалява, но средностатистическият брой на децата жертви на катастрофи си остава същият.
3
2
 
4
 
! Отговори
корида преди 7 години
Много са ***.Днес с мъка успях да се изплъзна от луд шофер,тръгна да ме гази на зебра с пълна газ.С патерица и гипс съм.Че и с чужда регистрация на съседна държава беше колата.С тъмни очила и невъзмутимо изражение.даже и не наамали гад ът.Вече тръгвам с камъни в джоба
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като карат като луди нощем се едно е магистрала не че денем е по различно скоро не можах да спя мръсно свистене на гуми и то на центъра сред малките часове какво му е виновна колата тия лапетия контрол не са виновни ни даи ни кат въпроса е в родителя я ми обеснете кои луд дава на детето си кола четри сутринта а
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата ви го каза. Не е проблем броя на загиналите в катастрофи,проблем са трайно увредените. Натоварват бюджета. Така че колкото повече загинали, толкова по-добре.