2043 деца в бежанските ни центрове, 55 - посещават училище

Механизмът за адаптацията им от общините не работи
Обновена: 5 ное 2016 08:18 | 5 ное 2016 08:17, Анисия Иванова
35
2043 деца в бежанските ни центрове, 55 - посещават училище
Архив: Булфото

Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително. Това показват данни, изнесени на 63-тата координационна среща за управление на бежанската криза в България, организирана от Държавна агенция за бежанците.

Едва 55 непълнолетни посещават към момента училище, и то основно в София. От тях 30 започнаха училище едва през тази учебна година. Само 10 пък посещават курсове по български език.

Бройката е нищожна на фона на общия брой малчугани в центровете на агенцията за бежанците. От началото на годината до края на октомври 2016 г. у нас са регистрирани 16 670 души, търсещи международна закрила, което е ръст спрямо миналата година. Децата, които в момента се намират в центровете на агенцията за бежанците, са 2043, от които 625 са непридружени, съобщава "Сега".

Броят на непридружените деца бежанци у нас расте, като се отбелязва спадане на възрастта им от 16-18 години към 12-15, съобщават от Националната мрежа за децата. Все повече деца пътуват напълно сами. Друга тревожна тенденция е, че все повече непридружени деца не пътуват към роднини в Европа и нямат крайна цел, а са изпращани от семействата си с надеждата, че ще се справят някак в Западна Европа.

Един от основните проблеми при обучението на деца бежанци е липсата на пространство в центровете, където да се провеждат езикови курсове, занимания с деца и социални дейности.

Очаква се през следващата година в Харманли и "Военна рампа" да бъдат изградени специални центрове за социални и културни дейности.

Реално решенията на МС за интергацията на непълнолетните не се изпълняват. Съвсем наскоро правителството одобри стратегия за интеграция на чужденците, получили международна закрила.

Тя предвиждаше общините да поемат водеща роля при адаптацията на бежанците. Те ще бъдат длъжни да осигуряват жилище, детска градина, училище, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, информиране за свободни работни места.

Засега обаче реално този механизъм не работи, защото никой кмет не смее да заяви, че ще приеме бежанци. Не помагат дори и европарите, които ще получи всяка община, ако започне да интегрира бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом децата са 2043,колко ли са възрастните?Страх ме е да си помисля.
25
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да учат децата, хора да станат.По-добре ли е да стават хулигани и наркомани?Като се изучат и работа ще си намерят в България, и за българки ще е оженят, и много деца ще имат...
24
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 7 години
и кво правят по цял ден ? .. обучавайте ги в центъра, няма искам не искам ...е*ти нахалството поне някво професионално обучение да получат, цял жиот ли ще тежат на държ. бюджет, не данъкоплатците са достатъчно и сега.
23
0
 
5
 
! Отговори
Меглена Кунтата преди 7 години
Предлагам да се отделят пари от бюджета и от частни фондове за да се организират училища по коран и джихад за да могат ислямистчетата да учат това на което са свикнали в родината си.Също така в смесените класове да се казва молитва по 5 пъти на ден и момичетата без забрадки да бъдат бити на прага на учебната стая.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само децата, но и възрастните, който ще остават да почват езика да изучават. Иначе просто стоят и нищо. В Германия съм, децата говорят, но с по-възрастните комуникацията е почти невъзможна, учат с месеци но нищо не знаят. Мисля, че някой от тях за първи път влизат в училище. Но тук поне има пари, докато в България нито пари, нито опит.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже се закачаш на тема история, да те питам:днешните египтяни имат ли много общо с древните египтяни?Не, нали?Дали бъдещите българи ще имат много общо с нас, сегашните?
20
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друг начин няма, историята го е доказала: мртвите народи изчезват, живите продължават. Освен ако мртвите не се слеят с живите.Друг начин няма.
19
1
 
6
 
! Отговори
Неа преди 7 години
В грешка си . Ученето е част от ценностаната система . Образованието е безплатно за всички деца , няма как това което казваш да епричина за неграмостността и липсата за мотивация да работят !
18
0
 
29
 
! Отговори
Стресни се племе... преди 7 години
Такива дето вият за изчезването на българската нация и желаят сливане с "живи" народи са по опасни и от самите мигранти на шественици. Те раболепно ще отворят задната врата и ще пуснат тук злото. Ама те щяли да ни хранят! И защо да те хранят бе, Бако, като по- лесно е да те почешат с ятагана. Да не са ти длъжни с нещо да те хранят. Османската империя ли хранеше българите или българите нея? Вие сте по лошо и от националните предатели!
17
4
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
До КАРАКАЧАНОВ Убедителният Краси къде беше се скрил, когато ставаше въпрос за подписване на СЕТА? СЕТА е в пъти по- опасно и и безвъзвратно от мигрантите. Защото с тях можем да се справим, но със СЕТА не! Много е лесно сега да се заиграва на тема патриотизъм!
16
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народът ни изчезва, българите сме пътници, вече нямаме и 6 милиона, от които половината са не-българи и пенсионери.Питаш ме дали съм чел история.Чел съм.И я виждам с очите си. Виждам какво било то, един народ буквално да изчезне за десетина години. Но виждам и възможност за спасение - интегриране и сливане с живи народи.
15
0
 
29
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Вземи попрочети малко история. през хилядолетията и в исторически, и в антропологичн план се наблюдават периоди на растеж и на свиване на отделните народи. Това са съвсем естествени цикли. Свиване на българския етнос не означава неговата гибел, а просто кофти период. Друг е въпроса, че едни "богоизбрани" са решили да ни втълпят че безвъзвратно се топим и ни трябва "свежа кръв". Това са пълни заблуди. За сведение през 15 век българите са били 2 мил., а през 19 век - 7 мил. в условията на робство
14
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интегрирайте ги и ги заселвайте, че те ще ни хранят един ден.
13
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам българите-емигранти да са тръгнали да се връщат.Не виждам знаци за повишаване на раждаемостта.Следователно, не виждам като как нашият топящ се народ може да прескочи трапа.Виждам само празни села и градове.Виждам в интеграцията на бежанци, единствен шанс за спасениеот това, да споделим съдбата на шумери и вавилонци.А те поне в историята са останали...
12
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde ..... be ne se nervirajte .... imalo deca kaj migrantite ako... ke ucat bolgarski i utre ke peat pesmata;'' As sum malo Blgarce......''
11
1
 
7
 
! Отговори
Амигос преди 7 години
Има ли учудени да питам?!;)))
10
1
 
22
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Депортирай
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1988 деда не посещават българско училище, защото родителите им не са бежанци а икономически мигранти, които драпат за Германия и големите помощи.
8
1
 
28
 
! Отговори
Вън от България! преди 7 години
Очаква се през следващата година в Харманли и "Военна рампа" да бъдат изградени специални центрове за социални и културни дейности??? КОЙ И КОГА РЕШИ ТОВА???Абе ей, политици! Чашата прелива! Внимавайте!
7
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе малките, вие пьк точно какво сте направили на тия батковци че ви сьдят и мразят така зловещо! Бог да ви пази невинни ангелчета.