Слети почивки, отработване – само в още три евространи

Синдикатите съгласни с условие - годишният отпуск да нарасне
Обновена: 11 окт 2016 18:31 | 11 окт 2016 18:27, Веселина Йорданова
64
Слети почивки, отработване – само в още три евространи
Идва ли край на кратките почивки в Гърция? Снимка: Dnes.bg

От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации.

Още по темата
Това каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев пред БНР. По думите му в позицията на работодателите е бил посочен пример с майските празници, когато е имало 13 почивни и 18 работни дни.

"Преди около година възложих на хора от моята комисия да направят анализ каква е европейската и световната практика. В Европа, от тези 50 държави, само три - Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените "отработвания", каза Кънев.

Той допълни, че навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България.

В Австрия и Германия това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде - в Съединените щати, в Америка, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни., коментира депутатът.

Работодателите са представили и своя анкета, според която над 60% от работодателите са против, а едва 8% подкрепят отработванията.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа", допълни, че синдикатите са предложили устно още миналата седмица - ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, те са съгласни, но нека минималният отпуск да стане от 20 на 25 дни годишно.

Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно семейството от време на време да се събира заедно, аргументира се Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 6 години
Премахнете сливането на почивните дни. Когато е празника не се работи и това е.Каква е тази глупост ако е събота или неделя да се почива и понеделник.В коя страна има такова нещо.Много ли сме богати та направихте толкова слети почивки.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Кънев, за какви синдикати говориш? И за децата е ясно, че представителите на синдикатите доста често са в Управителен или Надзорен съвет на дадена фирма, т.е. от тях не можеш да очакваш и за един грам помощ. Обикновеният работник няма кой да го защити - само в случаи като тези с миньорите, синдикатите излизат да си направят реклама и после се покриват за няколко години.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България условията на труд са ужасяващи.Работещите са подложени на тотален стрес.Работдателите в голямото си мнозинство са пълни ***.Тук там някой с модерно мислене.Повечето се държат грубо и просташки.Гавра,унижения и липса на правила превръщат живота на българите в мъчително изпитание.И пак някой се опитва да тръгне по тънката лайстна.Пак каруцата пред коня.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Siwe (53)Глупости! Всичко зависи от търсене и предлагане. Защо на програмистите не въртят такива номера? Излиза - кой за какво е учил!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знам дали има синдикати като нашите другаде!? Колко на брой фирми дават възможност на служителите си да си ползват целия годишен отпуск? Голяма победа с още 5 дни отпуск, които ще се ползват от една шепа хора. А колко на брой фирми не са в сивия сектор?БГ работодателите няма да ги коментирам, даже. Те са част от "статуквото" и се държат все едно нищо не зависи от тях.
48
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 7 години
31 декември е събота 1 януари 2017 е неделя Кога ще ги отработваме
47
10
 
1
 
! Отговори
Батка преди 7 години
Ясно е къде има такива неща - в бившия СОЦ лагер. Хайде на бас че има още и в Русия, Беларус, Украйна и останалите екс-СССР..Боко си е партиен член. Друго не знае..
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОТЕЖЕ СТАВА ДУМА ЗА АРХИТЕКТ - ЕДИН СЪВЕТАко си правите къща, гледайте архитекта и особено строителния инженер да са завършили поне преди 20 години. Защото ако е от сега завършилите със сигурност ще ви падне къщата.
45
1
 
7
 
! Отговори
Siwe преди 7 години
По тази причина основна задача на държавата за защита на работещите е стриктен контрол на осигуряването. Така сигурността на социалната ни система ще направи пазара на труда по-активен. Правилните хора ще застанат на правилните позиции. Няма нормален човек, който да не потърси по-добро заплащане за труда си, ако рисковете да остане без доходи са относително малки.
44
3
 
14
 
! Отговори
Siwe преди 7 години
Некоректните фирми целенасочено създават у своите работници усещането за липса на алтернатива. Основното оръжие е ниското заплащане на труда - по този начин се предотвратява спестяването на средства и следователно преминаването към друг работодател е затруднено и изглежда рисковано. Предпочита се ниското заплащане от възможността да се прекрати трудовия договор на новото работно място в срокът на изпитване и работникът да остане без нормален доход - особено ако е осигуряван на минималния праг.
43
3
 
7
 
! Отговори
Siwe преди 7 години
Ам проста е работата като цяло. Ако някой не го устройват условията на работодателя и чувства, че заслужава по-висока заплата/условия на труд, може да си търси късмета някъде другаде. Основният проблем е, че възпитанието и манталитета на българите от средна възраст донякъде ги ограничава. Липса на инициативност и смелост у работещите лишават социално отговорни и добросъвестни работодатели от услугите на опитен и лоялен персонал, докато от това най-често се възползват некоректни работодатели.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА СТИГА СТЕ НИ ДАВАЛИ ЗА ПРИМЕР АВСТРИЯ И ДРУГИ,ВИЖТЕ ГИ КОЛКО СА ИМ ЗАПЛАТИТЕ И Т.Н,СТИГА СМЕ ВИ СЛУШАЛИ ГЛУПОСТИТЕ ВЕЧЕ.
41
2
 
10
 
! Отговори
до архитектчето преди 7 години
Господин архитект, не сами вие плащате данъци. И не коментирайте дали вие плащате заплатите на хора, които не познавате, защото не само вие плащате данъци. Но я се замислете, колко от вашите роднини са на държавна издръжка(пенсионери, ученици) и си направете сметка, дали не плащате за да могат и те да живеят.И не почвайте да ми обяснявате, как ми плащате заплата, защото не работа в държавние сектор и въпреки това слятите дни ми идват добре за почивка.ай със здраве господин архитект
40
7
 
3
 
! Отговори
Пример преди 7 години
Четвъртък е официален празник, а в работния петък частни и държавни работници ще се "скъсат" да бачкат при положение, че идва уикенд... Абе м.лоумна работа...
39
2
 
4
 
! Отговори
Неразбиращ преди 7 години
Тези "работодатели" такъв ще си го набутат заради някой голям гений, че не е истина!Ако трябва да вдигнат отпуските на 25 дни и да пускат хората в понеделник след всеки празник оказал се през weekend-а, то определено на далавера ще са работниците, а не работодателите!На всичкото отгоре доста може да се поспори за това кое е по-ефектовно: работна събота или работен перък при положение, че съм почивал в четвъртък и ме чакат още два почивни дни!
38
3
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
И къде в статистиката са парите които частника ви дава без да ги обявява и не плащате осигуровки и данъци за тях? В частния сектор се взимат повече пари, но се укриват.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45...и кой мигрант ще ти бачка "квалифицирана" работа за 250 евро на месец... Искам лично да ме запознаеш с него!
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42, не се притеснявай ще си внасяме, вече има добри примери за това, но да не се оплаквате от прииждащите мигранти.
35
10
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 7 години
При червените се работеше и в събота, а децата ходеха тогава на училище! Чак някъде след 1985 г. съботите станаха почивни, ама не за всички! А учениците до 1989 г. си ходехме и в събота на училище!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Месец Май почти винаги е с 18 работни дни заради 3те национални празника. Този пример е абсурден. Отделно работните съботи са включени в тези 18 дни.