Слети почивки, отработване – само в още три евространи

Синдикатите съгласни с условие - годишният отпуск да нарасне
Обновена: 11 окт 2016 18:31 | 11 окт 2016 18:27, Веселина Йорданова
64
Слети почивки, отработване – само в още три евространи
Идва ли край на кратките почивки в Гърция? Снимка: Dnes.bg

От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации.

Още по темата
Това каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев пред БНР. По думите му в позицията на работодателите е бил посочен пример с майските празници, когато е имало 13 почивни и 18 работни дни.

"Преди около година възложих на хора от моята комисия да направят анализ каква е европейската и световната практика. В Европа, от тези 50 държави, само три - Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените "отработвания", каза Кънев.

Той допълни, че навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България.

В Австрия и Германия това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде - в Съединените щати, в Америка, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни., коментира депутатът.

Работодателите са представили и своя анкета, според която над 60% от работодателите са против, а едва 8% подкрепят отработванията.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа", допълни, че синдикатите са предложили устно още миналата седмица - ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, те са съгласни, но нека минималният отпуск да стане от 20 на 25 дни годишно.

Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно семейството от време на време да се събира заедно, аргументира се Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39Охоо,... "глад" за "кадри"... Хубаво де, аз съм "некадърен"!? Ама знаеш ли, че е пълно с кадри в Германия, Швейцария, Япония... Що не ги наемата бе, "честни" частнико?!
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38, Ела в Русе и давай 1000 лв. средна заплата в предприятие, да видим колко време ще издържиш.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
37, стига лъгахте, стига! Много от хората в частния сектор работят за себе си, примерно, няма да изреждам, че реално под 15% са скритите доходи, което не винаги става дума за некоректен работодател. А предвид, че глада за кадри е огромен, то ако става поне малко нещо от теб, то е сигурно, че няма да си при описания от вас.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Частник ли си? Ами давай 100 лв. повече на служителите си и дай пример как частника може да дава по-голяма заплата от тази на държавните служители? Какво чакаш, та не го правиш? За 100 лв. ли си или предпочиташ да ги спестиш за почивки, любовници и т.н.!? Ако не си частник, а работиш за такъв - изискай от чорбаджията си да ти плаща 100 лв. повече от държ. служител с твоята квалификация и спри да се оплакваш!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетровЧастни служители! На кого служат? На чорбаджията си, който им натяква, че следва да са "доволни" на 250 евро заплата /ако им я плати въобще/! И как не трябва да имат почивни дни за да "просперира" бизнеса му за да може всяка година да си сменя айфоните, любовниците, колите, другите играчки... и за всичко това са "виновни" държавните служители!?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При червените колко дена празници имаше може ли да ми кажеш ?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 18Ако си "архитект" съм почти 100% сигурен, че работата ти зависи от държавни поръчки! Затова и тоя вой по държавните служители от твоя страна иначе няма за какво, ако сам си бачкаш и си изкарваш парите! Т.е. зависим си от пари от данъчни приходи или от евросредства, ама иначе гОУЕм го вадиш... Знаеш ли колко "частници" зависят от държавни поръчки?
26
2
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
За 400-500 лева заплата трябва едно велико качество, като за теб. После аз доколкото съм имал досег с държавни служители, не съм имал никакви проблеми и си свършват работата както трябва. Не знам защо към теб имат друго отношение ....всъщност сещам се защо ....
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30, Хайде стига с тия митове за лошият частник, че май само държавните служители ги пишете. Алоооооо, статистиката е повече от ясна, общественият сектор е със 100 лв. по -високи заплати спрямо частния и е ясно кой създава добавената стойност - не е обществения. Когато има проблем в една фирма, той трябва да се решава, а не да обвинявате всички частници и тук идвате вие - държавните служители, които трябва да контролирате. Ама вече сте толкова некадърни, че и вашите покриви текат, а си мълчите.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Разбрахме, че трябва и частник, ама не такъв, който да не си плаща данъци и да му бачкат 24 часа в денонощието за 500 лв., по възможност да не ги плаща и да не дава отпуски! Сега да няма и почивни дни между празниците!
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
28, нищо, вече го имахме това в период на около 35-40 години, после разбраха, че трябва и частник.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 21По твоята "логика", ако "закрием" "честните" частици - какво губим....
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 18Не ме интересува какво бюро имаш и какво работиш! Ако проблемът ти е, че някой не работи по точно на Великден например, а теб точно тогава трябва да те "обслужат" си е твой проблем... Явно друг ти е проблема, но се опитваш да си го изкараш да някой друг /в случая държавните или общински служители/!? Явно ти идва "вдъхновението" да твориш точно по празниците, "архитекте", ама точно тогава "мързеливите" служители не са ти на "разположение" да те "обслужат" подобаващо!
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21, а защо не поговорим за ефективност, а? Защото огромния проблем е липсата на такава в огромна част от общественият сектор.
19
3
 
5
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Във Франция, ако искаш да си слееш дни си вземаш отпуска. Кратко и ясно.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20, пък как не споменахте един истински обществен сектор. То май само софийската топлофикация остана държавна, а ВиК-то и там се управлява от частници. Но най-смешното е че не изброихте една истинска обществена услуга - социално подпомагане, образование, здравеопазване, правораздаване.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Ами дай да закрием училища, детски градини, съдилища, полиция, общини, военни, данъчни... за да "просперира" бизнеса на шефа ти?! Много удобна теория се опитваш да пробуташ - разделяй и владей на принципа частиците са "много работливи", а държавните служители - "нищо не работят"!? Каквито частниците, такива и държавните служители в нашата държава, ако не си разбрал!
16
4
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Хайде стига с тази лъжа!Примерно, ако в държавния и в частния сектор има фирми занимаващи се с една и съща дейност, само частния ли работи, а държавния не? Примерно, снабдяване с вода, топлофикация, фирма за транспорт и т.н. има много. После ако го няма държавния сектор, частният какво ще прави - веднага загива. Няма държава в света без държавния сектор, за да го има и частния сектор.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооу,хрантутнтниците от държавната инспекция по труда и синдикатите,ходете и Помолете гусина ковачки да плати заплатите на работниците,че трети месец не са получавали!И в момента стачкуват! :-) :-)
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 7И ти си "архитект", колкото аз например мозъчен хирург, ама както и да е... Явно се имаш за мОУ "работен" и "незаменим", бачкащ по 25 часа в денонощието!? Знаеш ли кжлкж, като теб познавам? Ясни сте ми, като бял ден!