Над 10 млн. лв. за 6 месеца ще струва храната за бежанците

Подготвя се голяма поръчка, защото лагерите се препълват
26 сеп 2016 07:52, Елка Василева
48
Над 10 млн. лв. за 6 месеца ще струва храната за бежанците
Снимка: архив, Reuters

Изхранването на бежанците през 2017 г. вероятно ще надхвърли 10 млн. лв. заради препълването на лагерите. Държавната агенция за бежанците подготвя обявяване на мащабна поръчка за цялата година за доставка на храна в поделенията в "Овча купел", "Военна рампа", Враждебна, Харманли, Баня и Пъстрогор, пише „Сега“.

Досега поръчките се провеждаха през половин година и бяха за по 4.36 млн. лв. Те обаче бяха за изхранване на много малко хора. През последния месец ситуацията се промени и общежитията преливат в резултат на затегнатия контрол по българо-сръбската граница.

Още по темата

В момента агенцията разполага само с 1000 свободни места за настаняване на кандидат-бежанци, които скоро ще бъдат запълнени. Това означава, че парите за храна ще набъбнат значително. Точният брой на настанените в лагерите у нас не е известен. МВР съобщава само проценти, а агенцията сочи, че от януари до август статут са поискали 12 164 души. Голяма част от тях обаче успяха да избягат в Западна Европа, преди Сърбия да затвори границата си с България.

Разходите за храна ще се увеличат и заради домовете на дирекция "Миграция" в Бусманци и Елхово, които също са пренаселени. Вероятно и там ще има двойно увеличение на средствата за храна, тъй като те са 174% запълнени.

През последните години изхранването на бежанците беше съпроводено със скандали. В началото на 2014 г. дори се наложи армията да помага - военните поеха грижата за над 4000 бежанци. Много доброволци и БЧК също изпращаха храна в лагерите, съществена помощ оказаха работещите в България арабски заведения. По-късно бяха правени няколко опита да се организират поръчки за доставка на храна.

В крайна сметка бяха подписани договори, които доведоха до смяна на предишното ръководство на ДАБ, защото се оказа, че в момент, в който лагерите са празни, част от доставената храна се разваля. Тогава беше променен регламентът на доставките - не накуп, а периодично и в момента чужденците се изхранват именно с храната от тази поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: бежанцихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
37
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
Ех- Бойко,Бойко......вятър на бял кон те вее,как не те е срам да хрантутите икономически имигранти,и майки на по 12г.а също така и баби на по 25г.Бойко ти твоята банда се история вече........няма я народната обич..........
14
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално афганците са много близко до нас генетично.
13
0
 
19
 
! Отговори
az преди 7 години
до Българр N 9само дяволската гъба ще ги оправи
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са им 10 милиона. Дайте им по 2 лв. джобни да си вземат баничка и боза.
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма е любовта на скапаната държава към тая тиня.Питай ме кога ще дам пак пари на БЧК.Да хранят талибаните.
10
0
 
50
 
! Отговори
Лили преди 7 години
А хората които са работили цял живот да умират с 200 лева пенсия .Браво господин Борисов и на всички около теб!,
9
1
 
14
 
! Отговори
Viktor Make :) преди 7 години
EU ne ni obi4a nas pravoslavnite 6te go razberem li tova, glad za nas, a za ubiicite vsi4ko, EU I USA imatvgaden plan da napylnqt evropa s gadnqri I s tqh da napadnat Rusiq kakto v vtorata svetovna voina uj *** gi napadna Rusiq, gadni Amerikanci
8
0
 
48
 
! Отговори
Идиоти преди 7 години
10 млн за 6 месеца означава 20 млн за една година. Качвайте ги тези арабели, на влаковете и извън странста, а щом сте спестили 20 млн бюджет, платете на социално слабите пенсионери я тока за няколко месеца я парното я водата. Направете нещо за *** хора в тая държава, като не ги глезите тези пришълци, сами ще си тръгнат
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо бе,нека сами се изхранват по горите..........кеф им манатарки,сърнелка...........а може и некое трюфелче да изровят.
6
1
 
49
 
! Отговори
ами преди 7 години
Стига с тези бежанци-наричайте ги с истинските им имена-търтеи и нашественици........убийци и изнасилвачи!
5
0
 
35
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Лесен тест дали могат да се интегрират-всеки ден свинско!
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека мигрантите гласуват за герб. Щом се грижат за тях, повече от собствения си народ. От коготомсами тези пари.
3
0
 
36
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Ето кой ще ни построи магистралите. Ае на работа търтеи такива. Ама не ставаат. Дай им само Аллах акбар и джихад михад. Пфууу
2
0
 
40
 
! Отговори
бг преди 7 години
Карайте ги да работят и си изкарват прехраната.Пустееща земя бол.Ама дали ще можете?Арабинът е скаран с физическата работа.Който не работи -вън.
1
0
 
58
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Хранете ги! Пък пенсионерите ни нека *** от глад и безпаричие