Новите технологии застрашават половината работна ръка в Европа

Експерти: Има опасност от намаляване на квалификацията на специалистите
18 ное 2016 19:28, Елка Василева
12
Новите технологии застрашават половината работна ръка в Европа
Снимка: архив, Reuters

Половината от работната сила в Европа може да изчезне заради новите технологии, каза Кристоф Дегрис - експерт от Европейския социален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, на семинар за дигитализацията на труда, организиран в София от КНСБ и фондацията "Фридрих Еберт".

Според президента на КНСБ Пламен Димитров единствените индустрии, които няма да бъдат засегнати в такава степен, са от типа "хора за хора". Такива например са грижите за възрастни, лекарските услуги, отглеждане на деца и други.

Съществува опасност от намаляване на квалификацията на специалистите. Заради глобалните платформи за набиране на работна ръка квалификацията на служителите да пада, а заплащането им да се свива, обясни още Дегрис. Според него други професии пък изцяло ще изчезнат, като например секретарките или хотелиерите, които ще бъдат изместени от нови електронни услуги.

Трябва нова регулация на труда в дигиталната ера, констатираха участниците във форума. Според експертите на КНСБ и ЕКП тя трябва да бъде глобална, тъй като и такива са компаниите, които в момента оформят цифровата икономика. Вече се върви към нови форми на осигуряване, посочи директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев. Една от новите идеи е вместо осигуровка за безработица да се въведе застраховка за доход.

Това не е борба с интернет, тъй като никой не може се бори срещу новите технологии. Това са искания за регулация, тъй като в момента никой не знае кой владее цифровия свят, как го използва и до какво ще доведе това, подчерта на форума Пламен Димитров.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Като дойде това време, трябва да има задължителен минимален доход и подоходно данъчно облагане, другия вариант е гражданска война.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ти па гледал си хитлер , а документален филм за строежа на пирамидите да си гледалслучайно ? светът се променя от техологиите . нищо ново .
1
0
 
8
 
! Отговори
маке преди 7 години
гледах един филм как Хитлер строи магистрали хиляди работници с лопати и количкисега една камара машини и 10 човека дет ги управляват влезте в автомобилните заводи само роботи ръчен труд няма примери колко искате въпроса е какво ще правят простосмъртните в бъдеще няма отговор