Така нужни, а вече изчезващи: Денонощните аптеки

Нов закон предвижда ротационен принцип за 24-часово обслужване
4 окт 2016 07:15,
9
Така нужни, а вече изчезващи: Денонощните аптеки
Снимка: архив Reuters

Денонощните аптеки започнаха да изчезват дори и в София, а в средните и малките градове отдавна ги няма.

Причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, особено за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана. А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен, пише "24 часа".

Публична тайна е, че изискването за магистър фармацевти не се спазва и че контролните органи си затварят очите, но въпреки това тази дейност остава нерентабилна.

Подготвят се промени в Закона за лекарствените средства, които ще бъдат пуснати за обсъждане вероятно тази седмица на сайта на Министерство на здравеопазването, които с командно-административни средства ще се опитат да осигурят денонощни аптеки поне по една на община.

Веригите ще бъдат задължени една от четири техни аптеки да е денонощна, а в градовете, където няма, ще има дежурни по график. Това ще стане на база на национална аптечна карта.

Експертите обаче са скептични, защото не е ясен механизмът, по който ще бъдат принудени да се самоорганизират, и какво ще се случва, ако някоя аптека откаже да го прави по икономически причини.

На запад въпросът е решен по различни начини. В Америка лекарствата се продават в дрогерии, където собствениците продават и други стоки. Така общата им печалба компенсира плащането за нощен труд. В Германия не всички аптеки са задължени да бъдат денонощни, но са задължени да правят групи от по 6 аптеки, които ротационно да дават нощно дежурство.

В повечето страни от ЕС проблемът е решен с такси, които се плащат за обслужване през нощта - в едни държави се поемат от пациента, в други - от здравния фонд. А в Швеция денонощни аптеки няма от 20 години, тъй като звената за спешна помощ са поели тази функция. Ако няма денонощна аптека, другите дават нощни дежурства

Нещо такова предвижда и родният проект за промени в закона за лекарствта и аптеките на здравното министерство - там, където няма денонощна аптека, всички останали ще дават нощни дежурства по график през месеца.

За целта в населените места без денонощни аптеки - както е в между 11 и 17 от областните градове у нас, районните здравни инспекции (РЗИ) ще изготвят месечен график за нощните дежурства между наличните аптеки. Точни данни за броя и разположението на аптеките у нас ще даде националната аптечна карта, която също се въвежда с промените в закона за аптеките, посочи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. За аптечните вериги в заварено положение ще има изискване една от аптеките в дадена верига да дава нощни дежурства.

За аптеките, които тепърва ще стават вериги, условието ще бъде 4-ата аптека да се открие като филиал в отдалечен район или населено място, където няма аптека. Въвежда се и практиката на мобилните аптеки за отдалечените краища на страната и труднодостъпните райони, каза още д-р Пенков. Мобилната аптека ще е фургон, който по обявен график ще идва в селището и ще осъществява търговия на дребно. В нея ще работи помощник-фармацевт, но под контрола на магистър-фармацевт, обясни зам.-здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 7 години
И по какъв начин една аптека, в която работи само собственикът магистър фармацевтще работи денонощно? Министърът може и да работи денонощно.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко в България изчезва. Тези 26 г. върнаха страната повече от 100 години назад.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са си, учиш толкова години, пренебрежително те смятат за продавач и накрая да работиш през нощта за без пари.
5
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Няма как по онова време в София да е имало само една нощна аптека,като в Пловдив бяха 3!
4
3
 
2
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
До Петолъчка в сърцетоЕстествено, че нямаше денонощни аптеки в малките населени места. В София аптеките даваха нощни дежурства, май имаше само една за цяла София. То и сега в София все още има нощни аптеки, не толкова много, колкото преди десетина години, но много повече, отколкото преди 30 години.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, особено за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли." Та те продават с ОГРОМНА надценка всичко. Хайде да не говорим за печалба. Как е лекарство да е 18лв на едната и 22лв на другата. Кожодери.
2
0
 
4
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Важен е финансовото обезпечаване на нощния дежурен , което може да се поеме от общината.
1
2
 
5
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 7 години
Бърза помощ, денонощни аптеки и болници в малките населени места имаше при социализма. Сега при капитализма това е привилегия за депутати и фирмаджии, а народа да го оставили да го ядат кучетата и да го кoлят бежанците.