На 1 ноември: Учени от БАН на протест

Професор получава по-малко от средната работна заплата у нас
Обновена: 1 ное 2016 13:45 | 1 ное 2016 12:55,
10
На 1 ноември: Учени от БАН на протест
Снимка: bgonair.bg

В деня на Народните будители научни работници излизат на протест срещу ниското заплащане в сектора. Според данни на синдикати заплатата на един професор от БАН е по-ниска от средната работна заплата у нас. Именно затова научните работници от БАН излизат на протест, който ще започне от сградата на академията и ще се движи по посока Народното събрание, а после учените ще поднесат цветя пред Народната библиотека.

Исканията на научните работници са за по-високи заплащания, отговарящи на техния труд.

Вчера от Министерството на образованието излязоха със становище, че парите за наука ще бъдат увеличени с 5 млн. лв. Това обаче синдикатите приеха като подигравка. Малко по-късно в опровержение от ведомството излязоха с ново писмо, в което оповестиха, че всъщност парите за наука ще бъдат увеличени с 420 млн. лв. за следващата година.

"Този протест е инициатива на синдикатите, които защитават техните права. Аз в случая съм работодател, защото съм директор на институт в БАН и съм тук в качеството си на човек, който е солидарен с трудещите се в академията", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR един от протестиращите учени.

По неговите думи директорските заплати са около 1 200 лв.

"Такова заплащане не е достойно. Въпреки жалкото състояние на институтите, те са с милиони бюджети и отговорности", каза още недоволният директор и допълни, че отношението на институциите е като на неадекватни хора, които не разбират защо въобще съществува науката.

Според други протестиращи сумата от 420 млн. лв. са средства по оперативни програми и няма да подпомогнат науката.

По думите на учен от селскостопанската академия протестът цели да изрази несъгласието със сегашната ситуация, в която се намират работещите в науката.

"Обидно е и недостойно да е такова отношението на държавата, спрямо този вид труд. Моята основна заплата е 605 лв., а работя от 7 години на тази длъжност. Покачване имаше преди време, тъй като разбраха, че с тези заплати не могат да привлекат млади хора", каза още ученият от селскостопанската академия.

От синдикатите се надяват гласът им да се чуе.

"Не може заплатите в двете академии да са с 200 лв. под средната работна заплата. Това е унизително", категорични са представители на синдикатите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
До АнонименЗащото правят изследвания и това могат. Вече си име в научните среди в чужбина, ама заплатат ти е ниска. Излизаш понякога навън, ама трябвада зарежеш всичко- не всеки го може. Е, заплатите на НЯКОИ не са ниски. Проекти, това, онова - нямат научни излседвания, ама парите ОТИВАТ ПРИ ТЯХ.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защо стоят там, като им е ниска заплатата?Нали са учени, най-умните хора в държавата? Нали трябва да служат за пример? Ако те не могат да се оправят в живота, кой да може?
7
3
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Може да нямат НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В научни западни спиасания, ама са академици и на щат в МВР. Ако се шуми за Додунеков и как дойде Воденичаров в БАН и каква прослойка представяше.
6
5
 
6
 
! Отговори
МВР преди 7 години
А обществото знае ли, че в БАН има нуачни секретари, дето се водят на щат в МВР. Каква длъжност изпълняват тези НАУЧНИ СЕКРЕТАРИ от БАН в МВР те си знаят.
5
4
 
11
 
! Отговори
проекти преди 7 години
Проектите са само за шайката крадци. Правят прокети, защото научните излседвания НЕ ИМ НОСЕЛИ ПАРИ В България. Абе колко добре ги познавам там.
4
3
 
10
 
! Отговори
чудо преди 7 години
За да им вдигнат заплатите ченгетата и военните ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЕТАТ ОТ ТАМ. Има хора дето освен в БАН работят и в МВР едновременно. Това първо, второ, отсявка на хората, които просто МОГАТ ДА РАБОТЯТ от администрацията, която е просто НЕПОБЕДИМА ТАМ. Тогава може да им дадат високите заплати, сега няма как.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днес.бг на протеста имаше хиляди учени, мисля, че заслужаваме по-добро отразяване от недовлния от заплатата си директор. Чистата заплата на асистент и гл. асистент в БАН е под 500лв. Как с тази заплата човек може да гледа семейство, особено ако не е от София. Как да живее нормално в София, при средна заплата за града над 1200лв. Това е унизително положение спрямо учените, които не могат дори деца да си родят в тия условия.После пак ще пишете, че едва 43% от българчетата са с роден български език
2
3
 
10
 
! Отговори
Бонд Джеймс преди 7 години
Непрекъснато "реформиращата" се шайка пладнешки разбойници първо превърна лекарите (!) в търгаши, а напъните още от времето на "малката пица", това да сполети науката и учените са чутовни!!! "Проекти" ли?!? Глупости! Искат да докарат всички до тотално затъпяване, показвайки им един доста оглозган кокал като примамка! Divide et Impera! Много правилно, колеги! Да събудим заспалото летаргичен "евроатлантически" сън гордо българско племе! Тогава да му мислят всички VIP цветчета, клонки и калинки!
1
0
 
2
 
! Отговори
Smaili преди 7 години
Evrika! Izmisiha nova ikonka - dlan s sreden pr-ast!