Президентски протокол: Двама пастири, "Стадо говеда"...

Една снимка на Румен Радев и Росен Плевнелиев предизвика интерес
Обновена: 16 ное 2016 09:02 | 16 ное 2016 09:00,
77

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Огромен интерес в социалните мрежи предизвика картина с двама пастири и стадо говеда, поставена в Президентството и лъснала на снимките на срещата между действащия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев.

Името на творбата зад двамата президенти е "Стадо говеда" и тя е нарисувана през 1967 г. от именития български художник Златю Бояджиев.

Картината виси на стената в президентския кабинет от самото начало на мандата на Росен Плевнелиев през 2012 г. Тя е от фонда на Националната художествена галерия.

"Сключваме договора с президентството за времето на мандата до 2017 г. и дали генерал Радев ще пожелае да смени нещо, или не, това не мога да Ви кажа, ако той има предпочитания и желания и доколкото е възможно, ние бихме могли да отговорим на тези желания и предпочитания", каза пред bTV зам.-директорът на НХГ Бистра Рангелова.

Още през януари тази година, действащият президент Плевнелиев коментира произведението: "Наскоро и с премиера Бойко Борисов седяхме тук и си казахме – добре де – това е народът – и кой го води, накъде го води, добре ли го води – в правилната посока ли го водим, тази картина има своя дълбок смисъл и аз вярвам, че българският народ е мъдър и той усеща когато посоката е правилна и когато не е".

Гаф ли е тази снимка?

"Тук няма протокол, това е избор, още повече, че тази картина е доста отдавна в кабинета на президента Плевнелиев, тъй че така е сложена тази картина, символиката, която се търси, няма нищо общо", смята специалистът по етикет и протокол Кристина Крънчева.

Освен на Златю Бояджиев, залите на Президентството украсяват картини на Цанко Лавренов, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
ку-ку преди 7 години
Радев много ми прилича на Ал Бънди, и на американската и българската версия. Йотова с нейната коса пък на Пеги Бънди...това какво трябва да ни говори?
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цитата на Плевнелиев всичко е ясно. Човека едно към едно казва че картината символизирала народа и те дето го водели с Борисов... картината "Стадо ***".След такава изцепка и гавра в други държави следва незабавна оставка. Но тук говорим все пак за човека Плевнелиев, подарил 200 килограмово желязно яйце с имитация ценни камъни на папата... замъкнато на стол с колелца и откъртена облегалка.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не цензурирайте Шекспир! Пояснете: (...залите на Президентството украсяват картини на Цанко Лавренов,...) Кое какво украсява? Имате какво да оправяте, не пипайте Шекспир!
52
0
 
1
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Това е цитат от Евангелието, което Шекспир използва. Чели ли сте Евангелието? Вериколепно е, но трябва да се чете често и то със сърцето, тогава има полза и преобразява човека.
51
0
 
3
 
! Отговори
Асканио преди 7 години
Коя е тази ужасна епоха, в която *** водят слепците? ШекспирНищо ново под небето!
50
0
 
7
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Приятели, знаете, че това ***, народът на България идентифициран от него като ***, ще го издържа да живее в лукс доживот. Росене, не те ли е срам???
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е съвсем ясно какво е имало / или не имало в главата на ***, докато се е курдисвал с госта си под тази картина, но от позите, израженията, ръцете и ръкостискането стават ясни много неща...
48
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Толкова време никой не забеляза картината, сега обаче с нея стават интересни заглавия.
47
0
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Дядо Славейков добре го е казал. В такива моменти се сещам и за думите на Камен Донев:"Вие сте котенца, бе, котенца сте, не сте лъвове. Трябва да сте лъвове, за да ви уважават като лъвове, а вие сте котенца". Докато народът се държи като впрегатни животни няма как да го възприемат сериозно. Проблемът не е в хилещите се на снимката, проблемът е в самите нас. Че нямахме смелостта да се разправим с паплачта в самото начало на прехода, както румънците направиха с Чеушеску. Затова не ни уважават.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявайте, но да се обсъждат подобни теми е пълна глупост. Ако на картината имаше прайд лъвове, по-различно ли щеше да бъде? Българинът винаги се интересува от някаква клюка, от някаква жълта новина, вместо от това какво са си говорили президентите.
45
0
 
3
 
! Отговори
Шилековски преди 7 години
Раундъпа има договор за реклама на паста за зъби.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едното е пастирка.Ирландска.
43
0
 
4
 
! Отговори
do 48 преди 7 години
не е ли малко късно за подмазване? и малко рано за обиждане?
42
0
 
12
 
! Отговори
иванасен преди 7 години
Прочетохте ли- господин биин и боко цветелинов бориславов в стадото виждат народа.Народе... Наистина сме стадо овце.Едва ли ще се променим и да се надигнем решително срещу тези ***.Все пак резултатите от изборите дават някаква надежда, че нещо може да се случи.Господи помилуй...
41
0
 
8
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
" Хан Кубрат и синовете му " щеше да е по-добре. носи по-добро послание и едва ли щеше да стане повод за поредната интрига.Който му я е подарил на плевнелиев не му е бил приятел.
40
0
 
4
 
! Отговори
бла-бла преди 7 години
Картината е рисувана през комунизма. Какво и на кого е искал да каже автора?
39
0
 
11
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Искаме си скалистите планини
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Плевнята все не му върви с тези картини и фототапети. От протокола му са мега прости и *** и натегнати некадърници.
37
4
 
3
 
! Отговори
калинка, калинка мая преди 7 години
До Анонименщом казваш, кутев, тъй ще е. Но спокойно, новият пастир на народа ще я смени още януари с "Бурлаци на Волга"
36
0
 
4
 
! Отговори
до селянин преди 7 години
Както е казано О свещена простота.Картината е на Златю Бояджиев,а той е от Брезово!