Отче наш, Който си в... Китай

Иконите – масово от Китай, броениците – от найлон за по-евтино
Обновена: 19 сеп 2016 09:09 | 19 сеп 2016 09:00,
22
Отче наш, Който си в... Китай
Снимка: архив, Bulphoto

Търговци и свещеници купуват китайски икони от online магазини срещу 1,60 лева бройката. Толкова струва миниатюрно изображение с двустранна лепенка за окачване в автомобил или на хладилник. Впоследствие обаче ги продават за не по-малко 2,50 лева в магазинчетата при храмове, манастири и сергии в курортите.

Същата е практиката и с по-големи икони и изрисуваните домашни минипараклисчета от глина или порцелан, които заливат сергиите, разказва "Монитор". Така на практика мнозина нашенци се кръстят вкъщи пред икони, които нямат нищо общо с автентично изработените от майстори-зографи и дърворезбари.

По тази схема се търгуват и броеници за ръце, които от няколко месеца за по-евтино се произвеждат от найлонови оплетени във възелчета лентички. Автентичните броеници са от памучни и вълнени конци, обработени по специална технология, за да не се разтягат при ползване, припомниха монаси. До неотдавна те се внасяха от манастирите в Атон. За да не плащат за транспорт и мита, ловки търговци вече ги поръчват на китайски работилници, като не държат материалът да бъде автентичен.

Независимо от това и от факта, че една китайска броеничка им излиза не повече от 2 лева, в църковните магазини и павилионите по сергиите те се търгуват за не по-малко от 5-6 лева, макар и материалът да е найлонов, а не вълнено-памучен.

За да се противодейства на тоталния внос на сувенири ментета, в най-големия етнографски музей у нас – "Етъра" организират Панаир на музейните сувенири, който ще се проведе за първи път у нас през юни догодина. Идеята е на директора на културния институт, през който през 51-те години от съществуването му са преминали над 13 200 000 посетители - доц. д-р Светла Димитрова. По думите й подобна сбирка е повече от наложителна, защото страната ни е буквално залята от ментета с щампата "Made in China", а оригиналните изделия на нашите майстори остават невидяни от туристите.

"Има огромна ниша, но се прави твърде малко тя да бъде освободена от китайските стоки. При нас, в "Етъра", сме въвели изключително строг подбор на изделията, които предлагаме както в дюкяна си, така и в шандовете на 14-те майстори, които работят под наем. Държим сувенирите да носят дъха на българското, да бъдат в издържани в родната традиция. Дори за елементарните магнитчета, които масово се купуват от посетителите искаме от производителите им надписите да са на кирилица, а сюжетите на снимките да бъдат от България", коментира доц. Димитрова.

По нейни наблюдения масовият турист у нас харчи от 2 до 10 лв. за сувенир, което е в пъти по-малко от парите, които се разменят в аналогични музеи по света. Съвсем наскоро тя се завърнала от Унгария, където видяла, че най-обикновените магнитчета струват два пъти по-скъпо от нашенските, другите сувенири също били по-скъпи, но това не спирало купувачите.

Около 100 000 лв. е оборотът само от сувенири в дюкяните на "Етъра" през миналата година.

В същото време Самоводската чаршия във Велико Търново се е превърнала в царство на фалшификатите. Наред с десетината стари занаятчийски дюкяни, в които се продават произведени ръчно и на място предмети от бита на българина, на чаршията са се настанили двойно повече търговски обекти, които убиват всичко автентично.

Магазините са натъпкани с преспапиета, ключодържатели, отварачки за бира и тирбушони с изображенията на най-известните наши културно-исторически забележителности, както и мускалчета с "розово масло", които акостират на Чаршията направо от корабите, идващи от Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
0
 
! Отговори
Реформатор преди 7 години
Време е и православието да превъзмогне иконопоклонството! Премахнете иконите и стенописите от църквите!
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Семитският "Бог" е идол. Хората навремето са се молели на идоли - статуи, от които нищо не зависи, за да постигнат някакви свои цели. Сега последователите на семитския "бог" (християни/евреи/мюсюлмани) се молят на семитския "бог" - изкуствена концепция, от която нищо не зависи, за да постигнат нещо. Семитският "бог" обаче е един от първите богове, които казват да нямаш други богове/идоли/ освен мене, т.е. самият той си признава, че има и други богове/идоли/.Семитският "бог" НЕ е истинският Бог
19
1
 
5
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Аман от неграмотни журналисти! Естествено е, че евтините икони не са изработени от зографи и резбари, а са снимки на известни икони. Това не ги прави по-лоши, защото са много близко до оригинала. А що се отнася до ръчно направените икони - малко от тях отговарят на иконографските правила. Повечето са някакви модификации на художници, които си ги правят като модерни картини. Трудно е човек да намери истинска ръчнорисувана икона
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да си журналист е най-лесно - китайски журналисти ментета. 1. Заглавието ви е богохулно, оправете си го. Като не знаете какъв е смисълът на молитвата "Отче наш" не използвайте този израз.2. Преправяне на "Отче наш" има в сатанинските "литургии". Вие трябва серизно да се замислите какво правите.3. Не знаете нищо нито за иконите, нито за броениците.4. Така с преписване от други сайтове в една нормална държава можете да влезете в затвора.Смешни и жалки сте. На човек му се гади от вас.
17
3
 
0
 
! Отговори
Марикостински преди 7 години
Все си мисля че грешката е при създателя. Творението му е твърде несъвършенно, нищо че му е дадена совбодня воля и разум. Все едно да кажеш че недоразумението зазка е хубава кола.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз всяко лято ходя на Рилския манастир, водя туристи - поляци. Оставям да си ходят, където искат, а пък аз стоя отвън. Изобщо не разбирам какво толкова му харесват на тоя хотел.
15
3
 
5
 
! Отговори
дадддд преди 7 години
Волтер до смъртния одър се е смятал за велик атеист; а ето, че на косъм от смъртта се е разтреперил от страх и се е молел Богу да го приеме пак в лоното си............и не само той,а още много др. атеисти.Църквата не е предпоставка да вярваме или не в Бога!!!Познавам доста хора които казват-"не знам в какво вярвам" ,но когато имат деца не пропускат да ги покръстят!!!!!!Защо-нали са атеисти?!
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много смешни "вярващите" как веднага се разпенват ако някой подложи на съмнение вярванията им. Това ми изглежда като доста слаба вяра. (Щом някой се чувстват застрашени от само от думи и трябва да защитава "вярата" си) Даже не искам да поменавам до колко действията им отговарят на тази "вяра" (Исус казва "Ако ти ударят едната буза, подай другата". А те направо скачат на бой от една словестна плесница) Толкова по въпроса колко е истинска вярата им.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е защото в България почти нищо не се произвежда.Ние сме едни консуматори.И никой нищо не иска да произвежда защото не може после да го продаде.Докато не се ограничи вноса на китайската стока или не се вдигнат драстично митата така ще бъде.Стези ниски цени които ни наводняват китайците икономика в БГ.забравете.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църквата е машина за пари от както съществува. Като искаш да вярваш не ти трябва църква и икони и глупости. Най-любимото ми е как попа опрощава всякакви грехове понеже бог го е 'назначил' да го прави. Направо е смешно.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До щастливи хораНе мога да вярвам в нещо което е само на хартия. Когато го видя или някакво доказатеслво тогава може и да повярвам.
10
7
 
3
 
! Отговори
щастливи хора преди 7 години
Три поста си измъдрил с едно и също нещо. Изобщо боб хвърлям колко божества познаваш. Важното е ТИ в кого вярваш.Българският БОГ е жив. На копията си българската конница е носила Него. България е жива и славната ни история е свързана с религията, от нашия баща - Кубрат до ден-днешен. И така ще бъде.За умрели божества има МИТОЛОГИЯ, литература, както му казваш
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сфес.бгОт кой бог по-точно? Понеже са над 1000. И какво прави твоя по-истински от останалите? Това, че сте решили да се кланяте на измислени създания си е лично ваш проблем и не ни го натяквайте на останалите.
8
7
 
8
 
! Отговори
Сфес.бг преди 7 години
Тиквата дето ви е страх един ред да напишете за него все едно сме Северна Кореа днес го ума , утре го няма , а богохулствате , мислите се за по-големи от Бога ? Подигравате се с религията на българите , а треперите на разни мангустi с бради ... лекенца очилати
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До щастливи хораВсички богове са литературни герои на една или друга цивилизация. Богове има с лопата да ги ринеш.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тинев, тебе кво те бърка? Те са се наредили да целуват ръка, щото искат шестица от тотото на Захари.
5
2
 
7
 
! Отговори
щастливи хора преди 7 години
Литературен герой е Мохамед на "Шарли Ебдо", ама сте толкова прости, че не вдявате разликата...
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизвиквам църквата да си сложи "лековитите" и "чудотворни" икони в градската онкологична болница. Да ги видим тия чудеса.
3
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иконата не е нищо повече от картина на литературен герой. Няма никаквао значение кой я е правил.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам такова впечатление от сувенирите в Унгария: цените наистина са високи, но почти никой не купува. Тези неща в Унгария са доста скъпи, на фона на цените им във всички държави, в които съм бил. Само с високи цени туризъм не са прави. Чудя се Орбан да не е измислил данък "сувенир".