Първенци по мързел: 78% от българите изобщо не спортуват

Сериозно е паднал процентът на пушачите у нас, по данни на МЗ
Обновена: 20 окт 2016 07:29 | 20 окт 2016 07:24, Анисия Иванова
49
Първенци по мързел: 78% от българите изобщо не спортуват
Снимка: архив Булфото

Българите са сред нациите в Европа с най-ниска физическа активност. Над 70% от хората у нас са с недостатъчна физическа активност, сочат данни на здравното министерство от доклада за здравето на нацията за 2015 г., приет вчера от Министерския съвет. Документът все още не е достъпен официално, затова и не е ясно как е изчислен този процент и как се определя нивото на физическа активност, пише "Сега".

Според доклада от 2013 г. 78% от българите изобщо не спортуват, което е най-висок процент за Европа. Всеки седми у нас се занимава с танци, градинарство и др., което е близо до средното за континента. България все пак е начело по ходене пеша - над 10 минути поне по 4 дни седмично ходи 77% от населението.

Препоръките на Световната здравна организация за нивото на физическа активност при хората между 18 и 64 години е за поне 150 минути умерено интензивно аеробно натоварване седмично - ходене, танцуване, градинарство, плуване, планинарство, колоездене.

Според доклада за миналата година обаче сериозно е паднал процентът на пушачите у нас - 37.4% от възрастното население в страната пуши цигари. Данните от 2013 г. са за 57 на сто редовни пушачи. Не е ясно обаче дали действително има спад, или данните са събирани по различна методология, например за 2015 г. са само за хората над 18 години. "През 2015 г. над 65% от анкетираните консумират алкохол", сочи още докладът.

Най-ниската детска смъртност, откакто се води статистика у нас, е отчетена през миналата година, пише още в документа. През 2015 г. в страната са починали 434 деца на възраст до 1 г. при 517 за 2014 г., като коефициентът на детската смъртност е намалял от 7.6‰ през 2014 г. на 6.6‰ през 2015 г.

"Благоприятни тенденции се наблюдават по отношение на показателите за детска смъртност в отделните възрастови групи (перинатална, неонатална, постнеонатална), които намаляват, макар че все още са по-високи от средните за ЕС", пише в доклада. Майчината смъртност намалява от 19.07 през 2001 г. до 6.1 през 2015 г., като съответният показател за ЕС е 4.72 промила.

През 2015 г. отново водещи причини за смъртността у нас са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията. През 2015 г. нараства заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, но остава под средните за ЕС стойности, пише в доклада, като не е ясно каква точно е заболеваемостта от рак. Уточнява се само, че най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
Г-ца преди 7 години
Ми спортът е хубаво нещо обаче като бачкаш по цял ден и ти е скапано вечер - прибираш се взимаш душ, хапваш салата и искаш да си дремеш и да си четеш. Уикендите също - наспиване и мързел след напрегнатата седмица.И се чудиш на хората дето има и деца/семейства за гледане. Аз за мен не мога да намеря мотивация да си приготвя храна или да си изчистя апартамента след работа.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дракула ПробужданетоИ като няма фитнес, няма ли място където поне да се тича? Или някоя поляна, на която да се разцъка някой мач? Или да се опне една мрежа през две дървета и да се играе подобие на волейбол? Особено морските вместо да блъскат в някой загубен фитнес - едно бягане по плажа и плуване 20 м. и не ти трябва друго! Или ако не "праиш ръки" не се брои за спорт?
37
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Проблема е, че просто не остава време от работа. В България се работи доста, за да си запазиш позицията или да вадиш повече. В крайна сметка си доста изморен и няма време за спорт. През уикендите искаш да спиш и мързелуваш.
36
2
 
5
 
! Отговори
do 32 преди 7 години
Един познат спортува за здраве. В годината ходи по 3-4 пъти на лекар да лекува разтежения. Също така яде здравословно и гълта здравословни хапчета за здраве. Гръбнака го боли, ръката го боли, всичко го боли.
35
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До СМИ деббилизъмУважаеми, ако се надбягват кон и човек ще спечели човекът , особено ако е топло времето, а коня ще прегрее и ще се умори.
34
1
 
2
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Що да се морим като може се скатаваме.
33
3
 
4
 
! Отговори
До 30 <Да, даааа& преди 7 години
Трудът на бабата явно не се включва в изследването или по-обобщено казано - всеки труд, какъвто и да е той, изследването го пренебрегва и се иска да спортуваш без значение какво работиш, т.е. безмислено изследване, ама това е друг въпрос.
32
1
 
2
 
! Отговори
Аре ве преди 7 години
90% от българите са тарикати и не бъхтят щангата а мастиката и комшийката
31
8
 
7
 
! Отговори
Мързеливци преди 7 години
Мързеливият винаги ще си намери оправдание, за да не свърши нещо. Я няма пари, я няма време, я нещо друго.
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз здрав спортист не съм чул да има .Все нещо го боли, все някъде е контузен"Чакай, чакай! Не бъркай професионалния спорт със спорта за здраве. Професионалният спортист тренира по 6 часа на ден 7 пъти седмично. И непрекъснато се натоварва на макс. И взима сума ти химии и добавки, за да издържи на това темпо.А да спортуваш за здраве е коренно различно - достатъчно е да се раздвижиш за 1 час след работа, след като си седял цял ден пред компа.
29
7
 
7
 
! Отговори
мрън-мрън преди 7 години
А колко е процентът на мрънкалниците в този форум? Аз пък бачкам редовно по 10+ часа, но това не ми пречи два пъти в седмицата да тичам, да си ходя пеш на работа, да си правя фитнес упражнения сутрин и вечер били те и за 10 минути, а на седмица-две и за по ден в планината да си прочистя дробовете от хубавия градски въздух. Въпрос на желание е дали да си активен (здрав), мързелив мрънкалник или психясал да правиш прекомерно физически натоварвания, които да ти съсипят здравето вместо да го пазят
28
4
 
12
 
! Отговори
Да, даааа преди 7 години
"И баба ми не е спортувала, а пък тази година навърши 90."Сигурен ли си? Защото и моята баба не спортуваше, ама по цял ден вършеше нещо - я копае по нивата, я беше плодове от градината, я тича след козите и овцете. Та баба ми за един ден извършваше толкова физическа дейност, колкото аз за 2 седмици.Та ако работиш в офис или пък по цял ден си седнал, не разчитай на това, че баба ти не е спортувала, а е доживяла до тези години, а веднага взимай мерки - ходи пеш до работата, ходи на спорт...
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абре какви са тези проучвания, всеки ден проучване за нещо, кой спортува, кой не, кой ще спечели изборите. Интересно ми е само фокус гупите на тия проучвания. Аз съм например най-средностатистически работещ човек. За 26 години веднъж никой не ми е провел проучване какво спортувам и за кой гласувам. Абсолютните глупости пишат навсякъде...
26
4
 
7
 
! Отговори
емпирик !!! преди 7 години
Мързелът е ДВИГАТЕЛЯ на прогреса бре!Това впрочем е доказан и доста неглижиран научно-исторически ФАКТ бре! А иначе бачкането е божие наказание-библийски факт!!!Няма нищо по-хубаво от това да не бачкаш и да не си бачкал бре!И така наречения секс за благозвучие е отвратително бачкане-и от двете страни погледнато бре!Бачкането УБИВА а спорта катализира процеса!пп-Бачкат само глупаците бре!ппп-Крадците и наркодилърите са отвратителни бачкатори!Проститутките-още повече!Човек е роден за да си почива!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простотии на квадрат!
24
2
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Изследването не е особено коректно. В България физическата активност се изразява по различни начини, повечето от които не са обхванати в изследването.
23
4
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
До АнонименСума познати и приятели,повечето по-млади от мен(на 56 съм)изпратих.Ито си отидоха с по сума ти болежки,всички те активни спортисти.Нещо не виждам ползата от спорта,работата ми е ткава,че се движа много.На тея години съм около 60 кг.
22
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПОРТУВАНЕТО Е ЗА ХОРА ЗАДОВОЛЕНИ..ОТПОЧИНАЛИ И КЛАТЕЩИ СИ КРАКАТА И ДРЪГНЕЩИ СИ ТАШУТКИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН НА ДЪРЖАВНИЯ СТОЛ ЗАД КОМПЮТЪРА!ТИЯ 78% ПРОЦЕНТА ДОСТАТЪЧНО СПОРГУВАТ ПО 10 ЧАСА НА ДЕН ЗА РОБОВЛАДЕЛЕЦА КАТО В КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН ВЕЧЕ ЕДВАМ МЪРДАТ ОТ УМОРА СРЕЩУ ОГРОМНАТА ЗАПЛАТА ОТ 250 ЕВРО!ТАКА ЧЕ ВАШИТЕ ЛЪЖЛИВИ СТАТИСТИКИ СИ ГИ ЗАВРЕТЕ У ...
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И баба ми не е спортувала, а пък тази година навърши 90.
20
9
 
6
 
! Отговори
хаха преди 7 години
И като работите по 25часа на денонощие, и все тежък физически труд, що не видях един да е с нормални килограми.???