Кандидатурата на Орешарски – подарък за управляващите

Политолози: Ходът е неочакван, сферите на влияние се разместват
22
Кандидатурата на Орешарски – подарък за управляващите
Снимка: архив, БулФото

Кандидатурата на Пламен Орешарски за президент е подарък за управляващите. Тя напомня миналото след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести.

Още по темата

Това каза политологът Борис Попиванов пред БНР, след като в понеделник инициативен комитет издигна кандидатурата на бившия премиер за президент.

Според Попиванов този ход е неочакван: "За добро или лошо Орешарски остана в паметта на хората с неговата роля при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести.

По този начин той прави една добра услуга на управляващите, които все още нямат свой кандидат, защото просто им позволява да напомнят миналото и вината на предишните, което ставаше все по-трудно в последните месеци. Отново ще могат да кажат – това ли искате, отново ли искате Орешарски. Такъв подарък те получиха вчера".

Попиванов смята, че е рано да се причислява кандидатурата на Орешарски към ДПС, въпреки че има известни основания.

"В последните месеци на своето управление Орешарски откровено обслужваше интересите на ДПС, а пък неговият кандидат за вицепрезидент (ексминистъра на транспорта Данаил Папазов - бел.ред.) е известен със своята близост до ДПС. Аз обаче смятам, че е рано да причисляваме Движението за права и свободи за номинация в една или друга посока. Доколкото го познаваме, то ще пази своята подкрепа ревниво и ще се опитат да я изтъргуват в по-късен етап и не като точно заложат на Орешарски. Ако са решили да подкрепят ГЕРБ, могат да го направят много по-солидно", коментира политологът.

Той обясни, че рекордният брой партии, коалиции и комитети, които са подали документи за регистрация в ЦИК, са знак за изчерпване на настоящата парламентарна конфигурация, която отдавна е влязла в криза.

Политологът Антоний Гълъбов коментира, че кандидатурата на Пламен Орешарски без съмнение е резултат от разместване на пластове и сфери за влияние. Неговата политическа кариера неведнъж е доказвала, че той е подходящият човек за променяща се конюнктура.

Според него няма големи основания да се говори за предсрочни парламентарни избори:

Големият брой кандидати за президент имат за цел да тестват евентуална бъдеща подкрепа за следващ парламент, но аз не смятам, че предстои следващ парламент, а точно обратното. Съмнявам се, че до балотаж ще достигне кандидат на левицата. Аз смятам, че шансовете на кандидата на “Обединените патриоти” да достигне до балотаж нарастват, каза той.

По думите му, ако това се случи, става дума за много сериозно пренареждане на политическото пространство.

По думите му се оформят два нови политически центъра. Единият е свързан с национал-популистки проект, а другият е в лявото пространство, но встрани от БСП: "Изглежда засега, че първото пространство е по-силно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
На мен ми харесва. Ще гласувам за него. Да разцепи партиите дано.
17
0
 
2
 
! Отговори
КАТебергия преди 7 години
Никак не е независим ,но зад него стои най-монолитната и сигурна подкрепа- ДПСГЕРБ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ НА ПЪРВИ ТУР
16
2
 
4
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ!! преди 7 години
ОТ ОПУСТОШАРСКИ --ПЕЧЕЛИ ЕДИНСТВЕНО АБВ!ТАКА , КАЛФИН ОТИВА НА БАЛОТАЖ , СРЕЩУ КАНДИДАТА НА ГЕРБ , КОЙТО ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ЩЕ Е НЯКОЙ ВЪН.МИНИСТЪР ,....КАТО КАЛФИН!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ --КАЛФИН Е МНОГО ВЕЩ ВЪВ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА!!СРЕЩУ НЕГО ---ТРЯБВА СИЛНА ФИГУРА!!!!"ПАРАШУТИСТА-ПИЛОТ"-----е по гол *** във външната политика!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски е мюрето на Герб и Пеевски, който пък заработва за Борисов открай време. А зад Орешарски и Пеевски, както се знае , е Доган. Игри, игри....с цел отклоняване на гласове от Радев, защото срещу него няма компромати.
14
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Те нарочно из камерите се навират за да не забравяме ,че е изконно наше право да гласуваме.И сакън тях да не забравим.Ушите ми се продъниха на миналите избори да слушам-предател си ако не гласуваш,негласувайки гласуваш за другите!И все такива,А,кои са другите като всичките сякаш една майка ги е раждала и от една гръд са сукали.
13
0
 
2
 
! Отговори
кмета на Симитли преди 7 години
До СТРАНДЖАТААэ *** генералче сефтосах,сега си ти на ред.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАЦветомир П като ти плати това ли ти каза да ментиш
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешков кандидат? Очевидно е подаръче от Пеевски за неговия приятел и колега Борисов...... 'Шпигел', къде си????
10
6
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
*** гербаджийски похвати :)) Колко плюха по Орешарски, а сега му издигат кандидатурата, уж чрез инициативен комитет. Тези ДС-арски номера са добре познати :)))
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кандидатурата на Ореха е с цел да се разцепят гласовете за ген. Радев. Ха познайте от три *** без налучкване, кои стоят зад това.
8
8
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
На 13-ти съм за риба... - няма да има балотаж...
7
11
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Голем кеф... - трески хвърчат от дънера на Позитано... - калфи, генералчета, орехи и татянчета... - цепят дърва за зимата...
6
21
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Нека честитим новата длъжност на г-жа Йорданка Фандъкова... - да и пожелаем крепко здраве и да изкара два мандата...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-скоро е подарък за Калфин, обаче още малко ако се разроят току изтърват всичките двоухи балотажа
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАСИМИР ЩЕ Е НА БАЛОТАЖА.
3
11
 
10
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
Кандидатурата на орЕха е добра- устройва ме отлично! Успех,орЕх в харченето на бесепарските пари,успех в каузата за проваляне на недъгавите червенушковци!
2
0
 
14
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
А още по голям подарък за всички гласоподаватели ще е да те видят зад решетките заедно с много твои колеги от минали и сегащно управляващи!!!
1
0
 
26
 
! Отговори
vse edno: преди 7 години
какви сфери, какво влияние, какви избори бре....на свестните хора им омръзна да ги занимавате със себе си, господа и госпожи политици. Гнус ме е от вас, срам ме е че ви има. Като износени изтривалки сте, никой не ви забелязва вече! Така ни омръзнахте, ама де да идем...създали сме нещо и въпреки вас се борим да оцелеем и да го оставим на тези след нас.