Ромите – маргинализирано малцинство! Радикализират ли се?

В домовете на българските роми има средно по една книга
21 ное 2016 07:00,
98
Ромите – маргинализирано малцинство! Радикализират ли се?
Снимка: Facebook

Ромите продължават да са част от проблемите, а не от решението на проблемите на застаряващите общества в Централна и Югоизточна Европа. Социалното и трудовото им изключване нанася сериозни щети на икономиките и допринася за задълбочаването на неравенството и социалните напрежения, категорични са експертите на Световната банка, цитирани от "Дойче веле".

Радикализират ли се българските роми?

Още по темата

Безспорно най-силно засегнати от ромската маргинализация са България и Румъния, в които делът на това малцинство е и най-голям. Заради силното застаряване и смаляване на българското общество, делът на навлизащите в активна възраст роми вече съставлява една пета от младежкия трудов ресурс за икономиката на страната.

Той също се свива, но много малка част от това попълнение на практика заема освобождаващи се работни места, за които се изисква предимно нискоквалифициран труд, се твърди в новия доклад на банката за предизвикателствата пред справянето с ромското изключване.

"Падането на комунизма завари ромите неподготвени за навлизане в пазарната икономика, изискваща гъвкави професионални умения. Изключването им от трудовия пазар и липсата на доходи доведе до тяхната маргинализация и в образованието, и в останалите сфери на социалния и икономическия живот. Вместо интеграция те се оказаха въвлечени в един порочен кръг - бедност, необразованост, безработица. Те от своя страна водят до нарастване на мизерията и социалното изключване в ромските квартали",  обобщават ситуацията експертите на Световната банка.

Те признават, че липсата на напредък в решаването на проблемите, въпреки отделяните немалко средства от Европейския съюз, международните финансови институции и частни дарители, се дължи и на продължителната икономическа и финансова криза по време на безславно приключилото през 2015-та година Десетилетие на ромското включване.

Неизбежна съдба

Лошите показатели в международното изследване PISA за знанията на 15-годишните ученици в България в немалка степен са такива отчасти и заради качеството на обучение в сегрегираните ромски училища в страната. Същото констатират авторите на доклада и за Словакия и Унгария.

"Проблемът на ромските ученици е, че те не могат да избират нито семейството, в което растат, нито съучениците си в училище. За децата от гетата и ромските махали родителите и средата, в която те учат и се възпитават, е неизбежна съдба, която най-често е несправедлива към тяхното бъдеще. Децата нямат контрол над нея", изтъква изследователят Боян Захариев от софийския Институт "Отворено общество".

Финансирани от Световната банка теренни изследвания сочат, че за много ромски семейства образованието не е ценност, защото не води до бързо намиране на работа и печелене на пари. Това потвърждава едно ромско момиче от Северна България, което е успяло да завърши университет въпреки, а не с подкрепата на родителите си. Подобна нелека съдба е имало и ромско момиче от Централна Румъния, оставено от родителите си в Дом за сираци.

Къде започва интеграцията?

От огромно значение е ромските деца да започнат да посещават детските градини от възможно най-ранна възраст. За България тя е 5-6 години, но в Унгария вече е въведено предучилищно обучение още от тригодишна възраст. Изследванията са показали, че ако ромските деца посещават поне две или повече години заведенията за предучилищна подготовка, по-късно резултатите им по математика в тестовете на PISA нарастват средно с 10 точки. Ходене на детска градина само една година не оказва почти никакво значение за по-нататъшното развитие на ромските деца, 53% от които и сега са лишени в България дори от тази минимална възможност. В домовете на българските роми има средно по една книга, а в Унгария - средно по пет книги.

Дискриминация ли са стипендиите?

Боян Захариев категорично защитава тезата за необходимостта изоставащите в училище ромски деца да бъдат стимулирани с малки стипендии. По-голямата част от финансирането е осигурено от Международния Ромски образователен фонд и институции като Световната банка. Малките роми ще ги получават само при доказан напредък в посещаемостта, успеха и поведението в  училище и в това отношение са въведени строги правила за избягване на злоупотреби от страна на родителите.

Според Захариев, обхватът на това, иначе добре замислено и контролирано, начинание, трябва да бъде силно разширен и да обхване всички застрашени от отпадане ученици в българските училища. Делът им е рекордно висок в Европа. Дори официалната статистика отчита, че поне 11% от тях не стигат до задължителното образователно равнище.

"Маргинализацията вследствие на обедняването и социалното изключване в България е феномен не само в ромските квартали. Нейни жертви има сред младите поколения на всички етноси, чиято пригодност за интеграция и успех в обществото е била проиграна още в най-ранните им години", мотивира се изследователят от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.нар. роми и турците в България са общо около 900 000.*Ромите се самоопределят като роми и като турци.Никой *ром няма да се самоопредели като българин, абсурд!
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Никой не ги изключва насила.Те сами се отграничават от останалите български граждани.Има и изключения, тях никой не ги маргинализира само заради това, че са роми.2. Човек се интегрира към останалата част от обществото, ако той самият пожелае това. Насила не можеш да го накараш.3. Ромското размножаване с цел осигуряване на готови пари, дадени даром,влияе на демографията и по друг начин. Заради милиардите, взети от нас,които им се дават, и заради другите щети,ние раждаме по 1 вместо по 2 деца
57
0
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Няма как да съм аз.Обикновен потребител съм и дори не съм от най-сведущите в областта на компютрите.Написах, че вчера са ме блокирали, защото се ядосах. Нищо обидно или ругателно нямаше в коментара ми, но явно на смяна беше застъпил някой свръхпрецизен.Когато се пишат ругатни по адрес на българите, американците или руснаците обаче, не трие.Това е тема за размисъл.Как може да те санкционират, след като предлагаш да се работи,вместо даване пари наготово и да има отговорност за собствените деца?
56
0
 
3
 
! Отговори
Допълнение преди 7 години
Това, което предлагам в коментари 58 и 60, ако бъде въведено чрез закон, ще важи за всички, а не само за един конкретен етнос. Така че и дума няма да може да става за дискриминация по етнически или расов принцип.
55
1
 
3
 
! Отговори
До US ARMY преди 7 години
Сещаме се. Много лесно ще се отървем от тях, ако не ни се месят чужди сили.Ако пък решат да се намесят, ще ни принудят пак да се вкопчим в полата на Русия.Така че, и в двата случая не ние ще сме губещата страна.Но до сакатлъци не бива да се стига. Не такъв трябва да е начинът за решаване на проблемите през 21-и век.Специално за ромският проблем у нас, решението е да се направи невъзможно някой да живее,без да работи, ако няма собствени спестени пари и да не се стимулира свръхраждаемостта им
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''Вчера ме блокираха'' , може и да си ти тоя дето всъщност блокира и трие
53
1
 
7
 
! Отговори
Вчера ме блокираха, преди 7 години
защото написах, че ромите няма да се променят вследствие на наливане на дадени даром пари в ръцете им.Вместо това трябва да се направят две неща, с оглед на специфичната ситуация в страната ни днес:1. Принудителен труд за всеки здрав, пълнолетен под 60 г., ако той няма лично богатство, от което да живее, неработейки и няма заможен близък, който официално да декларира, че ще го издържа.2. По-щедри надбавки само за първите две деца на ВСЕКИ бълг.гражданин /напр.,100лв за първо,200лв второ дете/
52
1
 
6
 
! Отговори
US ARMY преди 7 години
Едните роми са радикализирани още при Византия а другите малко по късно при Османско , обаче историка ни Божидар Димитров забравил или се направил на луд за да няма такава Информация с цел Ромите да не се вдигнат на бунт , нали се сещате при 1 500 000 роми какво би могло да стане
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че замислям да си се върна в Англия. Там има мн пришълци, но поне има институции, които ги принуждават да живеят според техните правила и да не си налагат селянията.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е като триете коментарите с истината за безхаберието на политиците ли ще се оправим?
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като погледнеш градовете в България от самолет или на снимки от сателит и можеш ясно да отличиш къде е ромското гето, такива над Румъния не може да видиш, незаконно строителство, извън всякакви изисквания, реално няма държава.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от т.н. роми се самоопределят като българи. Това Азис, Стораровци, разни други певачки и обикновени индивиди никой не казва ц-н съм, всичките са българи.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама и да ми слагаш минуси аз тва за ромите не сам го измислил а има офоцялна Информация дори и в интернет за тях , кои са и какви и от каде идват
46
8
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Най-интересно е че за примерно турцизираните ни роми е ясно от каде биват турцизирани няма спор от Османско е , а обаче за българеещите-християнизираните се роми се крие умишлено или нещо не е удобно за Истрията ни при положение че се говри за насилствено славянизиране по време на Византия
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черните имат Мартин Лутър Кинг и Малколм Х, ромите имат Азис и Софка, nuff said
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дасикане рома (роми християни, български роми):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български.Хорахане рома (роми-мюсюлмани, турски роми): изповядват ислям, като спазват и християнски празници (Гергьовден, Василица и др.). Говорят ромски език, като често знаят и турски
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските роми се делят на 4 друпи които нямат нищо помежду си дори по Религия и националност:МиллетРудариКалдараши / БакърджииЙерлии
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е в парите. Образованието, просветеността на ромите, не може и не трябва да се съотнася с пари. Можеш да направиш стотици образователни програми, в които да вкараш тези хора, но облечеш ли ги със солиден финансов ресурс, нещата се сриват още по веригата, на базата на взаимното нежелание и неприемане между тяхната и нашата култура. Медиатори, психолози...тези длъжности трябва да говорят нещо все пак.
41
2
 
17
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
"Социалното и трудовото им изключване нанася сериозни щети на икономиките..." - неправилен извод, правилния е "Социалното и трудовото им самоизключване...".
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само милети в Бг!