Обратно към зимата: Връщаме стрелките час назад

В 4 часа тази нощ България се връща към астрономическото време
29 окт 2016 08:08,
27
Обратно към зимата: Връщаме стрелките час назад
Снимка: архив Reuters

Тази нощ България ще се върне към зимното часово време. Преминаването към него ще се извърши в 4.00 часа на 30 октомври, припомниха от "Национален център по метрология" към Българския институт по метрология.

Тогава стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати един час назад.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин, припомня БНТ. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път промяната е предложена сериозно от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да приеме предложението, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Не ми харесва тази работа със сменяването на времето ,но какво да се прави -срещу държавния апарат е трудно да се бори човек .Като дете и по-млад не чуствах смяната на часа ,но като навлезнах в години и работя всеки ден ,то се чуства осехаемо първата седмица , а може би и има и последствия след това -знае ли човек . Преди всичко пИчалбата ,а не здравето на хората -това искат да ни кажат със смяната на времето .
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам всеки месец с по един час назад да върви времето. Така всеки месец ще имаме по един допълнителен час за сън!
1
9
 
34
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Такава дивотия е с тези летни и зимни часови времена, че няма на къде! Толкова обърква хората и толкова психически проблеми създава, че нямам думи просто. Да избираме едното и да действаме по него. Просто всяка година ми трябват 6-7 дена да се аклиматизирам през които съм като ***. Абсолютна идиотщина