Нов закон и нови програми. Звънецът удря за 66 611 първолаци

След 25 години: Новата учебна година - с нов училищен закон
15 сеп 2016 07:00, Красимир Ангелов
21
Нов закон и нови програми. Звънецът удря за 66 611 първолаци
Снимка: Булфото

На 15 септември точно 66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец и ще прекрачат училищния праг. За съжаление обаче бройката им е с близо 1000 по-малко от преди година, когато на училище са тръгнали 67 503 малчугана.

По прогнозни данни на регионалните управления по образованието броят на учениците от първи до 12-и клас през новата 2016/2017 учебна година ще е 719 405. За сравнение година по-рано дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици, сочат данните на МОН.

Въпреки радостния 15 септември, демографската криза поряза отново училищата. Заради липса на ученици през новата учебна година звънецът няма да бие в 27 училища в цялата страна, които се закриват.

Сред тях най-голям е броят на основните училища - 12, следвани от началните училища и от професионалните гимназии.

На фона на това обаче за първи път след 25 години новата учебна година започва с нов закон - със Закона за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила на 1 август тази година. Към новия закон има и 19 държавни образователни стандарта, но не всички от тях влизат в сила от новата учебна година. Предишният образователен закон - Законът за народната просвета, е обнародван в "Държавен вестник" на 18 октомври 1991 г. и оттогава по него бяха направени много "образователни кръпки".

Около 90 000 са учителите в страната през новата учебна година, като това са преподаватели в средни, основни и в частни училища. По предварителни данни се очаква в около 30 училища учебната година да започне с ремонт. В тях обаче е създадена организация за обезпечаване на учебния процес и пропуснати часове няма да има.

Учебната 2016/2017 година започва с нови наредби, с нов учебен план и с нови програми за учениците в първи и пети клас, с промени в оценяването на учениците, които сега ще са в първи и в пети клас, и в графика на учебното време. Според новия график за учебното време учениците от първи до четвърти клас ще учат до 31 май 2017 г. Досега първокласниците учеха до 24 май.

През новата учебна година четвъртокласниците ще завършват с национално външно оценяване по четири предмета, като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

В седми клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва вече с три национални външни оценявания - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в седми клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия - профилирана или професионална. За кандидатстването ще се използват и оценки от удостоверението за завършен седми клас, приравнени към точки.
Държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще са на модули и ще се състоят на 19 и 22 май 2017 г. На тези дати ще се състои и националното външно оценяване по български език и литература, и по математика в седми клас.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще открие новата учебна година днес в 9.00 часа в 22-ро Средно училище "Георги С.Раковски", на бул. "Витоша" 134 в София.

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов ще присъства на официалното откриване на новата учебна година в ремонтираното след пожара Основно училище "Христо Смирненски" в Карнобат. Церемонията започва в 9.30 часа.
Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов ще открие новата учебна година в 9.00 часа в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", на ул. "Райко Алексиев" 48.

Заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков ще присъства на откриването на учебната година в Пето средно училище "Петко Рачов Славейков" в Перник, в кв. "Хумни дол", ул. "Георги Мамарчев" 2. Главният секретар на МОН Красимир Вълчев ще участва в откриването на учебната година в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, на ул."Перуша" 4. Тържеството започва в 10.30 часа.

Първият учебен звънец ще бие и в затворите в струната. Според статистиката общо 222-ма първолаци ще започнат новата учебна година днес, съобщиха от Министерството на правосъдието.

През учебната 2016/2017 г. в местата за лишаване от свобода ще се обучават 1431 ученици, от които 222 са първокласници. На територията на всички 12 затвора и Поправителния дом в Бойчиновци има разкрити училища или филиали към тях. За пръв път тази година ще отвори врати и училище към затвора в Пловдив, което ще бъде филиал към училището в София.

Най-старото училище в системата на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" е към затвора в Ловеч, което през 2016 г. е навършило 60 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Слочаенос преди 7 години
Не мисла!
9
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 7 години
До ГогоГогич, не съм ГЕРБер, но и 2009г. Герб бяха на власт. Не отдаваш ли намалението на раждаемостта на прословутата криза, която "връхлетя" страната ни (която е в перманентна душевна криза) през 2008г. Преди да политизираш всичко, малко помисли. От 2008г. цял свят е в криза, която икономически идва от банковия сектор. Днес банките са пълни с пари и дават кредити при ниски лихви. Пак ГЕРБ е на власт. Т. е. хипотетично след 7 години първолаците може да са 85 000. Тогава какво ще пишеш?
8
3
 
3
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Това са наборчета 2009 г 66611 деца ,най -много деца родени по време на прехода, ще бройте следващите години , управлението на ГЕРБ доведе страната до пълно отчаяние на хората , за миналата година са се родили 47 349 деца , гласувайте пак за Бойко и след десет години трябва да се закрива държавата. ФАКТИ!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...през новата учебна година звънецът няма да бие в 27 училища в цялата страна, които се закриват."===Ето, г-жа "Yes!" започна със закриването. В това е най-добра. Или единствено в това.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 15 септември 1973 г бяхме 153 000 първокласници.Предимно българчета....
5
0
 
5
 
! Отговори
Човек затворил АЕЦ-а преди 7 години
"Нов закон и нови програми"Какъв може да е новия закон и новите програми?! Когато настоящия министър на образованието още не седнал в министерското кресло се запъти към фондация Америка за България за да търси "помощ" за образователната ни система!Търсим помощ от държава, чиято статистика за образованието е меко казано стряскаща с неграмотността на учениците и населението си - ние, нацията, която е била в челната 3-ка по образованост и ум и с ген несравним с маймунския такъв на американците!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това 666 наскоро пак го имаше като бройка на нещо си.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
666 - Тhe number of the Beast - време е за промяна.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не са обикновени първокласници - това са първокласниците на ГЕРБ.
1
2
 
9
 
! Отговори
Че преди 7 години
очно 66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец----666 и 11 - много добри числа... :))) началото на края... на образователната система