Бежанците у нас – в общини с лош демографски профил

Не става въпрос за лагери, а за желаещи за трайно настаняване от семеен тип
25 сеп 2016 13:33, Красимир Ангелов
388
Бежанците у нас – в общини с лош демографски профил
Снимка: Булфото, архив

На този етап не е ясно кои са пилотните общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на бежанци у нас, обяви в интервю за БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Тя уточни, че не става въпрос за временни лагери и настаняване на големи групи хора за определен период от време, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

"Не става дума за масова миграция, а за последващ етап, който сега се поема от структури на БЧК и НПО, но по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините", допълни Чавдарова.

По думите й това вероятно ще бъдат общини, които са заявили интерес и в които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите мигранти – да им се намерят подходящи жилища, детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

"Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е", посочи Чавдарова.

Според нея намеренията и очакванията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
До 295 преди 7 години
И като гласуваш за Каракачанов какво ще се промени? Какво ще направи той с ограниените права, които има президента в нашата държава, ще поведе "армията" ни ли? Нали се сещаш, че след като сме в Европейския съюз, решенията дори не се взимат тук при нас. Всичко е предизборна пропаганда и след изборите ще стане каквото става последните години-надеждите ни за промяна пак ще са излъгани. Тук ми се струва важи поговорката "куче, което лае, не хапе", а тези *** много шум вдигнаха напоследък.
258
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Интеграция означава ЛИЧЕН ИЗБОР. ....не го ли разбрахте най сетне..... а такъв НЯМА....само на ясла .,крадене и Зулу ми. ...никой не иска да бачка
257
0
 
3
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Да ги подредим по хиляди в община:Видин - 91 хил.Смолян - 110 хил.Силистра - 113 хил.Габрово - 114 хил.Търговище - 115 хил.Разград - 117 хил.Ямбол - 120 хил.Честито на печелившите
256
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама и Мама Меркел вече не я иска тази работна ръка от атомни физици, които не знаят да пишат и инженери, които не знаят таблицата за умножение.Ние си имаме вече един милион от тази работна ръка, която се издържа първо от детските, а после от инвалидните пенсии.Стар ром в социалното: - Кога ще почна да си получавам инвалидната пенсия. - Трябва да имаш поне един месец внесени осигуровки и данъци, поне на минимална заплата.- Как ще имаам, като съм бил 20 години в затвора с ефективна присъда?
255
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на Видин и видинчани.Докато вашите деца са в София, Испания,Италия и Англия, вие ще интегрирате диваците.
254
1
 
13
 
! Отговори
до анонимен 330 преди 7 години
ами бива! дано и дъщеря ти да ти докара един такъв у вас, че и дечица 8-9 да имат! нали няма нищо лошо-народите винаги са се смесвали...или не?
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога сирийците ще бягатНяма ли край тая война.Не го трийте пакДокога ще трае тази война
252
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им намерят жилище,училище,лекар звучи като приказка.На мен и на моите деца никой нищо не ни даде-само пари ни искат отвсякъде.
251
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 330 То само с искане не става. Трябва да ДОКАЖАТ, че имат желание. Предполагам желаещите са 1 на 100..
250
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О боже. Скоро време някой общини ще изтеглят късата клечка и ще бъдат погълнати и унищожени. Как може подобна идея да хрумне на нормален човек. НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИНТЕГРИРАТЕ!. Все едно да научат *** да свири в оркестър. Трядва да седят в общежития от отворен тип някъде на майната си извън градове и села поне на 150км от населено място. Който не му харесва да си тръгва. Ако някой има огромен мерак да бъде човек и да работи, може да минава строга комисия.
249
1
 
6
 
! Отговори
дядо Стефчо преди 7 години
Предлагам във всички общини да се настаняват само бежанки /слаби, дебели, високи, ниски, млади и стари/...Дядо ви Стефчо не връща
248
3
 
4
 
! Отговори
край преди 7 години
Не са страшни бежанците - страшна е слабостта и липсата на ред в нашата страна пък и в Германия. Сащ си ПОДБИРАТ милиони емигранти всяка година но си имат здрав ред и здрава полиция и смъртно наказаниеПрочети още на: dnes.bg/eu/2016/09/25/merkel-se-useti-vyvejda-limit-za-bejancite.316598,2
247
2
 
23
 
! Отговори
Знаете ли, преди 7 години
кое ще погуби българина МЪРЗЕЛА.Оставихте китни села с Вашите майки и бащи да са обругавани от малцинствата ,а вие се навряхте в мухлясалите си панелки и псуете
246
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 316:"Няма да сме първите, които ще изчезнат от лицето на земята, няма и да сме последните.Дано тази хубава земя да си намери по-добри стопани."---------------------А дано си прав и твоята държава Турция да си намери по-добри стопани - Православни Християни!
245
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
07 октомври от 20:00 часа - събиране пред храм "Света Неделя" за шествие по ул. "Мария Луиза" до "Лъвов мост" срещу мигрантските безчинства и бездействието на полицията на ГЕРБ .
244
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 7 октомври излезте на протеста против бежанската политика и изразете гражданската си позиция. Не чакайте друг да се бори за вашите права. Този който твърди че го прави вместо вас, обикновено ви заробва.
243
0
 
24
 
! Отговори
джипи преди 7 години
Аз,в качеството си на личен лекар декларириам,че няма да запиша в листата си нито един ***!
242
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 311, преди 7 години
я излез от панелката ,живей с български турци и тогава давай мнение,аман от оранжерийни некалени ГМО-та
241
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е било от както свят светува. Живите народи изместват и претопяват мртвите като нас.Няма да сме първите, които ще изчезнат от лицето на земята, няма и да сме последните.Дано тази хубава земя да си намери по-добри стопани.
240
0
 
9
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Няма да стане работата . В друг сайт има новина историята на някакъв приел християнството . Там са го вкарали в затвора заради това .....Мхм а тук излезе Фандъкова и каза че сме толерантни ..... Ами да бееее спим с тях ...