Сладко, масълце, яйца: За селската храна, в която гражданите се влюбиха

За вкусотиите на с. Аврамово се редят опашки на благоевградския пазар
Обновена: 18 ное 2016 13:14 | 18 ное 2016 12:57,
52
Сладко, масълце, яйца: За селската храна, в която гражданите се влюбиха
Снимка: Булфото, архив

Да са живи и здрави гражданитe, не сме вярвали, че продажбата на селска храна ще ни бъде препитание и ще ни носи доходи. Ето така благославят  живота си част от  жителите на село Аврамово, което се намира в седловината между Рила и Родопите.

Двайсетина фамилии от там, всяка сряда и събота товарят микробуси с домашно сирене, кашкавал, яйца, мляко, масло, буркани със сладко от горски, дъхави плодове и пътуват 100 километра до благоевградския пазар. Там вече всички граждани ги познават от години и чакат, за да си купят домашна и вкусна селска храна. Всичко е на юнашко доверие, сертификати няма, но няма и отровени. Напротив – само доволни клиенти и продавачи.

Фермерският пазар се пръкна случайно, без евродирективи, указания и субсидии.

Преди пет години  Хасан от Аврамово, строител, остава без препитание и тръгва с жена си да опита дали ще продаде домашното сирене и мляко. Имат 6 крави, продукцията няма кой да я купи и неволята ги запратила по пазарищата. И станало чудо, Хасан продал всичко, хората се тълпяли на опашка, а за тези дето не стигнало сиренето, даже се разсърдили. Следващия път историята се повторила, стоката пак не стигнала, хората започнали да си пазят ред по списък, за да си гарантират заветната домашна  храна. Така Хасан казал на комшиите, че има глад за селската им продукция и хората поели по пътя. Днес вече всички граждани си знаят, че в сряда и събота се купуват вкусотиите от пазара. На прясното сирене му викат българската моцарела и цената от 8 лева килото я прави най-търсения продукт.

Така 20-тина фамилии от бедно Аврамово вече излагат стока на пазара и не крият, че са доволни от припечеленото.

"До преди това опитвахме да продаваме продукция на шосето, ама висиш цял ден и я мине някой, я купи, я не. Мизерия, до преди години разчитахме на картофите, това ни беше поминъка, ама сега се вкарват от цял свят и цената им падна до 20 стотинки за килограм изкупна цена. Това е престъпление, не си струва труда", разказват аврамовци пред вестник "Труд".

"Късмет извадихме, че големите вериги продават скъпи и не до там вкусни продукти, та има хляб и за нас. Хората оценяват домашното, без никакви примеси. Е, търговски вид стоката ни няма, но пък е вкусна", казват родопчаните.

За четири, пет години споделят,че вече без проблем си плащат тока, фуража на животните, издръжката на децата в университетите.

"Да не мислите, че е лесно, всяка сутрин ставаме в 4 часа, чистиш, храниш животните, после правиш храната, цялата фамилия участва в процеса. Нямаш време ни за кафе, ни за телевизия, ни за политика. Вечер си пребит от умора и лягаш чак към полунощ", разказва една жена от Аврамово. И признава, че не помни от кога не е ходила на почивка, морето е виждала само на телевизия, а за глезотии като фризьор и други работи се смее.

"Политиката ни интересува дотолкова, колкото осигурява работа за хората. Ядосваме се, че децата ни бягат по чужбина, ей половината са в Англия. И мъжете ни взеха да бягат навън, докато имаше строителство работиха у нас, но като спря, останаха без работа и настана мизерия. Само ходенето по балкана и брането на билки и плодове не стига. Затова сега се радваме, че си намерихме нишата и продаваме на половин България", споделят още хората.

Тук идваме лично на пазара, но пращаме продукция и за тържищата в Плодив, Перник, София и Стара Загора, разказват аврамовци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така. И хич да не Ви пука за селските пръчки.които ви коментират
36
0
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Държавата ни лъже със стандартите на качеството и по-лошо помага на други да ни лъжат, отнемете им това което правят, търсете начини сами да си проверите храната. При селските храни е лесно гледайте дали е естествена , как мирише , какъв вид има, опитвайте. Един домат и една ябълка винаги се познават, вино също а който извади хубаво вино ще извади и хубава ракия, сланина няма как да е прецакана, питайте с какво храни животните, искайте доказателства искайте снимки, идете на място.Долу държавата
35
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 7 години
До Селянин с колелоПрав си. Много родени в града имат селски манталитет и обратното.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСелска и градска храна няма!!! Има домашно приготвена и купена от магазина!!!
33
1
 
0
 
! Отговори
2 х 100 км преди 7 години
Откъде пари за бензин 1600 км на месец от щайга чушки и 400 лв дарение за бсп ???
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО СЕЛЯНИНЪТ С КОЛЕЛОТО-- СЕЛЯНИН Е БЛАГОРОДНО ПОНЯТИЕ. ДРУГОТО ЗА КОЕТО СИ МИСЛИШ МОЖЕ БИ Е "се лян дур"
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 34. Селске е защото се произвежда на село. Що.то не съм видял на жълтите павета да пасат крави.( само *** има)
30
2
 
5
 
! Отговори
художника преди 7 години
До готови за зиматаЛеле брато, ти как си се надумкал с ядене, оно че пада сранье да со ***!!!
29
12
 
3
 
! Отговори
Чуека птичка преди 7 години
" всяка сутрин ставаме в 4 часа, чистиш, храниш животните, после правиш храната, цялата фамилия участва в процеса. Нямаш време ни за кафе, ни за телевизия, ни за политика. Вечер си пребит от умора и лягаш чак към полунощ", разказва една жена от Аврамово. И признава, че не помни от кога не е ходила на почивка, морето е виждала само на телевизия, а за глезотии като фризьор и други работи се смее. "Поне зъбите миете ли си ги? Поне това..
28
10
 
1
 
! Отговори
малиии преди 7 години
плюскам домашна ракия 48С със салатка и домашна туршия, която си правя сам, и дреме ми за селските пръчки и техните *** :)3лв. сирене от Билата ми е екстра, е, сега, няма много вкус на сирене но пък за ракийка става :)
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яйцата, маслото и кашкавала не са селска храна по принцип от кога храната се дели на селска и градска?! ***! А да имаш селски манталитет не е задължително да си от село .
26
0
 
4
 
! Отговори
Човек от София преди 7 години
До Селянин с колело"Именно това понятие е много погрешно и трябва да се замени с нещо друго."Съгласявам се с теб. Не е уместно.
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде ги намерихте тия граждани на благоевградския пазар?Всите там са селяци, дето не го знаят!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво е градска храна?
23
1
 
27
 
! Отговори
Човек от София преди 7 години
До Селянин с колелоНе си прав. Хората от село са достойни хора и фермерските пазари процъфтяват и в София.Не мисля, че някой би обидил тези работливи хора, които изкарват прехраната си с много и при това честен труд.Има обаче едно понятие "селянин" което няма нищо общо с това къде си роден и къде живееш...
22
0
 
1
 
! Отговори
е преди 7 години
До АнонименДа си *** е генетично обусловена съдба...
21
3
 
9
 
! Отговори
готови за зимата преди 7 години
И ние често купуваме от подобни продавачи, но отделно зареждаме от едно село. Като теглиш чертата излиза по - скъпо от магазина, тъй като плащаме да ни гледат прасе и за консервирането, но си струва. В момента мазето е набумкано с 250 буркана лютеница, домати, зелен боб, краставички, печени чушки, компоти и др., отделно 10-тина буркана разни с месо; 3 чувалчета картофи, 1 брашно, 1 кромид; 4 щайги ябълки, фризер с месо, половин фризер със зеленчуци. Много ми е леко, чувствам се добреее
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до новото божоле - божоле се пие във франция, щот всичко минало през бг търговеца е компрометирано и само си даваш парите за ментета! не знам каква му е цената у франция, но за младото вино в испания мога да ти кажа, че струва буквално стотинки и ше ти падне капата като го пиеш. магазините пръщат от вино с цени от 0.80 до 2.евро за бутилка. виж за отлежалите вина е друго нещо за тя се бъркаш за банкноти, но ако си ценител даваш /аз не съм/ - та такива работи за младите вина, да ме прощават пз
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
също като у гърция, ама не тука у северна, а надоле към пелопонес и островите /йонийските/. тука на север са бетер българите, праскат ти дървото за всичко и виното, маслините, зехтина и меда, и сиренето. долу на островите им разрешават да продават и по магазинчетата всичко що произвеждат домащно, даже си лепат и етикети копирани на ксерокс - вино 2 евро за кило и половина или две, ципуро, узо, мечни продукти - отиваш у мандрата и що ти сръце сака, зехтин и маслини, стафиди и тн.
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Awe kakwi sa tiq gluposti we 12lw domasnoto sirene neka si go pazqt az si vzimam po 6lw kiloto w kaufland I sum dowolen