Ромски мерак за висше: В Павликени и други градове...

117 роми учат медицина, събратята им харесвали и педагогиката
Обновена: 29 окт 2016 11:38 | 29 окт 2016 11:38,
72
Ромски мерак за висше: В Павликени и други градове...
Снимка: архив Reuters

Ромите, които учат висше, са се увеличили, а специалностите, които харесват най-много, били медицина и педагогика. Това твърди Деян Колев, който е председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

В интервю за БТА той обясни, че за десет години броят на ромите с висше образование у нас се е увеличил три пъти. Но признава, че и така остава изключително нисък – 0,6 на сто от всички роми.

Още по темата
Образованието на ромите влезе в обществените дискусии през последната седмица заради идеята на МОН да се дава стипендия от 30 евро за роми с успех над 3,50.

За успехите на ромското образование Деян Колев дава пример с община Павликени.

"Преди години там нямаше нито един студент ром, а през изминалата година вече има шестима студенти", обясни той. Колев уточни, че двама от тези ромски студенти са подкрепени в обучението им в университет от Ромския образователен фонд, а четирима ги подкрепя центъра "Амалипе".

"И в много други населени места се увеличава броят на ромите, учещи висше образование", категоричен е Деян Колев.

С подкрепата на центъра "Амалипе" и Институтът "Отворено общество" за четири години в медицинските университети броят на ромските студенти се е увеличил от 23-ма на 117.

"Много роми учат педагогика, и за мен, като учител, това е изключително приятно", каза още  Деян Колев. Той уточни, че има много ромски студенти, които учат начална училищна педагогика и други педагогически специалности, както и други специалности в университетите.

Меракът за учене на ромите намалявал мерака им за ранни сватби.

Това пък следва от изследване, цитирано от Колев. Според него най-много от ромите без завършено основно образование встъпват в първо семейно съжителство на около 16 години. При ромите със средно образованието съжителството започвало на 20 години, а при ромите с висше образование - дори и на 25 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
аааааа преди 7 години
90 % от водачити на луксозни возила са НЕЩАСТНИ ДИСКРИМИНИРАНИ УСВОЯВАЩИ ИЗТРЪГНАТИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ РОМИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА СУБСИДИРАНИ БОГАТИ И АЛЧНИ МАЛЦИНСТВА КАТО АМЕРИКАНЦИ КАНАДЦИ РОМИ
49
2
 
3
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Много е лошо когато магарето стане по-умно от господаря си ! Когато ромите се образоват ще започнат да разбират повече за правата си не само под форма на парични помощи ,а и за други техни права например когато са над 1 милион да имат право да искат автономия ! Забележете какво правят образованите руски малцинства в Украйна ! Колкото по-образовано е едно малцинство толкова е по-опасно и вредно за мнозинството !
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитираните в този материал статистически данни много ясно показват нещо - колкото по-ниско образование, толкова по-ранни бракове.Значи изходът е в образованието. Само така ще се измъкнат от калта и от мизерията.
47
9
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
най лошото че в българия и румъния ромите са били винаги дискриминирани уж сме европейци за българина европейски закон не съществува( както и за ромите бг закон няма) парите които се отпускат за ромите влизат в джобовете на политиците.а сега проблеми със дискрининираните българчета че за тях няма стипендия.българите работят а ромите са без работа лично аз чух как един предприемач каза за роми пари нямам за хляб аз бях учуден мислехме че младежа е българин въспитан и културен ромчето евидяхте
46
6
 
3
 
! Отговори
Дай, Боже преди 7 години
Дай Боже, повече роми-студенти.На тях вече, ромските фондове да им дават стипендии и по 300 евро, да им поемат и семестриалните такси, и разходите за учебници и за общежитие /или квартира/. Но ако тези фондове се ръководят от умни хора, да поставят и условие, че при нередовно явяване на изпити, парите ще се връщат. Така похарчени пари ще донесат добро и на ромите, и на цялото общество.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качеството на българското висше образование слезе на нивото на ромите.
44
3
 
0
 
! Отговори
РККА преди 7 години
тези ако почнат да учат вместо да с плодят за 50/60 години нема да остане и един човек по тея земи...
43
2
 
5
 
! Отговори
Митьо Очите и Перата преди 7 години
До акълТи нас ли имаш впредвид бе ?! Ако те набараме ще съжаляваш !
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пази боже ром да те лекува !
41
3
 
8
 
! Отговори
акъл преди 7 години
Който учи , учи няма значение какъв е ! Виждал съм българи по-г.лупави от талибани !
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕх "ромски РАБФАГ" ЧЕ то имаше и ИМА - ЕС и УСА РАБФАГ например:Тиквун министърката със специалност: "внимание" ЛИДЕРСТВО !!!
39
0
 
27
 
! Отговори
ист преди 7 години
При тези делегирани бюджети не ром, а магаре да вържеш на оградата на университета, и то ще получи диплома за висше.
38
3
 
12
 
! Отговори
Краси преди 7 години
Т.н. " роми" са полухора!Женят се на 15-16г. когато трябва да учат.Възпроизвеждат се в геометрична прогресия .Могат само да метат и да носят и ....да вършат престъпления.А ние ги издържаме-ток, вода , транспорт те не плащат.Според мен *** скоро ще са мнозинство в РБ!
37
1
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Образованието започва да ми намирисва на ромски РАБФАГ плащат им за да учат и накрая излиза ,че с 3,50 току виж завършат нЕкоя от предпочитаните специалности ,а в резултат полуграмотни висшисти .
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкуто ена книшка ле ша ме излезне вишуту?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало е винаги както привилегии, така и ограничения. Преди стотина години мъжете са имали привилегията да учат повече, момичетата са ги обвързвали рано, да са безопасни за съпрузите си. Пропускам имотните привилегии. Няколко десетилетия по-късно привилегии са имали хората с работническо-селски произход. При всички тези случаи се разширява базата, откъдето могат да дойдат таланти и напредничави хора. Проблемът е, че университетските преподаватели са се продали. Лоша организация.
34
4
 
9
 
! Отговори
буба до циганин преди 7 години
извинявай че ти сложих минус, но не съм съгласен с теб.Нямаш право да делиш хората по етнос. За едно нещо си прав - че политиците са виновни.Лично за мен, *** са виновни, защото 90-те години, окрадоха като скакалци къщата ми на село, любимата. 30г има толериране на *** кражби, защо ??Някой ще каже - ами то и българите крадат.Да, така е - след като 40г *** крадат (БЕРАТ), защо и българите да не почнат да го правят?И защо *** да са с префенции? Всички ги броят за равни
33
8
 
2
 
! Отговори
vasko преди 7 години
mnogo vi e qd che romite se obrazovat .edin den i partiq shte sazdadat i balgarite nqma da mogat da kradat parite koito idvat ot chyjbina za romite i v narodnoto sabranie depytati shte imat togava shte jiveqt kato normalni xora
32
9
 
9
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Господа българи , има всякакви роми- едни клошарат ,други живеят в гета , трети си живеят нормален живот , също има и четвърти вид които се интегрираха и не се индефицират като роми -щото ще им съспиат живота или кариерата таквиз като Вас -които винат ромите им са виновни . А дА , ИМА И ПЕТИ ВИД които имат жилка *** ,я баба им (предимно) ,я дядо им са били *** и Тези сега най-много критикуват *** (познавам едно момче таквоз -сега охранява бат Бойко )). Етноса НЕ определя майстор....
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа... Тия влизат да учат медицина явно по някаква специална за тях квота, защото освен висок успех от матурите се държат и много трудни изпити по химия и биология, за да влезеш в МУ. Пак дискриминация. Цялата държава ги обгрижва, като че са единственият етнос и не съществуват българи, помаци, власи, евреи, арменци, каракачани...