Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Поставеният паметен знак на връх Каймакчалан рухна под нечувана простотия
23 сеп 2016 07:30, Красимир Ангелов
547

Снимка: Facebook

Нечувана гавра с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война, сътвори македонският журналист Миленко Неделковски.

Още по темата
В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

“Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13.00 и 14,30 часа.
Мисията напълно завършена.
Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”
, е написал в своя профил Неделковски.

Грозната му акция идва само ден, след като Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война. На 21 септември беше  отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, като в церемонията участваше и гвардейски взвод.

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза тогава бр. ген. Явор Матеев и продължи: “Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник”.

Боевете при Каймакчалан са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18.

Близо 3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
3
 
! Отговори
славянин преди 7 години
да живее южнославянска федерация(провинции България ,северна Гърция)
19
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви връзки с тази държава и тези хора. И паспорти наши да не им се дават. Ясно е че ни използват за да могат да се движат в съюза. Нито да се говори. Нищо. Все едно са мъртви. Това е.
18
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "турчина"Ти си толкова турчин колкото тоя чупещия е македонец, но с твоя "акъл" няма как да разбереш бе мЪнгалино
17
1
 
43
 
! Отговори
да преди 7 години
как да им отмъсти човек - като срине македонски паметник?? то такива в Македония няма, какво остава у нас :)))) жалка сърбоманска провинция
16
1
 
30
 
! Отговори
Всичко се връща преди 7 години
СПоко, албанците ще си свършат работата. ще дойде време когато този *** иска БГ гражданство щото няма да има къде да отиде.Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2016/09/23/cinichno-i-naglo-makedonski-***-razbi-s-chuk-bylgarska-pametna-plocha.316455
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18Що кесиш в форум на хора, които не харесваш? Безродник, айде марш да миеш чинии и въртиш опашка мигрантска гн.и.до
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Т.ИлиевНапълно сте прав, колега. И аз така, по същия начин като вас. А между другото една от най-хубавите бутилирани води в Гърция е от изворите на Каймакчалан. Търговското и име е Дросиа. Все едно са и слагали захар, толкова е вкусна. Другата подобна такава е Атос, от Атон.
13
28
 
24
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Така са ви промити мозъците даже за този случай гледам някои обиждат турците. За всичко турците са ви виновни докато предишния път македонците ви горяха знамето а сега чупят плочи. А Русия вика че ще ви купи, но комплексирания *** само за турци мисли докато другите му точат зъби
12
37
 
7
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Да не забравяме че това е окупация на българските фашисти. Как може да влизаш в чужда държава. И праз 1941г в Драма българските фашистки войски избиват 13000 цивилни гърци.
11
16
 
4
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
АЗ СЪМ ХОДИМ ТАМ..2542 МЕТРА..А ЦЪРКВАТА Е ГРЪЦКО-СРЪБСКА, НЕ Е САМО СРЕБСКА. И А КАК ТАКА САМО СЕРВИ СА СЕ БИЛИ НА КАЕМАК ЦАЛАН ??КАТО ФРОНТА Е ''ЮГ-СЕВЕР'', ОТКЪМ ГЪРЦИЯ ??..ТАМ СЕ БИЯТ ГЪРЦИ НАЙ-МНОГО, ФАНЦУЗИ И СЕРВИ.И ПЛАНИНАТА, КАКТО И ВЪРХА Е НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ, И СИ Е КРЪСТЕН ТАКА ОТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ --- ''ОРОС ПРОФЕТИС ИЛИАС'' !
10
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За македонските родоотстъпници има запазено специално място в Ада.
9
3
 
37
 
! Отговори
сигурно преди 7 години
НА ТОЗИ СКОРО ПОПА ЩЕ МУ ПЕЕ!!
8
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То - проcтoтията си ходи по хората, но в БЮРМакедония е в особено големи концентрации.Няма по-големи антибългари от българите, отрекли се от България. Господ да им прощава! Аз не мога.
7
16
 
3
 
! Отговори
do 2 преди 7 години
ey ludogorski balgaromangal jenati pitali za men
6
3
 
35
 
! Отговори
duhku4e преди 7 години
ДА Бъде Проклет до 10-то коляно,омразният ***-*** мАКЕдонец,Прости МУ Господи,той е слуга на Сатаната,бидейки онождан от дявола,знаейки,че е Българин!
5
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гомното си е гомно. Македонското гюбрре - най-античкото и смррадливо гюбрре на светот! Яне и Гоце биха му кръцнали гръцмуля на тоя малоумнник без да питат дори.
4
0
 
60
 
! Отговори
Т. Илиев преди 7 години
Има ли нужда от коментар тази грозна постъпка на фанатици от този род По-скоро бих обърнал внимание, че аз като намиращ се за един достатъчно образоват българин почти нищо не знаех за това грандиозно сражение в защита на българщината. Вероятно е и мой пропуск, но преди 50 години в историята нищо не пишеше за много подобни исторически моменти. Нашите историци и медиите са ни длъжници и чрез тях трябва да се попълват празнините в познанията на моето соцпоколение, за което имаше много въпроси табу!
3
3
 
37
 
! Отговори
dd преди 7 години
Кой каквото търси го намира. Това е подло,гнусно и глупаво.
2
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо учудващо - македонска простотия съчетана със "светлия" пример на украинските декомунизатори.
1
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една област в която менталните проблеми са епидемия измежду сърбизираните и обитатели, не е изненада.