Кадрите в туризма ни намалели с 10%

Приходите от новите 45 договора за наем на плажове са 1,1 млн.
12
Кадрите в туризма ни намалели с 10%
Снимка: БТА, архив

С 10 на сто са намалели кадрите в туризма, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на форум.

Данните са за 2015 г. спрямо 2014 г. Миналата година 92 000 души са били пряко заети в сектора, а 366 000 са общо заетите в туризма и свързаните с него индустрии, каза Ангелкова.

Министърът информира, че най-често липсват сервитьори, камериерки, пиколо, рецепционисти, заети в така наречената изпълнителска част на сектора, и там има най-голяма нужда от квалификация.

В момента се проучват възможностите за създаване на квалификационен център с практическа насоченост за различните видове професии в туризма, като подготовката там ще е между три месеца и една година. Предстои тази възможност, базирана на чуждестранен опит, да се обсъди и с Министерството на образованието.

Министърът на туризма съобщи пред журналисти, че приходите от новите 45 договора за наем на плажове възлизат на 1,1 млн. лева, а от концесия на базата изплатени вноски са 4,8 млн. лева.

До момента платените санкции са в размер на 100 000 лева, като са изпратени писма за санкции в размер на 620 000 лева, включително с неустойката на "Слънчев бряг - север". По закон има 3-дневен срок, в който нарушенията трябва да бъдат отстранени, ако това не стане, следва плащане на наложените санкции, а ако това не се случи, средствата се усвояват от банковата гаранция, обясни схемата министър Ангелкова.

Тя информира, че в момента комисия работи по случая с концесиите за "Слънчев бряг - север" и на "Несебър - юг", като до десет дни ще има окончателно предложение за бъдещето на тези две концесии.

По думите й се подготвят около 60 плажа за отдаване на концесии. Започнала е предварителната подготовка, анализите ще приключат до няколко седмици, допълни министърът на дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България".

Ангелкова посочи, че заради следващия летен сезон с приоритет ще са плажовете, чиито концесионни срокове изтичат до края на тази година или през следващата година.

Тя информира още, че утре ще завърши общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат да има четири групи плажове според това къде са разположени. Предстои да се направи обобщение на предложенията по промените в закона, като целта е те да бъдат в сила още от следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
До ТуристаЕ,то тъпотията не е по гората.За всичко в тази държава Б.Борисов е виновен,те това ако не е кретения!Още по времето на соца всички мечтаеха да работят нявън,тук никога не се е плащало добре.А и политиката на запада за изтичането на мозъци не е от вчера.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигнете заплатите, бе!!! Работя като рецепционист в хотел. Писна ми да работя за без пари и ще напускам. 500 лева и нощни дежурства! Как звучи, а? Че кой е толкова луд?!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кадри няма но има младежи дето за 500лева са навити да работят по морето,малко бакшиши,малко на колене и са доволни всички
7
1
 
14
 
! Отговори
Кадър в туризъма преди 7 години
Аз бачкам за един уреден комкрадец,голям бизнесмян. Оня цял сезон краде,на мен ми дава петстин кинта на месец, мисли си че работя,а аз в замяна се кефя на мерджана и чуркосмука му. За тес пари,толкос. И чакам да му уредят нова далавера, че да си купи нова кола, да му се покефя отново.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в Германия, тук има много руснаци. Харесва им страната, но не и това което се предлага. Едната рускиня каза, че храната е била лоша и всеки ден ориз. Предпочитат Турция изобилие от храна и отлично обслужване. Изненадват се колко българи говорят руски, но това е единственото положително. Германци, които са били в България на море също, няма да повторят, предпочитат Турция или Испания. Много жалко, но това е моя опит тук, иначе нека си търсят кадри.
5
1
 
18
 
! Отговори
Неразбрала преди 7 години
Хем кадрите в туризма намалели с 10%, хем рекордно добър сезон, нещо не ми се връзва. Как така изпълненият капацитет, е бил обслужван от по-малко хора?
4
1
 
24
 
! Отговори
Туриста преди 7 години
Кадрите в туризма ни намалели с 10%. Ами ще намалеят даже и няма и да има ако бай Бойко продължава така да управлява. Утре и лекари няма да има, учители също и т.н.За всичко това сме длъжни да кажем едно голямо БЛАГОДАРЯ Бойко.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ангелакова ,"жертвай " се за сервитьорка !!Стани "шеф "под прикритие !!Може и да ти светне лампата ,защо -аджеба ,Сме в криза в ...прераснала ?!?Като се замисля - с какво ли не сме в Криза !!
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!!!Приход от 45 договора на колосална сума 1 милион и 100 хиляди лева или 24 000 лева на сезон за плаж!!!Че,една барака на плажа плаща такъв наем на сезон,бре!!Не,цял плаж!!Или това е официално декларираната сума,другото в партийната каса!!!
1
0
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И с още 10% ще намалеят то не може само да се *** . Разните "бизнесмени" и мутрафони да се бъркат и да плащат иначе сами ще си бачкат .