Горанов мисли още как да декларираме данъци на... починали

Някои казуси налагали сложна процедура за чиновници и наследници
41
Горанов мисли още как да декларираме данъци на... починали
Владислав Горанов. Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че решението да се декларират данъците на починали близки не е окончателно.

По думите му има необходимост от регламент за данъчната администрация в някои казуси. Дебатът остава отворен и в следващата седмица ще се вземе най-доброто решение, увери той социалните партньори на заседанието на НСТС.

"Примерно, един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съвкупността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществуват", разясни министърът.

По думите му има случаи, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения. Горанов допълни, че тя е доста по-ангажираща за наследниците.

Най-много коментари от страна на социалните партньори имаше по предложението декларирането на данъците да става изцяло по електронен път за бизнеса от догодина.

Сред аргументите бе този, че досега за това се предвиждаха облекчения като стимул за коректните данъкоплатци. За гражданите се предвижда това да стане от 2018 година.

Бизнесът изрази разочарование и от това, че не се променя моделът при таксата за битови отпадъци така, че "замърсителят да плаща". Имаше критики, че причината е, че отново идват избори, а такива има напоследък всяка година и явно скоро няма да дойде време за промяна.

Бизнесът е скептичен и по предложението да се стимулират безкасовите плащания на физическите лица с данъчно облекчение. Условието за това е да получаваме доходите си по карта и поне 80% от тях да разходваме безкасово.

"Когато лице получава възнаграждението си по банков път, а част от него в плик – често срещана практика в отношенията между работодателите и работниците, ефектът от тази мярка ще бъде опорочен", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Тоягов преди 7 години
Горанов,парите никога не са достатъчни за един финансист.Извърши финансова ревизия на приватизаторите,както и след приватизационен контрол и ще напълниш хазната.Отделно пипни при заменкаджиите,при тия които нямат един ден трудов стаж,а са над стандарта,виж имуществото на митничарите,съдиите,прокурорите и на техните близки.Преди години спрягаха,че започва дърводобива и колко милиарда ще влязат в хазната.Ми те изсякоха горите и пак сме под дъното.Х айде Горанов,не я карай на на "парче".
12
0
 
9
 
! Отговори
Данко Данъкоп.атец преди 7 години
АБе, тоя *** няма .и кой да го боуздае заедно с Менда (Шун...) мендова Ако има начени от мътвите да мземат данък и това ще нап,авите АНТИХыИСТИ!
11
0
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Кой е бил последния кадърен министър на финасите, който е работил коректно за България?...Belcho Belchev-prez predi demokraciata.Sled nego-samo kradci i iztrivalki.
10
0
 
11
 
! Отговори
иван преди 7 години
желая му следващите данъци да си плати от "при началника"както казва тиквата
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е бил последния кадърен министър на финасите, който е работил коректно за България?
8
1
 
4
 
! Отговори
Leta преди 7 години
V.Goranov i Cicka C. im puskat goresta sex linia i parite ste teknat barzo kam trezora...
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казват в Турция опитите продължават, а гледам ние вече сме успели. Да-а-а...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ннни чистилището брат
5
0
 
30
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Малко му е, че е умрял българина,и на оня свят пак е длъжник,да не започнем само да пращат и данъчни на оня свят да си търсят вземанията.
4
0
 
44
 
! Отговори
ннн преди 7 години
Предлагам НАП да си открие още два офиса - един в Рая и един в Ада....за да има събираемост
3
0
 
33
 
! Отговори
Между редовете преди 7 години
Не напразно абревиатурата ГЕРБ се употребява често и като гроб. Симеон Дянков вече не е финансов министър и страстите се поуспокоиха. Горанов обаче иска да бъде достоен наследник на бившия финансов "гений". Винаги съм си мечтал да плащам данъци от отвъдното. Така родата може дълго време да те споменава.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този "министър" е едно голямо лeке!
1
0
 
8
 
! Отговори
Raykov Krematorium преди 7 години
Kak li?! S esemesi, ve Goranov...pishesh na Vivacom s usluga preprastane...