Държавата с 1 млрд. на минус заради картелите

КЗК се събуди, макар и покрай избори, радва се Гечев
11 окт 2016 09:44,
41
Държавата с 1 млрд. на минус заради картелите
Снимка: Reuters, архив

Картелите в горивата ощетяват държавата с над 1 млрд. лева, пресметна Петър Славов, депутат от Реформаторския блок, пред Нова тв.

Още по темата

По думите му е много притеснително, че години наред се говори, че има проблем, а същевременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в предишния си състав е бездействала.

Вчера КЗК събщи, че е установила участие в картел на 6 дружества - Лукойл България ЕООД, Еко България, Shell България, OMV България, НИС Петрол и Петрол АД.

Според Комисията става въпрос за забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика.

Румен Гечев от БСП пък оцени факта, че за първи път от много години КЗК се е събудила, макар и покрай приближаващите избори. По думите му важни са резултатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: горивакартелиКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
JJ преди 7 години
Гечев и той ли намери ли да се обади - големия спец, който на лекции в университета само наблягаше, че бил в САЩ... И чак оценил факта!?А като бяхте на власт с ореха, тия неща не се ли виждаха и с ГЕРБ като бяхте не се ли видяха?!!! Ама като караш само служебни коли с покрит разход акк да те е грижа!!!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми барони сигорно по цял ден киснат в некои кафе и броят мухите и кои колко кинти имал милярдер просяк и на де събират инфо бре сме се счудили ко земат да мръднат наи добре *** да се смеят могат оня бил какъв ми ти какъв си Лентяи
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то е само там ми *** бизнесмени като оня де сваля продавачка на обувки и ползва пеи пал ми изгоряла е викторе ямини ги огледаи па то ще се чуи
30
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
За такива картелни споразумения,скоро ''тиранина''ердоган вкара турските представители на ''шел'',''тексако'',''боташ'',''еко'' ''омв''в затвора,а ние плачим ,че държавата загубила 1милиард,а този който ги е спечелил,всички го знаем,но какво да се прави,все пак е народен трибун.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Акцизът в България само на пръв поглед е по-нисък. Забравя се, че после държавата начислява ДДС и върху акциза, т.е. умножете го по 1,2 и после сравнявайте. В Испания акциза за дизела е 33 евроцента за литър, колкото и в България преди държавата да му начисли и ДДС и да стане 40 евроцента за литър.
28
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 7 години
Заради акцизът в България цената на бензин А95 е с 85,2 ст. (43,6 евроцента) на литър по-висока, а на дизела с 77,52 ст. (39,64 евроцента) на литър. Това прави почти половината от цената, която плащаме по бензиностанциите, а като прибавим и цялото ДДС, се оказва, че държавата прибира около 55-56% от това, което плащаме за бензина и около 51-52% от това, което плащаме за дизела. Някои искат държавата да прибира чрез акциз и ДДС примерно 80-90% от парите ни за горива - това нормално ли е?
27
3
 
3
 
! Отговори
Дизеляка преди 7 години
До И как държавата е Явно въобще не знаеш как става цялата врътка. Акциза за държавата е по нисък отколкото в други страни. Цените ни високи. Разликата къде отива ? Трябва държавата да вдигне акциза и тогава пак ще плащаме същите цени но доста повече пари ще ходят в бюджета а не в яхти и бетонови монументи по морето..
26
1
 
7
 
! Отговори
И как държавата е преди 7 години
ощетена, след като влизат повече пари от акциз и ддс, бе?! Ако под държавата разбираш нейните граждани и крайни потрбители, объркал си се! На територията съществува туморно мутро-милиционерско образувание, начело с една голяма Тиква-кръвопиец. Та тази квазидържавна структура може да се окаже по-заинтересована от бензиджиите да съществува картелът! Връзват бюджета и има много обществени пари за източване през правилните фирми.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ???Държавата също купува горива ,нали ? Един милиард е загубата на Държавата от купуването на по-скъпите горива. А колко е загубата на гражданите и фирмите ? А колко години е действал тоя картел ? Ха сега съберете загубите, умножете по годините и вижте колко кинти са откраднали от всички нас бате Вальо Златев и неговия авер ББ. За това становище на КЗК ,"некои хора" беха информирани навреме, затова разрешиха на Марешки да продава горива ,а Златев го компенсираха със обществени поръчки...
24
1
 
6
 
! Отговори
112 преди 7 години
До НЕрвакОт трошката си не ще да слезна и при цена на горивата които споменаваш. Защото за 2 лв газ ще стигна до работа и ще се върна и ще мина през магазина да напълня багажника. И при това 2 часа по-бързо отколкото със скъпия градски транспорт, който е толкоз неуреден и мижав че няма на къде повече
23
0
 
6
 
! Отговори
112 преди 7 години
Някои се събуди временно, докато не се нагуши с достатъчно пари за да забрави за картелите. Добро на новодошлите гладници, и лека нощ на тези които взеха каквото могат.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Песимист съм, че КЗК би могла да направи каквото и да било срещу картела за горивата. Представете си юристите на КЗК с жалки заплати, срещу добре платените адвокатски къщи на картелите. Ще стане същото както делото за Софийски имоти - едно голямо приказване и нищоправене
21
0
 
7
 
! Отговори
Дизеляка преди 7 години
До Срам В Троян газта сега е 92 стотинки а в Търново е 74 . Как става това ?
20
0
 
9
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Във Варна вчера цената на А95 беше около 1,80лв. на всички бензиностанции, минаваш табелата и вече става 2,00 на всички бензиностанции...
19
2
 
3
 
! Отговори
Дизеляка преди 7 години
До До 16 Акциза няма нищо общо със заплатите. Не ми обяснявай че цената щяла да скочи, защото пазара няма да позволи това. Ще има внос отвън и цената ще се саморегулира от пазара. И виж акциза в другите държави. Там крайната цена си е същата като у нас. Даже и по ниска
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да има представа как се сваля от власт олигархия зад която стоят милиарди?Всяко избрано правителство на България което не отговаря на техните интереси ще бъде свалено от власт с компроматна война , платени клакьори на улиците и саботиране на дейността му по всички възможни начини...Монопол?А ми да-монополизирали са властта ,а от там и всичко останало.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е манипулативно - не държавата а обикновенния мит'рял - белотаджийте са си приблали своето!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
старото КЗК като нищо не не е направило по една глоба за нищо правене на всички участници + данъчни инспекции от къде са им доходите (и дали са получавали рушвети) и тн и тн. После да се обърнат към енергопреносните мрежи и най-вече измислените фирми за топло отчетите към топлофикациите.
15
1
 
15
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Акцизът в България е доста висок. Имаше някакви изискванията за вдигането му до определено ниво, но вдигането му изпревари значително тези изисквания, а ако го сравним с доходите в България, акцизът в България е може би е най-високия в света.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пръква се един и обяснява как държавата губи милиарди. Ай да вземат да го докажат сега. После да осъдят предишните които са отговаряли и да спрат с празните приказки.