108 години независима България! Честит празник!

По традиция център на тържествата ще е Велико Търново
22 сеп 2016 07:30, Мария Захариева
94
108 години независима България! Честит празник!
Снимка: архив, Булфото

Днес България празнува 108 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква "Св.Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Така България отхвърля васалната си зависимост с Османската империя. 

По традиция център на тържествата ще е Велико Търново.

Празникът ще започне в 7.30 ч. с Празнична света литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове", на която ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

От 09.00 часа следва Водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов. В 11.00 часа следва поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. В 11.30 часа празничното шествие ще тръгне към паметник "Майка България".

От 14.00 часа ще започне Екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" - от църква "Св. Димитър Солунски", църква "Св. 40 мъченици", църква "Св. св. Петър и Павел" до Архитектурно-музеен резерват "Царевец".

От 19.00 часа на площад "Цар Асен І" ще се проведе изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ "Васил Левски". Следват Тържествена проверка в 19.30 часа и Аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Годишнината от обявяването на независимостта на България ще бъде отбелязана и в други градове на България с концерти, водосвети, военни ритуали.  Националният исторически музий пък ще покаже оригиналът на Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за "независимо Българско Царство" в църквата "Св. четиридесет мъченици" в Търново през 1908 г.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой от всички вас тролове дали се сети, че днес е и годишнина от смъртта на Иван Вазов?
59
2
 
2
 
! Отговори
критик преди 5 години
Каква ирония че днес празнуваме 108 години независима България като сме част от европейският саюз и вече не сме независима държава.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Тиквата и Магарето (назначено от Тиквата) къде са?
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... с участието на квартет "Ангелски гласове", на която ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова."---Ангелски гласове ... Николинчето Ангелкова, с АНГЕЛСКОТО личице ... Изобщо, наистина голям "Аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".
56
3
 
2
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 5 години
Врабче"Днес за жалост сме зависими повече от всякога.Зависими се от проклетите и *** американци и европе.али."За съжаление, Врабчо, ти си зависим само от собствената ти простотия. Но какво да се прави? Към някои човешки същества майката Природа се е отнесла като същинска мащеха. А що се отнася до Русия, тя сега зависи от волята на един дребен диктатор с неговото обкръжение от олигарси и за съжаление я чакат доста мрачни бъднини.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ко, не.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България бе независима само при СССР! Никав *** не можеше да идва тук и ни притеснява без да е поканен да работи в социалистическата металургия!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна сме зависими от новите колонизатори от тъй нареченият Европейски съюз. Затваряйте АЕЦ ,изправете краставиците, щастливи прасета и кокошки нещастни хора, наведете се напред и така нататък . Честито ви ново доброволно робство.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
108 години от нас нищо не зависи ;)
51
1
 
2
 
! Отговори
sadcunt преди 5 години
Chestit Praznik ot UK we miss you Bulgaria
50
1
 
7
 
! Отговори
Усмивка преди 5 години
Да ни е честит празника!И България да пребъде!
49
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Понеже един тук ме ядоса като си позволи да ни сравнява с американската територия Пуерто Рико, смятам че е нужно да внеса пояснение.Значи първо, ние в България не можем да стъпим и на малкия пръст на Пуерто Рико - толкова много по-зле сме от тях чисто икономически.И второ, техният национален празник е приемането на Конституцията на Пуерто Рико през 1952 г. чрез референдум, на който 82% от гласувалите са искали присъединяване към САЩ! Наскоро пак имаше подобен референдум с подобен резултат!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да даде Господ по-скоро да отхвърлим и васалната си зависимост към ЕС и САЩ!!!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес България е независима точно, колкото Пуерто Рико, но е значително по-бедна /с изключение на ГЕНЕРАЛ-губернатора/.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57А според теб султана бил ли е благоприятен на България. Според мен никога не е бил. Така че не ни представяй на везната султана и еврейте и да избираме. И двете са вредни за България.
45
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До мелезчоСамо ти си мелезчо в сайта :)))
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е слаба , немощна , зависима държава и с прогресивно намаляващо българско население. Няма повод за гордост и радост, ако питате мен.
43
3
 
3
 
! Отговори
мелезчо преди 5 години
Честита не зависима България на всички:българи,турци,роми,татари,гагаузи,каракачани,власи,тракийци,византийци и др.Да живее МАЙКА БЪЛГАРИА
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1906 г. евреите поискали от султана на Османската империя да им отстъпи техните древни земи в Близкия изток, та да си направят държава.Султанът като истински патриот отказал. Тогава те му се заканили, че ще му спретнат някоя друга война. Последва италиано - турската, след това и балканската война.Турция е изгонена от Северна Африка и почти изцяло от Балканите. Извода за придобити независимости и големи героизми последвани от катастрофи всеки да си ги прави сам.Не дразни евреите!
41
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Еми, да не плащат тогава. Сам Валери Симеонов каза, че колкото се мотаеме, толкова повече лихви се трупат.Ако не е сбъркал - 330 000 лева на ден.