Миро не е тръгнал пиян към върха, твърдят негови приятели

Програмистът познавал района, имал и дебели дрехи
Обновена: 5 ное 2016 12:38 | 5 ное 2016 10:21, Анисия Иванова
59
Миро не е тръгнал пиян към върха, твърдят негови приятели
Снимка: Facebook

34-годишният Мирослав Късовски, който бе открит на 2 ноември мъртъв след 7 дни издирване в Стара планина, е имал други дрехи в раницата. Изкачвайки се към връх Ботев обаче, той е подценил времето. Това казаха трима от най-близките му приятели, сред които и братовчед му - Иво Младенов, Любомир Петров и Христомир Христов, пред bTV.

Те благодариха искрено на всички, участвали в продължителната спасителна акция. В същото време обаче посочиха и грешките на екипите. Според тях не е имало координация между екипите, случвало се е да бъдат претърсвани едни и същи райони, докато Мирослав е бил на най-обичайното място, по основен планинарски маршрут към връх Ботев, твърдяха приятелите му.

Още по темата

Те бяха категорични, че Мирослав е познавал района, бил е и друг път на връх Ботев. Имал е и по-дебели дрехи, но много бързо се е влошило времето, каза Петров.

Освен че е подценил опасността от бързо застудяване, не е трябвало да тръгва сам, коментира той. По думите му Късовски е имал и по-дебела дреха в раницата си, а когато е паднал вече е бил в хипортемия.

"Мирослав беше опитен планинар, обикаляше с колелото. Обичаше сам да изкачва върховете”, допълни Иво Младенов.

Програмистът е спазил процедурата, когато един планинар бедства - оставил е велосипеда близо до пътя. Знаел е, че така оставя знак. Понеже силен страничен вятър го е обледенявал, той е решил да се спусне надолу, добави Петров.

Приятелите на Мирослав категорично отрекоха, че той е тръгнал към върха пиян. Думите на хижаря бяха, че никога не би пуснал нетрезв човек към върха. На лобното място на Миро компютърът на велосипеда показва изминат маршрут от 54 км.

На 26 октомври в 11:00 часа Мирослав тръгнал с колело от хижа "Тъжа" към връх Ботев, а час и половина по-късно за последно се е свързал по телефона с майка си, за да я предупреди, че нагоре към върха няма да има обхват.

Няма как с такава денивилация да се справи пиян човек, категорични са приятелите му. Колелото на програмиста е намерено на 2 метра от пътя за връх Ботев. Трупът му лежал на 15 м по-надолу.

Според патолога, присъствал на мястото, най-вероятно младият мъж е оставил велосипеда и е тръгнал в опит да се сгрее. Заради ураганния вятър температурата е била около минус 15 градуса. При такъв студ и с тънкия си колоездачен екип програмистът не е имал шанс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
19
 
! Отговори
ATO преди 7 години
Бил си е заминал още преди да почнат да го търсят, при -15 градуса хипотермията настъмва за минути даже неможе да я осетиш......Мир на праха му.
43
0
 
19
 
! Отговори
kolio99 преди 7 години
в крайна сметка кога е починал човека на първия или на 7-мия ден от издирването и да затворим таз трагедия!
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не е бил пиян, но просто е изпил една ракия в хижата.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каруцата се обърна, коментарите какво, как и защо вече нямат смисъл след лошата развръзка. Хората правят грешки и ще правят. Никой не е съвършен. На минус 15 не е проблем да оцелееш с як планинарски екип. но... там нещата са променливи за секунди и човек докато се осъзнае...
40
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 7 години
Вчера писаха, че е бил в много лош терен в някаква почти като пропаст - толкова лош терен. Как според вас това е на 15 метра от главния път за връх Ботев ? Не вярвам да е бил близо до основния път и не вярвам спасителите да не са обходили този път.
39
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ако топлите дрехи са били в раницата - при спускането е паднал още в хубавото време през деня, и изгубил съзнание, а адът който е бил през нощта е бил краят :(
38
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
На минус 15 + вятър и по тениска и 1 нощ не може да издържи човешкото тяло, няма как да са виновни спасителитеНе мога да разбера ако преди да потегли от хижата си е рестартирал комп. на колелото и наистина е минал 54км, то как не е имало нито 1 път обхват ? Ако се спуска само надолу все ще открие такъв. Вероятно е тръгнал и без пълна батерия ако наистина е минал цели 54км абсурд да не хване сигнал.
37
0
 
23
 
! Отговори
M преди 7 години
Госпожо Иванова, Вие не знаете правописа на елементарни думи. Нямате ли редактор или нещо подобно??? Не Ви ли е неудобно??? Прочетете си драсканицата и бягайте далеч! Кой Ви излъга, че трябва да се занимавате с журналистика???? Не че тази измислена медия Днес.Бг някога е имала много общо с истинската журналистика, но това вече минава всякакви граници.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ КАРА КОЛЕЛО ПО НЕУТЪПКАНИ ПЪТЕКИ!!!ЕДНА КАК ЯКО СЕ ПРЕБИ КАТО СЕ СПУСКАШЕ ПО ТАКАВА НЕ Е ИСТИНА :DDDDDDИ ВРАТА МОЖЕ ДА СИ СЧУПИТЕ ЕЙ!!
35
1
 
21
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Все още ли си олимпийски шампион по плуване в кафявото бе клош
34
1
 
23
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Не са виновни спасителите че е загинал...но може ли 5 дена да го търсят и да не обходят основните пътеки знаейки че е с колело.Жалко.Никога не подценявайте планината,аз лично в района на връх Ботев дори и през лятото тръгвам с топли дрехи в раницата,а съм виждал хора по джапанки с найлонови торбички да се качват...
33
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасителите им виновни - мухльовци. Не може спасителите да ходят по *** на всеки баир-будала, който не спазва правилата на планината.
32
4
 
29
 
! Отговори
?! преди 7 години
В едно са прави, повечето коментиращи : ако планинарят е дал сведения за пътя който е поел Миро, и не вярвам да има 10-20 различни маршрута от хижата за вр. Ботев, как 400 човека не видяха колелото на 2 метра от пътеката, Истината е че планинската ни служба няма изготвени планове за подобни случаи, и всичко е било доста хаотично.
31
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По тъпо написано нещо - не съм чел:Хем имал "топли", "дебели" дрехи в раницата си, хем не се облякъл при -15? И не само това...Ако ще се занимавате с журналистика, поне се опитайте да бъдете грамотни!
30
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много кекав се е оказал този човек, аз ако бях щях да изкарам поне 20 дена!
29
3
 
28
 
! Отговори
Също спасител преди 7 години
До спасител. Определено има пропуски, лоша координация и тн. Но при подаден толкова късно сигнал, при това време температури и екипировка е очевидно, че няма как човек да преживее на открито във високата част на планината дори 24 часа. Проверени са местата за подслон горе и са съсредоточени силите в по ниската част, където щеше да има шанс да оцелее, дори и с контузия. Освен това добре знаете, че военни и полиция в труден или скален терен не влизат. За съжаление си отиде още един млад човек...
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 29 За себе си ли говориш? Спри ракията, зле ти се отразява . Не е нужно да ни разказваш съдбата си.
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз щях да изпукам ракията усещайки че умирам...там в подножието на връх Ботев.както казваше Весо Парцала: са напия за да умра от хубава смърт!
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26а ти няма да се отървеш от алкохола и ще свършиш точно като алкохолик *** в канавката, даже няма нужда да хабиш въже. нещастни.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 27 И най-важният извод от номер 25-ти: никой в тази държава не пие, камо ли тоя!)