Непочистени, неукрепени... Язовирите ни остават опасни?

Прокуратурата издаде заповед за проверка на язовирите
Обновена: 13 окт 2016 14:32 | 13 окт 2016 13:00,
6
Непочистени, неукрепени... Язовирите ни остават опасни?
Снимка: архив Булфото

Има ли неотстранени проблеми, заради които язовирите у нас остават опасни? Отговор на този въпрос иска прокуратурата от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Държавното обвинение е издало заповед за проверка на водоемите.

Прокуратурата разпореди на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да установи дали се изпълняват предписанията за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Обвинителите искат и проверка на това дали се предприемат мерки за осигуряване изправността на съоръженията.

Ако шефът на ДАМТН установи някакви нарушения, той трябва да предприеме "принудителни административни мерк и реализиране на административно-наказателна отговорност на отговорните".

Още по темата

Срокът за извършване на проверката е 28.11.2016 г.

Последният сериозен проблем с опасност от преливане на язовири беше във Врачанско през май, когато над тази част от страната се изсипаха поройни дъждове. Наложи се източване на язовир "Рогозен-1" заради разрушено от голямото количество вода бетоново покритие.

Преди това изкуствени водни басейни застрашаваха жителите на определени населени места по време на обилното снеготопене през януари. Тогава най-сериозно застрашена беше Община Кирково. Имаше опасност от преливане на язовир "Амбарица" и беше извършено контролирано изпускане. Падналите дъждове активираха и огромно свлачище.

През септември миналата година пък бедствено положение беше обявено в пловдивското село Белозем заради сериозни наводнения. Местните хора подозираха, че причината за тях е изпуснат язовир.

Безспорно, най-голямата трагедия, предизвикана от наводнение, е случилото се в Мизия през август 2014 г. Тогава експерти го определиха като катастрофа, която се случилотова веднъж на 1000 години.

Обемът на вълната, която потопи града, бе от 60 до колосалните 80 млн. кубически метра при общ обем на всички язовири от водосбора едва 16 млн.

Виновни няма, тъй като според експертизата, причината не е аварирал язовир. Хората от т.нар. "Квартал на падналите къщи" обаче отказват да вярват, че не друг, а природата им е причинила тази болка.

Без обяснение останаха и данните, че междуведомствени комисии години наред избирателно проверявали само част от язовирите и защо Басейнова дирекция знае за съществуването на 3/4 от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Доде "майката" си намери ватенката и гумените ботуши Майчето я изпревари. Младото си е младо нищо, че школовката може е една и съща.
5
0
 
2
 
! Отговори
Edna преди 7 години
"защо Басейнова дирекция знае за съществуването на 3/4 от тях" Е, това е тотална глупост. Знаят, и още как. Пък и язовирите са строени през 60-те и 70-те години, не вчера или днес.
4
0
 
3
 
! Отговори
Константин преди 7 години
Смешното безподобие на държава е пред разпад.
3
0
 
3
 
! Отговори
Пък мен ме кефи, преди 7 години
А защо в Куба няма загинали при ураганите и наводненията?
2
0
 
5
 
! Отговори
времето преди 7 години
изглежда ще си спретнем един мини всемирен потоп.. и после..
1
1
 
1
 
! Отговори
Jivodani преди 7 години
Rabotnicite v rbg izlizat v bezsrochna obstonationalna stachka za po-visoka trudova pochasova nadnica v bg. Iskat izravniavane s pochasovoto zaplastane na bruxelle i luxemburg.