Детски от държавата? 60 хил. семейства по-малко с помощи

Издръжката за едно дете обаче е скочила... на 37 лева
31 окт 2016 09:22,
12
Детски от държавата? 60 хил. семейства по-малко с помощи
Снимка: Dnes.bg

Все по-малко семейства получават детски през тази година заради промените в условията за достъп. Същата е тенденцията и при бедните българи, които разчитат на социални помощи. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане към края на септември.

С около 60 хил. по-малко деца получават месечната помощ тази година спрямо 2015 г. Сега те са близо 685 хиляди, а към края на миналата година бяха над 741 хил. От 1 юли се увеличи прагът за получаване на сумите с 50 лв. - на 400 лв. на човек от семейството.

Това най-вероятно е довело до увеличаване на броя на семействата и децата с помощта. Но пък вече се вземат предвид доходите на майката и на бащата, независимо дали те са сключили брак. От АСП коментираха пред "Сега", че не разполагат с информация как са се отразили конкретно двете промени за достъпа до месечни помощи за отглеждане на дете.

За едно дете семействата получават 37 лв. (с два лева повече от миналата година). Парите за две деца са без промяна - 85 лв. Семейство с три деца получава с 10 лв. повече от м.г. - 130 лв. За всяко следващо дете парите растат с по 20 лв.

Намаляват и хората на социални помощи. Средно на месец АСП плаща на 43 642 българи социални помощи. Миналата година бедните българи с помощи са били над 53 хил. души.

Драстично по-малко са и майките студентки, които са получили помощта от 2880 лв. Към края на септември са подпомогнати 665 майки студентки. Тук също бяха затегнати условията за достъпа до помощта. Майките вече получават сумата на два пъти, като представят бележка за записан втори семестър, за да получат остатъка от сумата. За сравнение - миналата година майките с помощи бяха над 4200.

Децата с трайни увреждания, които получават помощи по закона за социално подпомагане, към края на септември са 26 150. Тук няма съществена промяна - миналата година също бяха около 26 хил. Бюджетът за догодина предвижда диференцирани суми за тези семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Топ идиот преди 7 години
Да подкрепим правителството, което така добре се грижи за нас!Предлагам:1. Да се отнемат всякакви помощи, детски и майчински на студентките и на висшистките!2. Да се намалят наполовина сумите за детски, майчински и други бонуси на младите родители със средно образование!3. Ако родителите не са от малцинствата, да получават детски надбавки само ако доходът на човек от семейството е под 2 000 лв!На пенсионерите - такива пенсии, каквито бяха след преизчисляването преди повече от 20 г.Ура!
7
0
 
16
 
! Отговори
Да се спрат помощите преди 7 години
Всъщност когато спреме да всякакви социално помищи и детски, тогава ще бъде по-добре. Много отдавна трябваше да се смени принципа от "държавата дава", на "държавата не взима", т.е. вместо да се дават пари за да не работят, е по-добре държавата да не удържа някакви данъци или част от тях от работещите, примерно Данък общ доход.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия за първо дете се взимат 190? на месец детски. За четири деца 800?.
5
1
 
12
 
! Отговори
голямо промяна преди 7 години
То новата промяна се е отразила върху българите, ромът не признава децата, ромката има 10 чааавета и всичките заченати непорочно. То да са детски, ама помощи, социални всякакви, пари трябва да се смъкват. Пък и стипендии сега за отличниците ..., дето ако напиша думата ще я изтриете щото е цензура, ама като се дават пари с тая дума не е дискриминация.
4
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Много гот - 2,400 000 за 2 бронирани автомобила на бат Бойка....и огромната сума от цели 37лв.(18,50?) месечно за дете....тези с по 10те таанета не ги броя...тена им е в повечко
3
0
 
17
 
! Отговори
Това е преди 7 години
Трябват пари за бежанците,те са бъдещето а нас кучета ни яли....
2
2
 
29
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
По същата логика няма нужда да се плаща издръжка на ненужна и неработеща армия от чиновници.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детските нестигат за да купим едно яке от мала на детето.