Спешно: Младите учители вече са под 10%

Кунева разясни, че са необходими специалисти в различни сфери
53
Спешно: Младите учители вече са под 10%
Снимка: БТА, архив

В училище спешно трябва да влязат млади учители. Не говорим само млади на възраст, но и специалисти в дадена сфера, които могат да са полезни за образованието.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на лекция в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" пред над 200 студенти, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й учители могат да станат специалисти с познанията си по дадена специалност - инженери, биолози, химици, информационни технологии и други.

Дълго чаканата реформа без млади и ентусиазирани хора ще се случи трудно, е посочила Кунева. Според нея усилията ще са заложеното десетпроцентно увеличение на учителските заплати да е само начало на по-големите инвестиции в образованието. Но въпросът не е само до заплати. Става дума за квалификация, кариерно развитие, отчитане на активна работа по проекти, резултати на децата и други фактори, е отбелязала вицепремиерът.

МОН е поръчало специално изследване за проблемите в подготовката и реализацията на хората, които се обучават в педагогически специалности. То дава представа за реалната ситуация с подготовката, квалификацията и постоянното учене на учителите на фона на демографския проблем - застаряваща гилдия и липса на желаещи да станат учители.

Данните сочат, че за периода 2007-2013 г. чувствително намалява относителният дял на младите кадри до 34-годишна възраст - от 15% за 2007 г., през 2013 г. те са 9,9%. Значително се увеличават кадрите на възраст 55 и повече години - от 16,8 процента за 2007 г., на 29,3% през 2013 година.

Държавният стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, предвижда въвеждаща квалификация за новопостъпилите учители, е заявила Кунева. Тя е съобщила, че за младите учители ще има наставник в училище, за да се осигури приемственост.

Новият стандарт за квалификация въвежда прозрачна система за кариерно развитие. Вече кариерното развитие няма да е обвързано само с годините учителски стаж. Важни стават и получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен, както и резултатите от атестирането им.

Сред мерките за кариерно израстване, ключово е атестирането на всички педагогически специалисти. Предвижда се в подкрепа на социалния статус на учителите да се поемат битовите и транспортните разходи за населени места, където не достигат специалисти. Ще се покриват и разходи за наем, когато населеното място e малко или отдалечено, е обяснила министър Кунева.

Тя е отбелязала, че за първи път образованието е със собствена оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Вече са одобрени две операции за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Първата е с бюджет 20 млн. лева. Заложено е обучение на 17 000 души, от които 2000 са на възраст до 34 години - това са младите учители. Втората е за повишаване на капацитета на преподавателите за работа в мултикултурна среда с бюджет 5 млн. лв., е съобщила министър Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Uneski преди 7 години
Bezplatni daskali, bezplatna nauka, bezlatni dokteri, bezplatn lechenie, bezplatni askeri, bezpatni migranti, bezplatni policai, bezplatna cultura, bezplatno sanirvane...fuu, sanuvate mnogo, ama ne zlatnata ribka...:-)
40
2
 
1
 
! Отговори
доктор преди 7 години
А докторите в БГ до 34 години са под 1%.и Над 50 години сме над 95 %.Странното е,че в регистъра на БЛС има такива които са починали преди години както и такива дето са в чужбина от 20 години.Около 1/3 от списъка са.Към 15 % пък са пенсионери и не работят.20% пък са работещи,но са пенсионери.Тая професия е неизгодна у нас.Ако беше децата на политиците биха учели за доктори-но не-и те стават политици.
39
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 7 години
Скоро изобщо няма да има учители и ще молите пенсионерите да се върнат!
38
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Парица е царица.....на никой не му трябва образован и възпитан човек,а богат тарикат,защото винаги предпочитат втория.....за съжаление
37
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Точно с тия 10% ще напълнят училищата с учители! МОН продължават да живеят в паралелна Вселена!
36
3
 
2
 
! Отговори
Niko преди 7 години
Stiga negativizmi! Ima shiroka mreja ot popove i imami. Dostatachno e da uchat Korana i Bibliata, stava daje virtualno ot doma.
35
1
 
6
 
! Отговори
Неа преди 7 години
"Предвижда се в подкрепа на социалния статус на учителите да се поемат битовите и транспортните разходи за населени места, където не достигат специалисти. Ще се покриват и разходи за наем, когато населеното място e малко или отдалечено, е обяснила министър Кунева" Най ме кефи това изречение . Отивам на село на квартира с цялото домочадие . Ще ги издържам с 600 лева ... Е първо трябва да завърша педагогика , но може да измислят нещо и за мен . Нали бяха въвели ко учител или нещо подобно .
34
2
 
6
 
! Отговори
пфу преди 7 години
Yes, Yes, Yes! Велико откритие! какъв упраленец, какъв държавник, какъв кадър само!
33
0
 
6
 
! Отговори
ira преди 7 години
Точно така!Приватизацията на образованието е в пълен ход и Новия закон я осигурява напълно.Целодневната форма на обучение до седми клас не е задължителна.С тия делегирани бюджети училищата няма да я осигуряват защото ще пестят парички.Тая басня,че няма учители е само за пълнене на гушите на университетските преподаватели от преквалификации.учителите не видяха ли,че частни и държавни вече са равнопоставени?Подхвърлят им трохи и мълчат робски!
32
0
 
8
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
Давайте луди пари и се преквалифицирайте!Ще има страшни съкращения защото Целоддневното обучение СПОРЕД НОВИЯ ЗАКОН е по желание на родителите и при възможност на училището.Нищо,че ни проглушаваха ушите ,че ще е задължително за всички и ще има мнооооого работни места за възпитатели.Сега ви проглушават ушите и ви събират парички за преквалификации,то е целенасочен обир на заблудени овце.Хора,прочетете закона и вижте как се приватизира образованието.Вече частните са наравно с държавните!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дялан камък ! Където го туриш ,дувара все пада . още от габонската афера . 40 милиона,де !
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората живеят в страх. Това рефлектера на децата им, които израстват в тежка атмосфера. Процеса е необратим.
29
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен (31)Май не четеш - давам ти данни от Department Of Labor, демек най-официялната статистика, ама понеже не ти харесва я наричаш "измизлена" Както казах, в Америка тези неща са лесно проверими и данните са точни. Та така, официялни данни има, а който иска си вярва на "една жена каза"...
28
2
 
25
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
1.Докато "Парите следват ученика", и директоркататрепери че 18-тото ц-и-г-а-н-ч-е в класасее оженило, и няма да идва на училище-така ще е.2.Докато се назначават наши хора, след "справедливо спечелен конкурс" я за инспектори, я за директори- така ще е.3,Докато полицай със средно взимаповече от учител с висше-така ще е.4.Докатони дават акъл и управляват национални предатели навсички нива-така ще е.5.Докато на образованието се гледа самокато на досаден разход от държавата-такаще е.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ДНЕС.БГНЕ ИЗТРИВАЙТЕ ИЗКАЗВАНИЯ!НЯМАШЕ НИЩО ЦИНИЧНО ИЛИ ВУЛГАРНО В МОЕТО!ЦИТИРАМ ФАКТИ,ЗАЩОТО"В КРЪВТА МИ Е"ДА ЦЕЛЯ ЕДИНСТВЕНО И САМО РЕАЛНОСТ!НА КОГО СЛУЖИТЕНА НАРОДА ИЛИ НА ТЕЗИ,КОИТО ВИ ПЛАЩАТ ПОВЕЧКО ЗА МАНИПУЛИРАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА МЕДИИТЕ?!С ФАЛШИФИКАЦИИ ДАЛЕЧ НЕ СЕ СТИГА!ЗАПОМНЕТЕ ДОБРЕ ТОВА!ИДВА КРАЯТ НА ЛЪЖАТА,ЗАЩОТО СВЕТЪТ СЕ ЗАДЪХВА ОТ НЕЯ,ДА НЕ КАЗВАМ РАЗПАДА!ЩЕ ПОТЪРСЯ НА ПОВИСОКО НИВО СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ВАШАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ!ПОЗДРАВИ НА ВАШИТЕ "РАБОТОДАТЕЛИ"И НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АмериканГоворя ти за SoCal - L.A. , Inland Empire, Orange county. Говоря за личен опит, тъй като много от моите родители са полицаи. Не знам каква ти е каузата, какво защитаваш, но не ми е приятно да манипулираш с измислени национални статистики. От къде взе това 105 К за ченгетата. И аз мога да ти дам сайтове от дистрикти, където се търсят даскали за ИЛД с начална 100К.
25
0
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До личен опит (27)Това за коя Калифорния говориш, тази на Луната ли?Защото за тази на Земята има лесно проверими данни:Според Department Of Labor даскалската за страната е: Median Salary + Bonus $57,572, за Калифорния е $71140.A ченгелашите взимат към $105000. А даскалите ги гледат през крив макарон.
24
2
 
12
 
! Отговори
личен опит преди 7 години
До АмериканТова за ченгетата е лъжа, поне за Калифорния. Средната заплата на гимназиален учител (годишна) - 85- 90 000 долара във федералните училища. Може да мине и 100 хил. в някои дистрикти. Доп. часове - лекторски, както ги наричахме в БГ - 45 долара Ченгетата получават по 65-70000 долара. В допълнение имаме и по-големи ваканции: лятна от 20 -25 (зависи от последния петък) юни до 2 или 3-ти септември, ден на благодарността - 5 дни, 5-6 тридневни уикенди, коледна и пролетна.
23
1
 
17
 
! Отговори
Догат преди 7 години
Спешно се нуждаем от нови министри ;специалисти; които ще възнагради на мин.раб.заплата
22
1
 
32
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Аха, какво ще правим сега.Вменихте лъжливи ценности на младите, сега те не искат да учат и да работят и си мислят, че имат само права но не и задължения.Сега какво?Аз ще ви кажа На Никъде. Няма връщане, няма ценностна система, няма национално съзнание, няма обич към родината, няма национална гордост и защо да има учители!?Сложете роботи и готово.Подли нещастници. Продажни.