Бабо, дишай! Дядо, издишай! В Свежен тръгват на БЧК курс

В селото нямат лекар, нито линейка и кметът се заел с курса
24 ное 2016 18:15, Анисия Иванова
5

Снимка: Facebook

Жители на пловдивското село Свежен започват курс за долекарска помощ, за да са подготвени при извънредни ситуации, съобщи кметът Христо Енков.

Постоянните жителите в селото са над 100, а през лятото населението се увеличава до 1200 души. За да придобият нужните познания и умения, те ще посещават курс в БЧК - Пловдив.

"Курсът за долекарска помощ е важен, защото най-близкото голямо населено място до нас е Брезово. Докато линейката се отзове на сигнал, ние може да изпуснем някой човек", обясни кметът.

"Ръководството на БЧК в Пловдив прие мисията на драго сърце и ще направи курс за жителите на Свежен. Мисля, че ще съберем около 14 - 15 човека", допълни Енков пред "Фокус".

Според него особено през зимните месеци хората трябва да бъдат подготвени с такъв курс.

"Имахме случай преди известно време. Жена беше паднала и си бе наранила главата. Имаше доста голям джоб на черепа. Успяхме да спрем кръвта, докато пристигне линейка. Този случай беше последната капка, която ме наведе на мисълта, че е необходим курс за долекарска помощ. Ще е хубаво, ако може да помогнем и да спасим живот, ако се наложи", каза още той.

Кметът Енков стана известен с креативността и оригиналните си инициативи за селото. Преди кметството е работил 25 години в "Сименс", Дания. Стартира от монтьор и стига до ръководител на екип от 100 човека. След като се пенсионира, се връща в България с датската си съпруга - Дорте.

През есента на 2015 г. става кмет на селото  Преди изборите не е водил предизборни битки, изготвил една програма, която до ден днешен виси пред входа на кметството, за да е ясно какво е обещал и какво е изпълнил.

Най-важното е, че създава екип, общност от хора с единни цели, насочени към развитието на селото, защото знае, че човек не може да направи нищо сам.

Едно от първите неща, които прави в качеството си на кмет, е Facebook страницата на кметството. В нея всеки понеделник дава информация за свършеното през изминалата седмица. Същата информация се качва и на табло пред кметството.

Друга инициатива, която започва с жена си, е "Добро утро, Свежен$. Намират доброволци и питат възрастните хора искат ли да получават обаждане по телефона всяка сутрин с въпроса - дали са добре и наред ли е всичко. Правят мрежа и започват да звънят. Ако не вдигнат – проверяват какво става.

Амбицията на кмета е да превърне Свежен в един от стоте национални обекта. Селото е архитектурно-исторически резерват. Разположено е в Сърнена Средна гора. Според някои изследователи на връх Кадрафил, под който е разположена надгробната плоча в памет на Хаджи Димитър, е лобното място на славния войвода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Sanitar преди 7 години
kato za nachalo po selata,amnogo skoro i po gradovete ste se pravyat kursove.Lekari nyama,obezlyudavane na tzeli rayoni...
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наш Иван е много болен. Ката си сложил темпериметъра, да си премери темперакурата, и като го извадил.... и като го погледнал.. 40 сантиметъра!
2
3
 
5
 
! Отговори
ВИЦ преди 7 години
Има решение на проблема - да си вземат в селото бежанци от Афганистан - ще имат Полиция , Лекари , Жандармерия и ТВ денонощно .
1
0
 
12
 
! Отговори
Буля Пена преди 7 години
Ами браво на човека, я всички да бяха като него....