Рекорд: Страната ни отчита 11 млн. туристи за 2016-а

За лято 2017 г. се очаква 30% ръст спрямо тази година
27 окт 2016 16:37, Анисия Иванова
39
Рекорд: Страната ни отчита 11 млн. туристи за 2016-а
Снимка: БТА

11 милиона български и чуждестранни туристи се очаква да посетят страната тази година. Очаква се 2016 г. да е рекордна за българския туризъм с ръст от 10,2 - 11 на сто, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, като отбеляза, че това са песимистичните прогнози на ведомството й.

"Това лято е рекордно за българския туризъм с ръст от 18% за активния летен сезон от юни до септември, над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни", посочиАнгелкова, която представи резултати от Летен сезон 2016. 

"От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е 15% сравнение с миналата година", пресметна тя. По думите й българите, посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона", заяви министър Ангелкова.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца възлизат на 4,7 млрд. лева. Това е с 621 млн. лв. или 15% ръст повече спрямо същия период на миналата година.

"Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки", заяви тя.

На първо място по брой туристи през лятото е Германия - с ръст от 33%. "Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. За активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип", отчете Ангелкова.

"По отношение на плажовете имахме проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове", отбеляза министърът.

По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000. Концесията на "Слънчев бряг - север" върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново - от 4 на 3 звезди.

По думите й тази година се очаква и силен зимен сезон. "Обърнахме рекламата и рекламната стратегия с цели 6 месеца и вече успяваме през лятото да рекламираме зимата. Неслучайно ръстът на заявените чартърни полети към летище "София" и летище "Пловдив" по отношение на зимните ни курорти е доста положителен. От пазарите, към които сме са насочили, имаме заявки от Русия, Великобритания, Израел, Белгия и Холандия. Така че очакваме един положителен сезон", заяви Ангелкова.

Основна цел, която сме си поставили, е развитието и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Рекорд: Страната ни отчита 11 млн. туристи за 2016-а."---И при Тато си играеха САМО НА ОТЧЕТИ. :)За да се скрие истината.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рснаците са неплатежеспособни туристи. Освен това техните хигиенни навици пъдят цивилизованите туристи. Спречкванията в смесените хотели са често явление. През 1993 бяха пуснали един слух че някакво дете си купило един шоколад за 100 долара и не взело рестото. Може после да са го набили защото е откраднало парите от джоба на баща си. Така и не стана ясно къде е станало това. На Албена, Златни Пясъци, Слънчев Бряг или Приморско. Този слух го въртяха до 2009 г. Не ни трябват Руснаци.
30
3
 
3
 
! Отговори
потребител преди 7 години
Помните ли по времето на бай Тошо, от училище плащахме по 5 лв за нощувка на на ученическите екскурзии? Руснаците плащаха по 3,60 рубли на вечер ол инклузив. Тогава рублата беше скъпа 76 ст за рубла! Тогава 65% от почивката на Руснаците беше за сметка на българския народ. Те ни бяха на гости и то скъпи гости. Тази сега ще ми ги кани пак на гости. На Руските туристи трябва да се поставят равноправни цени! И по-малко руснаци във всички случаи е по-добре.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна лъжа .Няма такава леглова база която за един сезон да реализира такива данни . Сравнете със изминалите години и става ясно че такъв скок не е възможен .А и данните от края на август и началото на септемви бяха къде ,къде по скромни и не ги деляха на ,,чужденци и българи ,,а всички бяха в кюпа . Явно се е престарала и то мноооого.С една дъма ,лъже та се къса . Опитва се да надмине ЧервеноГербера .
28
1
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Още по-голем рекорд ще ударите, ако в Гърция направят 10-на атентата. Еднократно! Ама аз пак нема да ида на ВАШЕТО море!
27
0
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
За 17г. предвижда 20% повече. То Меркел ако ги покани туристите от юг за 2017г. може и да станат 20 млн. за сезон. Лошото е че пребиваването ще е дълго и за наша сметка.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мерси от такива туристи... Полячета дошли на лагер на БГ Черноморието. Иска ми пица, отваря си портфейла и вътре има 5 лв. Ако ще чакаме на такива туристи ... Къде са скандинавците от едно време. Норвежците не си знаят парите. Там една бутилка водка е 60-70 евро и нагоре. Тука харчат като луди. Ама нашето министерство вместо да изкара няколко милиона за реклама в Норвегия ги дават за реклама в Полша. Проста аритметика е. Кой има по голяма покупателна способност. Мисля че е норвежеца с 3000 евро.
25
2
 
14
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 7 години
Рекорд: Страната ни отчита 11 млн. туристи за 2016-а! И въпреки това остава на всички възможни последни места в Европа. И на Първо място по инсулти!
24
7
 
10
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Честито! През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! Кого ще съдят за това? Комунизма или капитализма?
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип" 5 милионера повече тази година :)
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zna4i ot Sliven ako otida do Burgas samo za 2 dni,sabota i nedelq,zna4i sam turist....haha
21
0
 
10
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 7 години
VSIAKO LIATO PATUVAM DVA PATI DO SOFIA S RAZLICHNI AVIOKOMPANII,V SAMOLETA SAMO BALGARI ZIVEESHTI V CHUZBINA,TA TAKA RAZBRAHME KOLKO SME VAN OT STRANATA.
20
2
 
6
 
! Отговори
zaet v turizma преди 7 години
nqma uvelichenie na turistite! ima samo uvelichenie na registriranite turisti! prosto hotelierite ukrivat po-malko turisti, koeto uvelichava chislata. no vsichko si e statistika! sezonyt beshe znachitelno po-slab ot minaliq!
19
1
 
14
 
! Отговори
rofl преди 7 години
С бежанците транзит на Шмъркел клиентите направо 13 милиона...
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11милиона чуждестранни и български туристи. Значи ако от Пазарджик отскоча до Пловдив да пия кафе ще ме броят за турист. То тогава 11 милиона е някаква смешна цифра.
17
5
 
8
 
! Отговори
зембата преди 7 години
що не ме грее тази новина. значи отиваш в топ сезона юли-август не е истина каква блъсканица е . няма места за паркиране, крясъци и викове до късно, мръвките или са леко сурови или са попрегорели , вечно някакво състезание за места да седнеш и хапнеш, вечно некакво състезание за шезлонг. септември по се ядва стига да е добро времето. юни също става - ама къпането в морето не е много за мъже. а си ми харесва нашто крайбрежие... :( ... съсипват го с този огромен туристопоток!
16
4
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Боже видях снимката и получих уплах тая и стрина Цецка все едно са правени на едно мЕсто пак нЕма да мога да спя .
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В това число включват ли се 1 млн. бежанци, транзитно премонали?
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11 милиона туристи, а сигурно платени данъци за 2 милиона.
13
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Защо не могат да направят успешно туристическо лого, тогава?!Защото на него трябва да е мутрата Очите ли??Ганьоооо...ГанИо.