Омбудсманът иска асистент за всяко дете с увреждане

Родители излизат на национален протест на 7 декември
19
Омбудсманът иска асистент за всяко дете с увреждане
Мая Манолова. Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова поиска асистент за всяко дете с увреждане с право на чужда помощ. Тя очерта предложения за четири основни стъпки за решаване на проблемите на децата с увреждане по време на дискусия.

Манолова поиска да се потърси изравняване на благоприятните условия на приемни семейства, които отглеждат деца с увреждания, с тези на биологичните родители, които се грижат за децата си с увреждания. Тя предлага още да се даде възможност на родителите на деца с увреждания да натрупват трудов и осигурителен стаж за периода на грижа към децата.

Според Мая Манолова децата с увреждания не могат да бъдат заложници на политически кризи, да живеят в очакване на следващи избори, на формиране на нови правителства и мнозинства, правата им трябва да бъдат гарантирани всекидневно от институциите, предаде БТА.

Омбудсманът смята, че основен проблем е липсата на устойчивост на програмите и проектите за личен и социален асистент, както и тежките изисквания за кандидатстване по програмите, невъзможността да се кандидатства, когато увреждането е настъпило след старта на програмата.

Д-р Боряна Холевич от Сдружението на лекарите от ТЕЛК възрази срещу липсата на наредба за определяне на вида и степента на увреждане на децата - приравняват се деца към възрастни, което по думите й е неправилно. Тя е и против деца с вродени аномалии на всеки три години да вадят "безумни изследвания и документи", а лекарите да преписват едно и също.

Според нея в една нова наредба за експертизата при деца ясно трябва да бъдат посочени състоянията, при които еднократно ТЕЛК да определя вида и степента на увреждане. Мая Христова, майка на дете с хематологично заболяване, каза, че когато настъпи такова заболяване, то идва бързо, внезапно и не пита родителите колко са подготвени.

По думите й лечението на подобни заболявания става само на три места в България - София, Пловдив и Варна, а по същото време, когато цялата енергия на семейството е насочена към лечението, всички останали документи като ТЕЛК-ови решения, социални права се вадят по места. Тя поиска и право на по-голям отпуск за родителите на болни деца, тъй като на практика те са изправени пред тежката съдба да загубят и работата си. В такъв случай и ние самите ставаме ползватели на социални услуги на държавата, допълни Христова.

Тя възрази и срещу попълването на едни и същи анкети за различни заболявания при кандидатстването за лични асистенти.

Майките на деца с увреждания ще направят нов национален протест на 7 декември, съобщиха самите те. По думите на майките всеки път им се обещава електронен регистър на хората с увреждания, но такъв все още няма.

Те подкрепят новата помощ за деца с тежки увреждания от 930 лева, но попитаха какво се случва, след като детето навърши 18 години, а има същите нужди и получава 120 лева помощ. Затова и от различните организации поискаха обща политика за хората с увреждания, а не само за децата, което беше подкрепено от изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Капка Панайотова от Центъра за независим живот смята, че основният проблем на децата с увреждане е липсата на адекватно образование. Всичко онова, за което говорим, трябва да минава пред образованието на децата с увреждания и асистентската услуга, техническите средства също трябва да бъдат за образование, допълни тя. По думите й асистентската услуга не трябва да се разглежда през призмата на родителите, а на детето. Панайотова смята, че никой няма да отнеме родителстването, ако тя се осъществява от други хора.

Тя допълни, че е и против родителите да ходят с детето на училище, защото това създава проблеми с неговата адаптация. Проблемът на родителите е, че през увреждането не могат да видят другото в детето си - никога не мога да приема тезата, че моето дете е толкова увредено, че нищо не може да прави, заяви Капка Панайотова.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, сигнализира за злоупотреби с медицинските изделия и поиска отпадането на изискване за ЛКК становище. Тя настоява да има обществени поръчки медицинските изделия да влязат в задължителен регистър с регистър на цената, за да няма злоупотреби.

Майка на дете с епилепсия, незрящо и глухо, смята, че софийската програма за асистенти е унизителна, тъй като помага на тези деца, които имат по-малка нужда, например на ходещите на училище.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че е отворена за промени в програмата, но смята, че трябва да се подкрепи образованието на децата, защото те ще станат възрастни и трябва да се оправят сами. Тя припомни, че за последните няколко години на територията на Столична община са разкрити 40 социални услуги, от тях 21 са за деца с увреждания.

Само за 2016 г. бяха разкрити 4 социални услуги за деца с увреждания, а през 2017 г. предстои разкриването на център за социална рехабилитация на деца от аутистичния спектър в Горубляне, център от семеен тип и дневен център за деца и младежи в Драгалевци. По думите й има още много какво да се прави за достъпността на градската среда, но всички нови сгради на детски градини и училища са с осигурена пълна достъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: омбудсманМая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Аз искам лична асистентка от18 до21 години и държавата да ми плаща....
10
1
 
4
 
! Отговори
до Ренета преди 7 години
Детото би следвало да е на индивидуален план , а не да се иска да покрие ДОИ. Ако покриването на ДОС не е по силите му нормално стреса да е голям . Повечето деца с увреждания са на индивидуално обучение и карат само някои предмети със съучениците ...
9
1
 
5
 
! Отговори
Arena bg преди 7 години
Da go podlojim na publichna diskusia i obstonarodno glasuvane. Bg narod e milostiv i sastradatelen - da mu chuem mnenieto. Moje i nesto po-dobro da izmisli.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Баща на аутистСпоред мен, аутистчето също е здраво и умно детенце, но реагира на външния свят по начин, който е по-различен от този, който наблюдаваме при по-голямата част от децата.Да са ви живи и здрави и двете дечица!
7
5
 
13
 
! Отговори
Баща на аутист преди 7 години
Вече ме е срам да казвам че имам дете аутист, за да не ме асоцират с тия вресливите поборници за помощи и асистенти. Аз имам и здраво дете и да ви кажа е доста по-трудно за гледане, аутиста само слуша музика и и си играе, а здравите все за нещо те дърпат.
6
3
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако ще получава заплата плюс антуража и за да ме подсеща какво искам ,мерси.
5
7
 
20
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Омбудсманът е напълно ненужна институция - дублира функциите на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян и харчи сериозна сума държавни пари. Също толкова ненужен е и помощник, арменската епархия няма протосингел.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се намери добър вариант относно грижите за децата с увреждания, това е хуманен дълг.Но трябва също така да се работи доста, за да не се превръща в бизнес създаването на деца с увреждания. Един етнос проявява засилен интерес по тази тема, а също и по отношение на семейно съжителство с хора с увреждания - заради осигурения доход от пенсия, макар и нищожна, и заради вероятността да се роди подобно дете, което пък да бъде експлоатирано за просия. Тази болна привичка трябва да се лекува!
3
1
 
16
 
! Отговори
БГ е глуха преди 7 години
До РенетаБългарските деца не са приоритет на тази държава. Потърси помощ в някоя друга институция, Мая най-много да разреже баницата и да раздаде на малцинствата. Такива са инструкциите от 25 години, ако не си усетила още.
2
1
 
14
 
! Отговори
Ренета преди 7 години
Много ми се иска наистина да има подкрепа за деца с телк ние самите имаме дете с телк аз и моето семейство не искаме пари а Добро образование на децата тъй като учителите третират такива деца наравно с здравите а стреса е голям за нас. Наскоро се обадих в министерството на образованието да помогнат на нашето дете но няма отговор само обещания. Не искаме рари
1
5
 
18
 
! Отговори
на хляба мекото преди 7 години
Омбудсмая само имитира дейност, поредната длъжност от приказките от хиляда и една нощ, за която плаща българският данъкоплатец като поп. За едни хубави пожелания, пък и екип от 50 човека отпуснала. Оня предишния цигулар беше по-добър, хем нищо не правише, хем не му се и разбираше какво бращолеви. Закривай тази хранилка.