Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!

Според експерти семейството не получава достатъчно подкрепа
Обновена: 21 сеп 2016 10:29 | 21 сеп 2016 08:52,
101
Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на малкия Мустафа, който страда от тежко онкозаболяване, а е изоставен от родната си майка, трогна стотици.

Едва на 9 годинки, той се бори с болестта си, но и със самотата. Той вече месеци лежи в Детската онкохематология в Пловдив – без майка, без баща. На призивът за помощ за детето откликнаха стотици и напълниха болницата с дрешки и лакомства за малкия пациент. 

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се свърза с Джейлян, която призна, че не е изоставила детето си, но няма пари да го гледа. Тя обеща, че в понеделник ще отиде да види детето си. 

Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" коментира в "България сутрин", че не е направена адекватна оценка на положението на всички деца в семейството.

"Не са адекватно мобилизирани ресурсите на роднините. Не е направено нужното семейството да получи подкрепа. Бедността не може да бъде фактор да се разпада едно семейство", отчете гостът в студиото на телевизията.

Тя е категорична, че финансовата политика за покдрепа на родните семейства не е адекватна.

Психоаналитикът Весела Банова от Сдружение "Дете и пространство" е на мнение, че системата за социална закрила не предполага, че работи с хора в затруднено положение.

"Това е жена, която извън ролята си на майка, има проблем. Няма кой да води нормален човешки разговор с една майка за това, как си обяснява болестта на детето и как си представя своя живот. Тези жени се борят с непрекъснато оцеляване, а биват нападани от институциите за ролята на майка и отговорността", коментира Весела Банова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Психоаналитикът допълни, че органите и институциите не работят помежду си, а имат ресурси.

"Огромно въздействие върху детето имат думите пред него за нещата, които преживява. Не трябва да се използва думата "изоставен". Да се казва, че диагнозата е фатална, разрушава неговия свят", настоя Банова.

Екип на Bulgaria ON AIR посети Крумовград, където разговаря и с директора на "Социално подпомагане" Радостина Пашова. Тя обясни, че вече е установен контакт с майката и бабата на детето и ще се търси най-добрият начин за него да бъдат полагани грижи.

"Веднага беше посетен адресът на бабата в село Бряговец. Установихме, че другите 3 деца от два месеца живеят при нея.  Джейлян наистина има трудна съдба. Установен е контакт с майката и тя ще бъде използвана като ресурс. Решихме, че трябва спешно да се намесим и да изведем трите деца от семейната среда на бабата. Живеят бедно, а искат качествена и ежедневна грижа", разясни ситуацията Радостина Пашова.

Тя добави, че социалните изключват варианта бабата да поеме нуждите на Мустафа. Според Пашова майката вече може качествено и адекватно да се грижи за своето дете. Ако не може да го направи, ще се прибегне до центровете за настаняване на деца от семеен тип.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майката на Мустафа тръгва да види какво може да отмъкне от даренията.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах сутринта репортажа по НОВА,Журналистката Глория Някоя си,забравих и фамилията,не зададе един въпрос за бащата на тези деца.
59
0
 
7
 
! Отговори
НТ преди 7 години
Думата "майка" носи огромна отговорност, любов и връзка с детето за цял живот.Моля да наричате този индивид "биологичен родител".
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58.България-в 21 век,не направи лустрация и не опандизи,всички грабители на народа,разбрали комунистически лизлачо,къде е проблема?На нашите политици им трябват тези *** хора да им купуват гласовете.Не сме на тоя хал заради евроатлантическите цености,те не ги карат ромовете да се размножават,а нашите от политбюро,което не чува народа.
57
1
 
21
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Всички тук се отвратени от майката,а да попитам господата журналисти,нереза,който си е правил кефа,за да ги създаде,тия деца,той къде е?Защо не се издирва,защо не го търсят за издръжка на децата.Значи мъжът е герой,че ги е изпикал,а майката е ***,та ги е родила.КЪДЕ Е НЕРЕЗА?Предлагате на такива жени да се завържат тръбите,а на такива`бащи `какво да им направят ?Това племе няма да се промени.Проблема е в корените им.Да им дадат земя да работят и да се издържат,щом са неуки- стига помощи!
56
1
 
8
 
! Отговори
ДА СЕ ЗНАЕ преди 7 години
аз мисля че ние сме на далвера от многолюдното *** население в страната! ... това все пак са 2 млн човека с по две ръце и два крака, с палци на ръцете (могат лопата да държат) - знаете ли що пътища могат да построят, знаете ли че за 1 ден ще изчистят всички корита на реки, ще посеят дръвчета и т.н....само трябва да им сложим хамута - това е!
55
1
 
13
 
! Отговори
Змей Малинар преди 7 години
Бабата 79-ти набор, майката на 21 детето на 9 години. Имам и три други дето новият и мъж не искал да ги гледа затова са при бабата. Сега работи по въпроса и на новия да народи 3-4 чавета че майка и има 8 деца и тя не трябва да изостава. Положението е по кофти от заеб и нещата се влошават под налягане.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До рускиняевроатлантическите ценности не допускат стерилизация, ясно?
53
1
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
До Анонимен Харесва им технологията бе :)
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България 21 век населена с хора, които живеят още при родово-общинния строй и които скоро ще станат мнозинствоДържавата нито може, нито иска да се занимава с тях.ОТ Брюксел разпоредиха да се закрият домовете и интернатите, вместо това да се плаща на едни циг ани да гледат чавес на други циг ани, и всички циг ани да получават помощи, независимо, че децата не ходят на училище, а те ги раждат малолетни.Честито ви НАТО, честити ви ЕС, честити ви евроатлантически ценности, сега, като ви заселят и араби, да благодарите на чичо САМ!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете в Блиц: Всеки четвърти клошар е висшист !На България образовани хора не й трябват явно !
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой разбра ли, че бабата била набор '79ако внука е на 9, на колко е дъщерята?/това е задача от НОВИЯ, политически коректен, учебник по Математика за втори клас/
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да завършат висше образование ?За да ровят в контейнерите за *** ли !?Не им трябва образование !
48
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Майката е от турски говорещите роми. Аз ако спя с 11 годишно момиче, веднага ще бъда осъден за педофилия, а ромът не защото било традиция! Крайно време е да се въведе и за тях закона- минимум 10 год присъда. Детски надбавки ,да се получават само за две деца. За повече от две само ако родителите имат средно образование и работят.По време на второто раждане-завързване на тръбите на ромката. Време е да се помисли ,че не може повече този един милион консуматари да лежи по цял ден и се плоди.
47
2
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 7 години
Социални служби , а също и здравно министерство трябва да помислят ,че при подобни случаи е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА стирилизация на тази майка. Сега с новия "съпруг" ще пръкне още 4-***, после мине към 3-я съпруг, който също няма да иска децата и. И така нататък. Задължителна стерилизация.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един деликатен въпрос имам: Защо арменците в България носят арменски имена , тоест защо не са българизирани по време на Възродителен Процес след като живеят от 100-ци години у нас
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боросов да хване тоя пишман-историк Божидар Димитров и да си оправят История на България , че всеки пети българин не знае кой е ром и кой българин или турчин в България
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 1946г. ромите като цяло са били чергари, скитащи от село на село, неграмотни, прехранващи се с просия, кражби, калайджийство, кошничарство.Като дойдоха комунистите на власт, първо ги заселиха в махали, после ги накараха да ходят на училище и да работят- насила, щото те такива желания нямат, отделно милицията не си поплюваше и биеше. Сега вече няма комунисти, а демократи, и ци*аните се върнаха към естественото си състояние от преди повече от 70 години, т.е. този прогрес, който достигнаха да имат жилища, работа и поне начална грамотност, се заличи напълно от демокрацията.За това пъ
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблем на Партия ЕВРОРОМА на Цветелеин Кънчев
42
0
 
3
 
! Отговори
От 45 /До 42/ преди 7 години
докато кача коментара си, 42 стана 41.