Сдаването на властта – на един депутатски бутон разстояние

Министерският съвет ще заседава, после гласуват оставката му
Обновена: 16 ное 2016 07:00 | 16 ное 2016 07:00, Веселина Йорданова
160
Сдаването на властта – на един депутатски бутон разстояние
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов ще проведе днес последното си редовно заседание, преди парламентът да гласува подадената от министър-председателя оставка на Министерския съвет.

Още по темата

Оставката на правителството беше внесена от Борисов в понеделник. Премиерът я обяви в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите, но даде заявка за това дни по-рано.

Дневният ред на заседанието на Министерския съвет е от 28 точки и видимо не се различава от обичайния всяка сряда.

Очаква се министрите да одобрят списък на защитените и на средищните училища, да решат за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието и за тавана на разходите за туризма, да обсъдят позицията на България за предстоящия в Брюксел съвет по "Правосъдие и вътрешни работи", да се разпоредят с имоти и др.

Оставката на Министерския съвет пък е единствена точка в дневния ред на Народното събрание, което ще заседава от 14 часа.

Изненади в гласуването в пленарна зала не се очакват, доколкото и самият премиер преди дни отсече, че няма как "неговите" депутати от ГЕРБ да не го подкрепят.

Кабинетът "Борисов" 2, който управлява точно две години, обаче ще продължи да води държавата като правителство в оставка.

По Конституция президентът Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже властта повече да не попада в калинки.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятай тез министри на каква ясла са били, щом ги плашат с депутатското им място, което е поне с 5-6 хил. заплата!
117
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Баба ми казваше -и без петел ще съмне!
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквите на пролет ке пак ще дойдат на власт
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА СТЕ ДРАПАЛИ ББ- ТОЙ ПОДАДЕ ОСТАВКА- ХУБАВ ЛОШ- КРАЙ- БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА- БСП- ЧЛЕН НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО, ТЕ ЩЕ ДАДАТ 1000 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, 300 ЛВ МИН ПЕНСИЯ, 13 И 14 ЗАПЛАТА - ВИЖ В ЕВРОПА ЛЕВИТЕ ПАРТИИ КАКВО СА НАПРАВИЛИ ЗА НАРОДА СИ ЗА ОТПУСКА И КОЛЕДА- В ГЪРЦИЯ 2014 БАНКИТЕ ОПРОСТИХА ДО 20 000 ЕВРО ЗАЕМИ НА ХОРА С ДОХОДИ ДО 400 ЕВРО- Е И ТУК ИСКАМЕ ТАКА, АКО ББ Е ЛОШ А БЪЛГАРИЯ ПОЧЕРВЕНЯ- И ТУК ТАКА
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПРЕДИ 89 Г.БЯХМЕ ЗАДЕН ДВОР НА РУСИЯ. НЕ ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО ТОВА Е ДЪВКАТА ЗА ***. БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И СА ВАЖНИ !ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НАПУСКАТ СТРАНАТА СИ ?ЗАЩОТО ТУК Е БЕЗПРАВИЕ ,ЗАЩОТО ВСЕ ОЩЕ НА ВЛАСТ СА КОМУНИСТИТЕ И ОТ ТЯХ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ДОКОПАШ ДО СВЯСТНА РАБОТА. ВСИЧКИ ПОСТОВЕ СА ОКУПИРАНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ НАСЛЕДНИЦИ. БЕЗПРАВИЕТО Е В ОСНОВАТА, ЕДНИ РАБОТЯТ ПО ЗА 10000 ДРУГИ ПО ЗА 500 ЛЕВА И АКО СЕ РАЗРОВИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ,ЧЕ ТЕЗИ ЕВТИНО ПЛАТЕНИ БЪЛГАРИ СА БИЛИ СЪС СИГОРНОСТ МНОГО ПО УС
113
1
 
5
 
! Отговори
кратуната преди 7 години
тиквата е най-големия неудачник са света, колко години в политика и един изкан цял мандат няма. Не пожела да стане президент защото не може да метне оставка когату му скимне.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
135, АМА ТИ ЗА КАКВО ВРЪЩАНЕ ГОВОРИШ- НАРОДЪТ ИСКА ВИСОКИ ДОХОДИ- БСП КАТО НАПРАВИ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 1000 ЛВ И ПЕНСИЯ ОТ 300 ЛВ КОЙ Е ТОЯ ДЕТО ЩЕ ГЛАСУВА ЗА БОРИСОВ- ВИСОКИТЕ ДОХОДИ ЩЕ РАЗДВИЖАТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО, А ОТ ТАМ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЕМЕ ВЪЗДУХ- САМО БСП ЩЕ НИ ОПРАВЯТ, ВСИЧКИ ГО РАЗБРАХА ЗАТОВА ГЛАСУВАХА ТОЛКОВА МНОГО - БЪЛГАРИЯ ПОЧЕРВЕНЯ.
111
0
 
4
 
! Отговори
f преди 7 години
Какви субсидии бе хора, при 3,5 милиона гласували по 12 лева на глас прави 42 милиона, оня ден се платиха 1,3 МЛИЛИАРДА за реактори, ами КТБ вие слепи ли сте или сте гнусни *** смрадливи, ужас *** народ
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излазиха от всякъде Дюдиковите фъфляци, тук е Дюдачков и мадам чехлички, тук е и госпожица скрофла, никой адекватно не може да обясни обаче защо храчат и по важно какво предлагат ПРИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЪСТ ОТ 3% ПРИ НИСКА ИНФЛАЦИЯ- ДА СИ СПОМНИМ 230% И 2008Г- 12.3% излизат икономисти и вдигат ръце- при такива хубави икономически показатели защо правителството си заминава- ами защото народа го наказа заради ниските доходи- А БСП ЩЕЛИ ДА ВЪВЕДАТ 1000 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след 89 българия стана заден двор на запада .на това трябва да се сложи край.никога повече демонокрация и герберастки режими.ес е тотална измама
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А И ТОВА ,ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ БОЙКО НА БЯЛ КОН ГО ЗАБРАВЕТЕ. ЛИЧНО АЗ ГЛАСУВАХ ЗА НЕГО ТОЛКОВА ПЪТИ КАТО МУ ВЯРВАХ,ЧЕ С "КОЖАТА СИ ЧУВСТВАЛ НАРОДА СИ " ОКАЗА СЕ БЛЪФ И ПО-ВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ НИКОГА ЗА ГЕРБ И АЗ НЕ СЪМ САМ ,ВИЕ ВИДЯХТЕ КОЛКО МНОГО НЕ СА ГЛАСУВАЛИ НИТО ЗА РАДЕВ НИТО ЗА БОЙКО И АЗ СЪМ ОТ ТЯХ ,ЗАЩОТО ТЕ СА ОТ ЕДИН И СЪЩИ АЛЧЕН И НЕНАСИТЕН КЛАН.ГЕРБ СВЪРШИ ПОМНЕТЕ ГО,ЗАЩОТО ТОЙ НИ ПОКАЗА ЧЕ ТОЙ РАБОТИ ЗА ПЕЕВСКИ, ЗА ВАЛЮ ЗЛАТЕВ,ЗА ДОМУСЧИЕВ И ИЗОБЩО НЯМА И ХАБЕР ДА ЧУЕ ВОПЪЛЪТ НА НАРОДА
107
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ АДЕКВАТЕН В ПОСЛЕДНАТА ОБСТАНОВКА Е БОРИСОВ- СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ЧЕРВЕНИТЕ НЕ МОЖЕ НА СИЛА ДА СТОИ- ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНО, НИКОГО НЕ Е ЗАБЛУЖДАВАЛ- СЕГА УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ ВИДЯТ...ТЕ СИ ЗНАЯТ КАКВО, А ВСИЧКИ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЩЕ ВИДЯТ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН 460 ЛВ., ПЕНСИИТЕ АХА, АМА ДРУГ ПЪТ- ОБАЧЕ СЕ ПИТАМ КАК ЛИ ЩЕ НИ СГОТВЯТ СЕГА- ДАЛИ ПАК ПО БАНКЕРСКИ ИЛИ ПО ГЕЧЕВСКИ- 230% ИНФЛАЦИЯ.
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никога вече герберастия
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не видях разлика между управлението на Борисов и на БСП. А аз никога не съм гласувала за комунистите и не мога да им простя това че те са в основата на разграбването на България и като си представя ,че зад гърба на Нинова стои дългият инкасатор дето трябваше да е в затвора сега,че Илияна Йотова тази дърта комунистка дето е милионерка от години ,защото говори едно и върши друго и ще продаде и майка си и баща си за пари , но и Бойко беше като тях ! Той да не би да не назначи сума си комунисти н
104
2
 
3
 
! Отговори
към 126 преди 7 години
До f АЗ ЩЕ ТИ КАЖА КАК.ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СПЕСТИ ОТ СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ ДА ОТИДЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ. А КОЛКОТО ДО НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ -ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДАТ ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ ,ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ТЕЗИ ДЕТО СА НА ВЪРХА ,КОИТО СА ДЕЦА НА БИВШИ КОМУНИСТИ ДА ВЗЕМАТ ПО 7-8000 А ТЯХНИТЕ СЪСТУДЕНТИ ДЕТО КАТО УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ СА ПОКАЗВАЛИ ,МНОГО ПО-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ , НО САМО ЗАЩОТО НЯМАТ ТЕЗИ ВРЪЗКИ ДА ВЗЕМАТ ПО 500 ЛЕВА. Е ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВО И СЪС СИГОРНОСТ ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДАТ И ДА СЕ СЛОЖИ
103
4
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
аз вече започнах да звъня на роднини на запад. ужаса, че БСП и ДПС идват на власт не ми дава мира. дойдат ли, аз изчезвам. без мен следващият път като умрем от глад и отидем да мятаме павета по парламента. щото БСП и ДПС оставка с кючеци на Орлов Мост няма да дадат. само с кръв. съмнявате се? къса ви е явно паметта. разазровете я, ако там няма нищо, потърсете из нета.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 121 А сега олигарсите какъв цвят са според теб? Лилав, суросинкяв???Като гледам какви деца и внуци на червените са се наместили и в ГЕРБ, много си убедителен.И за твое сведение- най-големите и сладки кражби са в строителството. Затова всеки се хвърля там. Една шепа милионери,а България първа по бедност.
101
9
 
8
 
! Отговори
f преди 7 години
Около 5 6 милиарда лева отидоха само за КТБ и реактори, питам как да се развие държавата да има за пенсии, икономика и какво ли не. Тоя народ така и не проумя кой е крадеца тука, един живот време мина и пак БСП БСП. Ако наистина Бойко е крадец един фонд няма да му оставят да не са луди тея от Европа
100
5
 
12
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ууууууууууууу оставка,ууууууууууууу долу!Народен съд за цялата пасмина!При дедо му!