600 ромчета със стипендии по образователен проект

Целта е да се подобрят резултатите им в училище
47
600 ромчета със стипендии по образователен проект
Снимка: архив, БулФото

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен фонд.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия, съобщиха от МОН.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа.

През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

"Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище", обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева. Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа.

"Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища", добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
42
 
! Отговори
Ами преди 7 години
Ами добре за ромчетата ясно,но с малките конячета ,водчиците,джичетата какво правим?
10
0
 
47
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Те така се бори дискриминацията....с още дискриминация!
9
0
 
44
 
! Отговори
ДоЕдинОтСеверозапада преди 7 години
Ти даваш отговор на втория въпрос, който поставям в коментар 7.Тогава ще се оправим, когато държавата започне да спонсорира кадърните и трудолюбивите ученици. Това е приключило още преди 72 г., когато подкрепата е прехвърлена към децата на АБПФК и към всевъзможни "изоставащи".После са влезли в сила онези изисквания, въз основа на които се повишаваха оценките на точно определени от училищното партийно бюро ученици, за да се създава "елит" във всяка паралелка.Сега пък се толерират ромите. Аман!
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ)----Това ми звучи като "Цедим и доим".
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вашта ///// тунеядци !!!
6
1
 
55
 
! Отговори
Добре, но: преди 7 години
1. Ако такова ромче се омъжи след като е започнало, но не е завършило средно образование и забременее, тогава какво става със средствата, похарчени за стипендия до този момент, за заплащане на ментори и всевъзможни мотивации?Говорим за девойките, защото в някои техникуми могат да се намерят момчета роми,които вече са женени. Не коментирам факта.2. Държи ли се сметка колко българчета от село,с висок успех,остават с основно образование,защото родителите им не могат да ги издържат да учат в град?
5
0
 
42
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Имах честта и удоволствието, да познавам лично получик Багдан Илиев Попов, от с. Камена Рикса, Монтанско.Царски летец-пилот на изтребител, бил се срещу американците над София и Кюстендил. Та той казваше, че когато завършвали гимназия, във гр.Фердинанд тогава, дошъл "царски човек" , и предложил наотличниците само, да учат у нас или на запад, койкаквото пожелае, надържавна издръжка, пълна.1933-та било.Той пожелал за авиоинженер, в Германия.Ще се оправим сега, когато пак така, а не ..........
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още 600 конячета и 1200 бири и праим сватба.
3
0
 
39
 
! Отговори
Ой рома преди 7 години
Ще има гюбеци в междучасието всеки месец.
2
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Расизъм?
1
0
 
50
 
! Отговори
Висше без привилегии преди 7 години
Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование"... Какво ли не се прави само и само шведските деца да завършат барем средно. Е, не бива и това сие.