Доказано от КЗК: Картел при шест вериги бензиностанции

Провеждали обща ценова политика, сътрудничили си
Обновена: 10 окт 2016 13:46 | 10 окт 2016 13:30,
121
Доказано от КЗК: Картел при шест вериги бензиностанции
Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на дружествата Лукойл България ЕООД, Еко България, Shell България, OMV България, НИС Петрол и Петрол АД.

Нарушението се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество.

"Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната", посочват от регулатора.

Още по темата

Производството е образувано по повод самосезиране на КЗК за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС на пазара на горива, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика.

В рамките на производството са извършени поредица проверки на място от страна на Комисията в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

Въз основа на направения икономически и правен анализ Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика.

"Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото", посочват още в съобщението си от КЗК.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

През февруари Комисията за защита на конкуренцията публикува секторния анализ на пазара на горива, който показа наличие на неконкурентни практики на този пазар. КЗК започна проверка за споразумение, нарушаващо конкуренцията на пазара (по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията) срещу седем компании - Shell България, Ромпетрол България, Еко България, OMV България, Петрол АД, НИС Петрол и Лукойл България.

Още от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: КАРТЕЛгориваКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
7
 
! Отговори
#кой преди 7 години
и сега кво стана #кой вика дръжте крадеца?Марешки откога дудне, че има картел. да е жив и здрав човека, че отмъщението следва. Ако не ги плясне лекинко на изборите, де. тогава ще стане ужасТ за Боко Цоко и компания
87
1
 
9
 
! Отговори
Немцов преди 7 години
Доказано.. Марешки сцепи картела, Много усилия им трябваше за да скрият оговорените цени на горивата, но ето че всичко дойде на яве
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато не изтрепете дапутатите с камъми - така ще бъдв!
85
0
 
13
 
! Отговори
Бухалков преди 7 години
И какви ще са последиците? Да позная ли от първия път? НИКАКВИ .Корумпираната Темида е кьорава и ще ги оправдае !
84
1
 
8
 
! Отговори
rofl преди 7 години
Споко това е до изборите, като се убедят че Марешки няма и илюзорен шанс за балотаж, пак ще стане бензина 2.50. А сега вашия добър приятел Володя както намалява и добива на петрол, утре може да цъфне и на 3 лв. бензина...
83
4
 
8
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
Има начин. Просто не зареждате от тези вериги. Аз съм си харесал Круиз и си купувам от там ( щото Марешки още не е дошъл в Пловдив)
82
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кухи менчета! ГЕРБ ви е виновен , а нали именно при ГЕРБ се доказва, че има картел?! Що никой не се осмели да го направи ,ни при Доган-Станишев, ни при КоЙ?
81
1
 
40
 
! Отговори
Godo преди 7 години
Той Марешки това го говори от мноооооооооого време. Най - малко 50 ст. на литър е печалбата на изедниците на гърба на нещастните хорица, а държавата си заравяше главата в пясъка и се правеше, че няма нищо. Идат избори обаче и трябва да се правим на големи. Сигурен съм, че до санкции няма да се стигне, защото това ще е след балотажа.
80
0
 
38
 
! Отговори
Емилия преди 7 години
Ето! Марешки излезе прав... Откога говореше за картел на горивата. Странно е, че сега по време на кампания се "разкри" този картел. Бойко явно трупа дивиденти.
79
2
 
30
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Джафкайте,***! Аз си зареждам на Марешки и ме боли ... за вас!
78
0
 
27
 
! Отговори
Joko преди 7 години
И сега КО ? Целият театър е поръчков.. Всички са навързани като свински черва... Цените пак ще станат същите !
77
2
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
Някои от коментиращите не знаят какво искат - последно за или против картела сте ?До вчера - има картел, сега защо КЗК си върши работата.
76
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А добро утро, добър ден! След това лека нощ и от утре....... пак така. Или както се пееше в една песен "И след мъглата, пак мъгла".
75
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така разрешиха на Марешки да праи бензиностанция в София ? Щото беше ясно ,че ще има такова решение на КЗК. Сега всички ще свалят цените, Марешки нема да може да продава яко с по 30 ст под цената ,щото всички ще са на тия цени. И най-доволен остава Кой ? А ? Валентин Златев ! Със своята фирма G.P. почна да печели обществени поръчки за метро, за пътища, строи и молче в Младост..... Неговото не се губи. От продажби на гориво по-малко ,ама от другото - баш как си требе. ББ също доволен.
74
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като народа си трае и не се съпротивлява кой вие крив? Тук в бялата държава в която живея от 15 години народа като види че нещо му бърка в джоба веднага се надига и нещата си идват на мястото. А вие какво правите? Хем виждате че ви правят на *** и невиждам никаква съпротива. Взимам 2.500 евро заплата а зареждам на 80 евроцента гориво. А вие взимате по 300 евро заплати и зареждате на 95 евроцента. Значи сте по богати от мен! Продължавайте в същият дух и ще изчезнете до 20 години.
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да не пострада дружбата на Баце с ВалЮ Златев ,Баце му даде да строи метрото. Златев почна яко да печели обществени поръчки като компенсация от забулите заради бензиностанцията на Марешки в Люлин. Марешки доволен, ние доволни, Баце доволен, ВалЮ златев - най-доволен. Почна и от строителство на метро да разбира....
72
2
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като се има предвид какви смешни санкции са предвидени в закона все тая че са открили картел! Имитация на контрол!
71
0
 
3
 
! Отговори
Един от селото преди 7 години
До Служител ОМВИскам като зареждам на вашата бензиностанция да ми давате и нещо друго,отдолу за душата.Тогава ще ви призная.И всичкото ще е до края.
70
0
 
21
 
! Отговори
аеио преди 7 години
Еми вкарайте ги в затвора
69
1
 
34
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Е нали преди няколко месеца КЗК казаха, че било нормално най-скъпото гориво да е в София, защото имало голямо търсене?!? Сега пък картел - що така?!?! Ах да ... идат избори ... нещо за *** почнаха да ни вземат ....