Нова Надежда - селото, което се издържа с пари от чужбина

История за гурбетите, надеждите и разочарованието
Обновена: 12 ное 2016 19:53 | 12 ное 2016 19:46, Анисия Иванова
39
Нова Надежда - селото, което се издържа с пари от чужбина
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хора от хасковско село масово се издържат с пари от чужбина. Става въпрос за селото Нова Надежда, където, както казват жителите, надежда има, но каква е тя - за всекиго е различно.

Сред тях е и 39-годишната Бояна. Липсата на перспектива я изпраща в далечна Испания за цели 13 години. Носталгията обаче връща Бояна в родното място. Пристига в България с големи очаквания и желание децата ѝ да израснат тук. Шест месеца по-късно тя открива в Нова Надежда само разочарования.

"Лекарски услуги нямаме и училище нямаме, детска градина нямаме... нямаме нищо. Работехме си, живеехме си нормален живот, обаче все ти липсва държавата, липсва ти родината - близките, майки, бащи. Разочаровани сме, не е нищо каквото очаквахме. Няма хора, всички хора са по чужбина", разказва Бояна.

Как безработицата гони младите хора от собствената им страна и какво се надяват да промени бъдещият президент жителите на село Нова надежда - отговорите от Михаела Карабельова и оператора Тодор Тодоров:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: ХасковскоНова Надежда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
ot Nova Nadejda sam преди 7 години
to ako be samo toi :D
31
0
 
1
 
! Отговори
Унизен преди 7 години
Ами питам аз,защо народа още търпи?Питам и отговор не искам.Вие сами ще си отговорите.
30
0
 
4
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Споко до 5-10 години в БГ ще стане страшно.Населението намалява с по 40-50 хил.годишно главно заради емиграцията(около 25 хил. емигрират останалите 25 хил.заради отрицателният прираст).Респективно това че населението намалява ще увеличи данъчната тежест върху работещите за да се плащат пенсиите(над 2,2 млн.пенсионери) и социалните помощи на братята роми(Кунева си призна че до 5 години те ще са 25% от работната маса,друг е въпроса да ли ще работят)така че най-вероятно бежанците да основат държава
29
0
 
10
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
При подмяната,нашите пишман- политици унищожиха промишлеността на България! Успешно затриха селското стопанство. И де какво можеха / срещу прилични комисионни/ раздадоха на чуждестранни фирми.Селянин, работник и трудящ се -станаха мръсни думи. НЯМА ПРОИЗВОДСТВО НА МАТЕРИАЛНИ БЛАГА !! Не оспорвам труда на търговци и IT-специалисти ! Но той не дава ни боб, ни картофи, ни свинско месо ...А белите роби на Европа ги крадат и гъделичкат:"Гасувайте - ще промените България!" Няма да стане! Същите са....
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдва сега разбрах що е това пазарна икономика . Лява ръка , десен джоб . Чужда Държава издържа чужд Народ . Вечна му памет на Президента Желев .
27
0
 
17
 
! Отговори
25 години съм на вън преди 7 години
Защо само село Нова Надежда ? Тя почти цяла българия се издържа от чужбина. Рядко има семейство в което някой да не се е жертвал да работи и пести в чужбина за да има с какво роднините за плащат данъците за скъпите коли и охраната на Бойко Борисов и компания.Днес е Борисов, вчера бяха други крадци а утре ще са нови крадци.Държавата работи по стара непродуктивна и страшно скъпа система. Народа работещ в България неможе да издържа алчни и крадливи държавници и политици,без парите от чужбина
26
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Аз изпращам на месец на моите хора в Добрич около 500?. Освен това тази година бях два пъти в Добрич и давах на всички роднини и приятели пари да им помогна. Освен че изпращам колети постоянно, помагам с услуги. Това ме радва че мога да помагам. В Германия съм.
25
17
 
9
 
! Отговори
Чакат да ги оправат преди 7 години
Много има чакащи някой да ги оправи, да им намери работа... Ми трябва нещо да знаеш да работиш, да имаш занаят, да имаш знания, а не да чакаш на пейката и да се оплакваш. Аз от работа не мога да седна а има едни само дето реват че нямало работа.
24
6
 
5
 
! Отговори
до гошу преди 7 години
гошу,аз не съм Тинев! :-) *** точну ей заради парчета,като теб(няма ти слагам епитети! :-) :-)) сме на този хал!! :-) :-) Иначе аз пием Бакарди и пушим доминиканска пура в момента :-) B-) ;-) а ти на що си?! :-) :-)
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кандидат-президентите чухме да се поздравяват за закупуването на нови самолети, кой от коя партия е поръчан, кое знаме се вее в Крим, но за най-големия проблем на България в момента - демогравският, респективно за "Нова надежда" така и не стана въпрос ! Утре вие ще гласувате за тях !!!
22
13
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До ТиневАма що не каза по-рано, другарю селянин, че гледаш прасета :) То вярно, че ти личи селския манталитет от километри и че миришеш на потури и чесън, ама ако знаех, никога нямаше да ти отговоря, все пак няма какво да обсъждам със свинари :)))
21
10
 
6
 
! Отговори
АЗ бе аз преди 7 години
Чакали надежда от новия президнт. Че той е един и същ. И двамата са ***, от статуквото, от клана и се грижат само за себе си. Така, че ще гласувам иаз както мноого други с трето квадратче - нито един от двамата. И сам ще си избера президента. Всички там вече са маскари. И трябва да ги изметем. А не наполовина. И знаете ли - вече им личи и страха, че ги видяхме уплашени така със свити устни и поотворени очи представящи си как губят милионите от корупционните еврозаробващи схеми.
20
11
 
32
 
! Отговори
До 21 Анонимен: преди 7 години
27г. преход, а българина все още не е си е направил равносметка какво му коства и как му се отрази това...Бил се редил на опашки... а сега - коли, банани, тоалетна хартия на воля... А, че образованието ни беше най-качественото в света, здравеопазването... и то безплатно и абсолютно осигурено... храната - качествена, живота - сигурен и спокоен, достойни години като пенсионер и прилични пенсии...А, сега - друго си е - безвкусни банани на корем, 15 годишни гоуфове и тоалетна хартия... на корем..
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истината е че..Затова хората имаха пари, нямаше къде да ги харчат :))
18
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тя цялата държава се издържа с пари от чужбина. Ако спрат да си издържат родата емигрантите.държавата ще фалира. Или ще грабнат сопите
17
11
 
17
 
! Отговори
истината е че.. преди 7 години
през комунизма хората имаха пари и нямаха какво да си купят
16
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже много се спекулира,фактите са си факти!По времето на социализма,България от изостала аграрна страна се превърна в най мощната икономика на Балканският полуостров,близо 9 милионно население и само 11 милиарда долара външен дълг през 1989 година!!Като имаше да си прибира около 5 милиарда долара от други страни!!Населението не благоденстваше,но живееше сносен и достоен живот за времето си!!
15
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""ТиневЖалко, тъжно, !Е, господа " демократи ", това ли целяхте""...Тинев, ... ти (и такива като тебе) възрастни комунисти сериозно ли смятате, че демократите и запада събориха любимия ти комунизъм ?Ами не, Тинев, ... любимия ти комунизъм УМРЯ САМ, защото беше мъртвороден Тинев.и като е толкова лоша демокрацията, другарю Тинев, ... защо всички млади бягат към демократични държави, а не към Северна Корея или любимата ти русия например така сте омръзнали на всички с тоя червен, пенсионерски плач
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошуВиждам, че санитарите са ти дали дневната доза успокоително за днес, и сега си щастлив. До следващата доза.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе от Протестна мрежа няма ли да разследват откъде идват тези чужди средства и дали няма опасноС за европеиска маика балгариа ?