Обратно към зимата: Връщаме стрелките час назад

В 4 часа тази нощ България се връща към астрономическото време
29 окт 2016 08:08,
27
Обратно към зимата: Връщаме стрелките час назад
Снимка: архив Reuters

Тази нощ България ще се върне към зимното часово време. Преминаването към него ще се извърши в 4.00 часа на 30 октомври, припомниха от "Национален център по метрология" към Българския институт по метрология.

Тогава стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати един час назад.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин, припомня БНТ. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път промяната е предложена сериозно от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да приеме предложението, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дидо"Толкова обърква хората и толкова психически проблеми създава, че нямам думи просто."---Прав си Дидо. Обърква хората. На мен, например, след смяна на часовото време, сутрин вместо в леглото, ми става в трамвая. И ми създава проблеми с пътничките.
22
2
 
5
 
! Отговори
UK преди 7 години
Имам предвид, че разминаването в времето е с един до два часа, макар и напред, но на практика разбиранията ни изостават с 63 години. Нищо, вие пак гласувайте за ГЕРБ и за другарят Борисов.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръглия зеленчук от Банкя е виновен за смяната на времето
20
3
 
6
 
! Отговори
UK преди 7 години
Казано накратко, България изостава от Западна Европа не с един до два часа, а с цели 63 години!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да връщаме стрелките-Борисов вече обърнал резбата!
18
5
 
10
 
! Отговори
Робинзон преди 7 години
Пълна глупост е това да се връща времето. Не напразно Турция и Русия вече не го правят. Аз като наблюдавам природното време, за мен най-точното е лятното. Хубавото на връщането с 1 час назад е че се ще живеем по-дълго до момента в който пак го преместим с час напред и тогава живота ни ще се съкрати.
17
3
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Реалното време е според меридианите и къде попада дадена точка. Знам поне една държава, където оставиха "лятното" време за през цялата година, след като дълго време сменяха зимно с лятно време.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма смисъл! При управлението на Борисов ни спряха часовника! По доходи ни задминаха дори Албания и Македония...
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези, които са против. Зимното време е реалното, лятното се въвежда, за да не ви е светло в 4:30 сутринта, а в 20 да е тъмно. Точно затова колкото по-отдалечена е страната от екватора е толкова по-приемливо. За южните държави е излишно, защото разликите не са толкова значими.
14
3
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
против съм с требе да чекам 1 час повеке за да си сипем една ракия еле 9 саато сабале е сегашно 10
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по голяма простотия от смяната на времето. Икономически не е обосновано и от него няма никаква полза. Но пък защо да ни е добре, ако може да ни е стресово и зле?!
12
3
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Над полярният кръг, ще си по тъмно, половин година. И половин година на светло. Аклиматизирай се. Глупости.
11
2
 
6
 
! Отговори
До 11 Бау преди 7 години
Това, което пишеш няма връзка с адаптацията при смяната на лятно с зимно време, а само с това, че искаш да си тръгваш по светло от работа. Излиза, че ти нямаш проблем от смяната.
10
5
 
12
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 9Ами да ти кажа честно е проблем. Поне за мен. Свършвам работа в 17:30. И тогава ходя да пазарувам и разхождам. С това часово време няма да видя дневна светлина практически. Предпочитам да ставам по-тъмно от колкото да свършвам работа по тъмно.
9
11
 
9
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Глупости са това? Не можел да се климатизират:) Лентяйя му пречи всичко. Шефа ми плаща на час. Независимо във кое време на денонощието във различни часови пояси:)
8
20
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Един час разлика не е никакъв проблем. Не ги разбирам тези дето с седмици и месеци не можели да се "аклиматизират". Честно казано единственият ми проблем е, че трябва да сверявам доста часовници. Дали да има или да няма това преместване на стрелките не е важно - решава се как да е и продължаваме напред. Сега са решили да местим стрелките, ще го правим. Винаги ще има недоволни каквото и да се реши.
7
15
 
3
 
! Отговори
Евала! преди 7 години
Евала на Христо от биг брадар! Доказва достойнство!
6
8
 
22
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Идеята за това беше, когато действително имаше промишленост на нашите ширини.Сега не виждам да има такава.
5
5
 
22
 
! Отговори
Ейййййй!!!! преди 7 години
Помислете за малките деца, дето стават рано за училище и детска градина!!!!!!!!!
4
1
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
До до 1Най-нежната. ;>