Малкият Мустафа – лабилен, Джейлян при него само със социалните

Три семейства вече са поискали да се грижат да момченцето
23 сеп 2016 13:33,
40
Малкият Мустафа – лабилен, Джейлян при него само със социалните
Снимка: Bulgaria ON AIR

На територията на Кърджали има три семейства, които са готови да приемат Мустафа като приемно семейство. Това заяви пред Нова тв Надя Танева, директор "Социално подпомагане" – Пловдив.

"Родителските права на майката не са отнети, дори не е предприета такава мярка. Трябва да има официален доклад за нейните възможности, за да се предприеме подобна стъпка", допълни тя.  

Още по темата

"По никакъв начин не е проявила интерес към детето. Ако дойде в понеделник, както заяви, ще я допуснем, но само със социален работник", обясни Танева.

Мустафа ще остане за лечение в болницата до края на годината. Здравословното му състояние е стабилно, съобщиха лекарите. Има екип от социален работник, специален педагог и психолог, който ще влиза при детето. "Своеволни посещения при детето не са добри, тъй като емоционалното му състояние е доста лабилно", категорична е Танева.

"След края на годината ще предприемем мярка на закрила, която не мога да кажа категорично каква е. Трябва да видим какви са възможностите на роднините, следващата мярка е приемно семейство. Желаещи може да има много, но въпросът е колко са обучени да се грижат за такова дете", обясни още тя.

Другите деца на майката Джейлян Халилова са в Център за настаняване от семеен тип в Кърджали, а най-малкото дете в Дом за медико-социални грижи. Майката е подписала отказна декларация. Предстои осиновяване, обясни Танева.

"За първи път майката се появява в системата за социални грижи през 2013 г., когато е регистрирана като малолетна родилка в Свиленград. След като е била потърсена от социалните работници станало ясно, че е напуснала лечебното заведение и не е ясно къде е отишла, какъв е адресът й. С нея и с това семейство е работено преди 4 месеца, когато последното дете е дадено за осиновяване, защото общо децата на тази жена са пет. Това, че са изведени три и имаме едно в болница, не се казва, че петото дете е дадено за осиновяване и със семейството е работено по този въпрос", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея към момента няма причини на тази майка да й бъдат върнати децата, въпреки че социалните ще работят активно по случая, по-вероятно е на този етап да се търсят приемни семейства.

Личната карта на 21-годишната майка Джейлян е от 2015 г. - дотогава не е имала документи, посочи Сачева. По думите й бащата на децата все още няма лична карта. Тоест, когато един човек не съществува за системата е малко трудно да се знае, че трябва да се работи с него, добави тя.

Всички факти около това семейство и разширеното семейство станаха известни сега, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само еднопосочен билет за Калкута ще ги оправи. И болните, и здравите, и гладните. Да *** от глад докато не разберат, че трябва да бъдат полезни с нещо, за да се изхранват. И да имат толкова деца, колкото могат да издържат сами.
16
2
 
18
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Има и добра страна публикуването на такива материали.Много хора нямат представа какво се случва в махалите на този етнос,нито знаят какво се харчи ежегодно за помощи за тези същите.Като добият представа, рано или късно ще започнат да притискат депутатите да променят някои закони.Това е цивилизованият начин да се справим с проблема - когато посредством закона спрат помощите на здрави хора и ги поставят в такова положение, че да се видят принудени да работят.Иначе ще стигнем до гражданска война
15
8
 
20
 
! Отговори
По-рационален изход преди 7 години
Трима желаещи да приемат Мустафа като приемно семейство.Колко ще струва това на данъкоплатеца? След като неговите родители не го искат, не е ли по-разумно дете да бъде отглеждано в специализирана институция, под наблюдението на медицински кадри? Неговото здравословно състояние е такова. А Родителите му да плащат неговата издръжка - ако нямат пари, да отработват.
14
1
 
35
 
! Отговори
ромски роб преди 7 години
Ката месец ща не ща държавата ми взема като одръжки под една или друга форма към 150лв. от и без това мизерната заплата! Същите тези пари отиват за детски на такива като тази и за лечението на потомството и! Докато моето собствено дете ги гладува и студува! Вероятно се пие ракияб и се мътят още много Мустафи в махалите!ДОКОГА МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИМ ДА СМЕ ***КА ДЪРЖАВА!
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам коментариите на ДПС депутатите и мюфтиите по въпроса!!!Хлапето не носи българско име, но не е виновно за родителите си?!НО... ние сме хора и всеки, който носи душа и има възможност може да помогне на малкия!!!!
12
4
 
31
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Да и копуват еднопосочен билет за турция и да си ги ражда там другата стока за социални помощи, България се напълни с такива братче.....
11
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са виновни ромо-турците...Виновни са БГ съдиите, и БГ политиците, защото тая *** трябва да е в затвора !!!А вместо това взема помощи и ще прави още поне 5 деца.Повръща ми се
10
2
 
46
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Искаме като в Америка!? Ами хайде! Там ходиш на работа и получаваш номер на соц.осигуровка и здравна застраховка ако искаш! Като ти се наложи да ползваш нещо помощи или мед.помощ първо тва те питат: Номер на соц.осигуровка!? Да видим какво си внесъл и какво можеш да ползваш!-няма съжалявам(примерно)!Служителят ти казва и аз ви съжалявам! Некст ПЛС!НЕ КАТО ТУК ДАЙТЕ МИ ЩОТО СЪМ РОМ ОТ МАЛЦИНСТВАТА!Ако родителите нямат и децата са неосигурени!
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пещерните са били много по умни!Кой плаща за лечението на малкия ц..... И ква файда! Същата като да си обуе гащите тая!
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как си я представяш тая система при "тези хора"?
7
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига сте занимавали хората с тези *** бе !!!! Един сърбоманин в Македония вчера счупи българска плоча на Каймакчалан в памет на български войници и в медиите до сега само тишина ...вместо това през час ни набутват сълзливата история на Мустафа и негова неграмотна но за сметка на това плодовита майка която се грижи за децата си колкото улична котка !!!
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се разработи система за семейно праниране при тези хора.И до колко деца й ще отглежда държавата?
5
2
 
24
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Абе що ме нервите?! На таа цигaн.ka и се прай ce.кc. Цигa.нинa като немоа го вади навреме, ша има още проблеме...ПП. ПОЛ, нетрии ако обичаш!!!
4
1
 
59
 
! Отговори
бравос! преди 7 години
държавата отнема 5 - те деца на младата ромка и сега тя може съвсем свободно да роди още 5 с новия си мъж. пей, сърце!
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мустафа може да е лабилен, ама майка му е стабиулна - кон да и го.....нема да мръдне!
2
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава работа, ама турска
1
3
 
49
 
! Отговори
дам преди 7 години
Неизвестната за системата за социално подпомагане Джейлян как е получавала майчински и соиеални помощи за самотна майка, питам се аз?Или е достатъчно, че е от оня етнос и парите сами я намират?