Половината от свинското – вносно, родно не достига

Изнасяме предимно в държави с много гурбетчии
Обновена: 10 ное 2016 10:11 | 10 ное 2016 09:07,
22
Половината от свинското – вносно, родно не достига
Снимка: Reuters, архив

Едва около 40-50% от свинското месо, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина, коментира пред "Монитор" Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

"Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо", бе категоричен Урджанов.

По думите на експерта нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа си.

Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи – Англия, Испания и Кипър. Основно гастарбайтерите предпочитали трайни сурово-сушени продукти като филе "Елена", Панагюрска луканка, кайзерован врат "Тракия" и роле "Трапезица".

Урджанов уточни, че обемите от местни продукти, които се изнасят, все още не са големи.

"Имаме големи възможности, имаме големи традиции, прекрасно оборудване и можем да продължим да работим в тази посока, но ни трябва подкрепа и от правителството за промотиране на нашите продукти", настоява той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: вносмесосвинско месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
пенсионер 100 преди 7 години
Българското селско стопанство както и всичко останало умря по времето на Виденов, а Костов продължи.Всяко едно правителство до ден днешен продължава да съсипва и разграбва каквото може и ограбва народа си. Това доведе до безработица,ниско заплащане и формиране на бедни работещи, а младите напускат страната което доведе до недостиг на работна ръка. Така както е тръгнало никога няма да се оправи и по-зле ще става.
17
3
 
0
 
! Отговори
Петков преди 7 години
А кой уби българското свинепроизводство и цялото ни селско стопанство ? КОЙ???Този дето го уби се казва тодор живков,свален от власт точно на тази дата.Днес имаме селско стопанство,каквото не сме имали никога в нашата история.Има рекордни добиви зърно,на второ място сме в света по износ на сънчоглед и продукти от него,има стотици модерни винарски изби с огромни масиви нови лозя,кравеферми,десетки модерни нови мандри,кланници и колбасарски цехове.Е неможем да правим всичко, малка държава сме
16
1
 
3
 
! Отговори
x преди 7 години
заколете Дпеевски, бая матрял, ще запълни недостига
15
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
св месо е пьлно с вода без вкус такова ще доиде от сащ и канада след време
14
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
хем не достига хем изнасяме хем дьржавата да плати рекламатащо не вземете да се обесите а
13
1
 
14
 
! Отговори
x преди 7 години
Във Франция килограм пържоли 3 евро в България 7-8 лева=3,5-4 евро.Най -големите производители в света са Китай,а в Европа Полша.Закривайте я тази държава ,където икономиката е окупирана от мутри,олигарси и измамници.
12
1
 
4
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Преди време в магазините беше пълно със свинско и говеждо изчистено от запасите на армиите на други държави вллючително и от Турция. Не че сега няма пак нещо такова,просто не се интересувам вече
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вносното свинско от Турция ли е?
10
3
 
1
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 7 години
Ще приемете юдаизма както прадедите си хазарите и се отказваме от свинското и минаваме на кашерно овче и това ще реши почти всички проблеми на днешният българин здравословни духовни и финансови !!)))))
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMПрез тия 27 години са управлявали най-много БСП и ДПС, бе Педро. Какви американски лакеи са ти в главата, червено пропагандаторче? Комунистите и Доган са руски мeкepeта.
8
1
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Месото по магазините е безвкусно,но хората до такава степен са свикнали да ядат ***,че вече не им прави впечатление
7
4
 
12
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Ето ви чудесна бизнес възможност. Има сумати начини да вземете евро пари и да стартирате свинеферма. Давайте братя, стига сте мрънкали, стига сте търкали лотарийни билетчета!!!
6
1
 
0
 
! Отговори
а преди 7 години
Ами, то и с мигрантите е така...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изнасали за испания!? бе, ти верваш ли си!? за кипър!? в кипър бех преди 5,6 години - пържолата 2,50 евро килото! скоро се прибрах от испания - да ти падне капата от магазините, та там и гермаците влизат в магазините, като в музей /супер меркадо централ/ и се бият по челата/, требе да видиш, шот не мога да ти го опиша. нема нищо общо с м..... дето виси по равтовете и витрините на хипермаркетите у нас. тука е като у русия през '80-те!
4
2
 
23
 
! Отговори
Грух преди 7 години
На село баща ми гледа две грамадни прасета, стигат ми до кръста (поименувал ги е "Талибан" и "Сънчо"). От тях най малко 450 кила месо ще изкара като стане коледа, отделно сланината. *** и свинско има, но хората си го отглеждат и ядат сами и си правят наденици и пръжки. Останалите ще нагъват вносно свинско тъпкано с ГМО.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой уби българското свинепроизводство и въобще цялото ни селско стопанство ? КОЙ???
2
1
 
27
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
А имаме земя, която може да дава храна на поне пет пъти повече хора, отколкото сме в България!
1
11
 
6
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Важното е вносното месо да не е ГМО!