Всеки четвърти клошар – висшист, с рядка професия

Липсата на настоящ адрес ги спира за болница, помощи, работа
21 сеп 2016 13:37,
82
Всеки четвърти клошар – висшист, с рядка професия
Снимка: архив, Булфото

Всеки четвърти бездомник у нас има диплома за висше образоване, въпреки че рядко я пази. Хората, които преживяват като клошари, обикновено са между 50 и 65-годишни и напук на традиционните представи за тях най-често са работили висококвалифицирана работа, която обаче вече не е актуална. Това сочи изследване на организацията "Градски номади", цитирано от "Телеграф".

Обикновено класическият бездомник у нас е вишист или среднист около 60-те, с професионална квалификация и доскорошна постоянна работа. Най-често е разведен и без деца. Именно поради последната причина и няма къде да отседне в случай на нужда.

Организацията е направила проучване между повече от 1000 подобни хора, за да установи, че статистиката крие истинските данни за това кой е бездомен у нас. В момента по данни на НСИ бездомниците в България са около 1370.

Според организацията обаче към това число трябва да бъде прибавена още една нула. По техни данни у нас има около 20 000 хора без дом, които нямат препитание. При това основният им проблем се състои в това, че те не могат да се явят на интервю за работа, след като нямат постоянен адрес.

Другият парадокс се състои в това, че хората без дом се стесняват да се явят на интервю за работа, без да са се изкъпали. В същото време обаче заради липсата на дом те не разполагат с баня.

"Имало е случаи, когато хора, живеещи на улицата и с премръзнали крайници, не могат да бъдат приети в болница поради липсата на настоящ адрес", разказват от "Градски номади".

По същата причина държавата им отказва и социални помощи. Хората, които изпадат в подобна ситуация обикновено са с богата биография като артисти, преподаватели и библиотекари. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
дори и в двадесет и първи векНима в очите ти съм просякиня?срамуваш се да поговориш с менОбратно връщам твойта милостиняи знай - ще легна гладна този ден.Не прося милост, бедността не крияклошар съм, нама как, не върша грях".Товая прочетох, щях да се убияучителката вече не видях.Това преписах за онези от вас, които имат малко съвест и по темата глаголстват просто ей така...да си докажат, че и те са нещо, но има време - когато поодъртеят ще го разберат, но вече ще е доста късно.
61
0
 
1
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
дар голям от менУсетих зад гърба си, че пристигаизсипах кофата с *** завчаси без дори главата да повдигнаприбрах се бързо на бегом у нас.В кашончето бях сложил 300 евро,кафе, парфюм, кутия с шоколадВълнувах се и бе ми малко нервно,но в себе си се чувствах много млад.Закусих и полегнах на дивана,на входната врата се позвъниизлязох да отворя - никой няма...Пред прага плик, кашончето в страни.Не те ли учих драги Божидаре,че всяка работа краси човек,дори и бедността от бога дар е
60
0
 
1
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
- познах я по гласабе моята учителка любимав последния гимназиален клас.Заместваше почти една годинабях влюбен в нея. Слушах я в захлас.Цял ден на работа за нея мислих-учителката станала клошар.В бюрото нещо търсех, нещо чистехбях стянял ученикът Божидар.Не бе познала в мене ученикасамият аз бях доста променен-солиден, тежък, лика и приликас мастит,афторитетен бизнесмен.На заранта я чаках много раноПрекрасно утро. Неработен ден.В *** ми на дъното прибранолежи кашонче-дар ...
59
0
 
1
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
Контейнерите за *** до блока.Тук всяка сутрин идваше жена,във вехти дрехи, слаба, невисока,с количка, а през зимата с шейна.Преглеждаше в сместа добре нещата,отделяше полезните на вид.Изглеждаше ми странно тя позната,в походка, маниер, гърбът - превит.Бях все зает, началник - в общината,до службата ме караха с кола.И само сутрин, точно до врататая виждах - беше с очила.Веднъж обаче тя ме заговориПопита ме с усмивка за часа.Невероятно близка ми се стории я познах
58
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
Като ви гледам коментарите, май сте по бедни духом и от тези хора.Какви политики и интриги въртите тук? Тези хора имат нужда от легло и баня!Голяма част, вече са загубили здрав разум, но това не е причина да няма къде да спят!Има хиляди, ако не милиони празни сгради, изисква се съвсем малко емпатия да помогнем. В тези пари, които се харчат за социални услуги, да се сложи графа за бездомни. Приют, кухня, баня, не е много, една истинска държава не може без това!Хайде хубав ден на вас.
57
2
 
8
 
! Отговори
За преквалификацията преди 7 години
През 90-те години това беше актуално, защото много хора, в най-силната си възраст останаха без работа, а в чужбина можеха да търсят работа само нелегално, все още не бяхме в ЕС. Освен това, да се знае западен език на добро ниво беше привилегия само за децата на богоизбраните социалистически големци.Затова кадърен инженер, за да храни семейството си, беше станал обущар и то добър и търсен. Друг инженер, потомък на известен банкер от царско време, беше станал часовникар. Трудолюбивият не се тутка
56
0
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Каква лустрация, бе, човек?Това трябваше да се направи преди повече от 25 г.!Сега и да отворят досиетата, кого ще изловят? Само някои доносници, които на 10 ноември са били най-много на 32 г.! Големите престъпници отдавна вече са или на Оня свят, или са над 75-годишни пенсионери! На власт са децата и внуците им, които са чисти като ангелчета - най-много да се окаже, че някои от онези, които днес са над 45 г., навремето са били приети да следват, ползвайки предимство като деца на активни борци!
55
0
 
3
 
! Отговори
От 78 преди 7 години
Знаели само една-две колежки, с които тази жена беше в близки приятелски отношения.И как се разбрало? Понякога взимат пенсионирани колеги да помагат при някои изяви на института.Точно в такъв момент интригантката започнала агитация, да не привлекат за подобна временна работа онази, на която успя да подлее вода.На една от колежките явно й е кипнало и на всеослушание информирала за богатството на приятелката си. Разказваха и се смееха как интригантката се задавила със слюнката сиДали е нормална?
54
0
 
2
 
! Отговори
От 77 преди 7 години
Интригантката открито тържествуваше,дори някои колеги и направиха забележка, но тя си знае своето и все повтаряше по адрес на напусналата, че ще бъде с 200 лв пенсия и ще рови по кофите.И аз се дразнех, защото злорадстваше по адрес на добродушна и много възпитана, фина жена. По едно време я гледам, физиономията й се изкривила от злоба. Какво се оказа? Онази, която напусна, притежавала апартаменти, магазин, земи и част от работеща фабрика. Но никога не е парадирала с това, знаели само 1-2колежки
53
0
 
3
 
! Отговори
От 76 преди 7 години
За длъжност асистент не се иска да си имал дотогава научни публикации. Жената обаче имаше много, около 2 000 стр. Нейни колеги се бяха хабилитирали с по десетина публикации, с общ обем докъм 200 стр., без да са написали книга.Няма да разказвам как това бе посрещнато с истерични изстъпления от една единствена колежка. Успя да отклони преназначаването с лъжи за алинеи в закона, кандидатстващата се обиди и след година-две напусна. Интригантката тържествуваше: Ще е с 200 лв пенсия и - продължавам
52
0
 
3
 
! Отговори
Преди няколко години преди 7 години
стана нещо, което ме отврати. Една свястна жена даде заявление да я преназначат от длъжност проучвател /висшист с научно-помощни функции в БАН/ на длъжност асистент /най-ниската научна длъжност/ и направо си каза, че е подготвила две книги за хабилитация.Новият закон изисква да си бил 2 г. на научна длъжност, за да се хабилитираш /да станеш доцент/.Няма да разказвам за интригите, поради които тази жена дотогава не беше на научна длъжност. Които й бяха попречили, се пенсионираха- продължавам
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67Щом не е защо са данъците тогава? Защо сме в "Европа" след като не можем да се грижим за собствените ни граждани независимо дали са работили или не са както е във всяка една Европейска държава? Защо сме винаги в редиците (около 90% от българите) на най-простите народи по земята с претенции на "богу- избрани"??
50
1
 
11
 
! Отговори
тотално пропадане преди 7 години
Каде е тиквата да ни каже колко сме се видяли в пари. ***, даже и наглец, никаде няма статистика за самобиствата от безпаричие и банков произвол. В нета има покартителни публикации за редица самобиства заради неизплатени заплати...............rodopi24.blogspot.bg/2013/02/blog-post_1114.html....... но виновни няма
49
4
 
3
 
! Отговори
Дария преди 7 години
Глупости на търкалета!"Градски номади" ?!
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от тези хора са психично болни без роднини или такива, които не искат да се занимават с тях, много от тях са алкохолици или наркомани.Какво интревю за работа, каква баня, какви глупости пишете?За тях трябва съвсем друга специализирана грижа, но са оставени от нашата прекрасна държавица на произвола на съдбата!
47
3
 
32
 
! Отговори
Дан преди 7 години
Много тъжно и адски вбесяващо, хора които цял живот са работили и плащали данъци, на края държавата не може да им помогне, а на онези ***, сещате се, кое малцинство сме длъжни да им плащаме всички екстри. До, кога ще е това?!?!?!
46
8
 
28
 
! Отговори
:-) преди 7 години
Отр "Градски номади" забравят една малка подробност. Близо 100% от клошарите са алкохолици, които са направили живота на семействата си толкова черен, че близките им не желаят и да чуят за тях. Съжалявам, но със или без професия, рядка или не, алкохолът не прощава.
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната глупост.И откъде разбрахте, че са висшисти? Видяхте им дипломите? Ха-ха-ха! Че те могат и потомци на Наполеон и Хитлер да твърдят че са.Истината е, че клошарите са обикновено хора с психически проблеми и/или психиатрични заболявания. Каква да е работа за единия хляб всеки ще намери. Но ако е недобре с главата или няма да се сети, или няма да иска, или няма да може да я върши.
44
14
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
Никой на никого не е длъжен, вкл. и държавата, т.е. ние, не сме длъжни. Ако човек е работил и се осигурявал или друг го е осигурявал - да, трябва да се направи нещо за него, но само тогава.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E pone za djihadiskite bejanci darjavata osigurqva vsi4ko e te si imat postoqnen adraes xaxaxaxa jalka darjava