Лекарствата за високо кръвно – безплатни от 1 януари

Около 200 000 българи страдат от есенциална хипертония
25 ное 2016 16:52, Анисия Иванова
22
Лекарствата за високо кръвно – безплатни от 1 януари
Архив: Булфото

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от Нова година. За целта държавата ще отдели около 10,5 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Досега Касата покриваше между 25 и 50% от стойността на медикаментите. Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева.

Идеята беше заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно, мотивират се от МЗ.

От министерството съобщават, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн. лв. по-малко в сравнение с предишни периоди.

Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Ламбева преди 7 години
Нали са безплатни лекарствата за хипертоници, но срещу заплащане-явно до Свищов не е стигнала новината. Отново сме излъгани!
14
0
 
0
 
! Отговори
сатана преди 7 години
предизборно
13
1
 
0
 
! Отговори
65 годишен преди 7 години
До Анонимен освен че си *** нищо друго не си!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Често кръвното се вдига на нервна почва. Вместо да се лекува причината, се лекува следствието т.е. високото кръвно. Хората нямат поглед и не осъзнават причината, личните лекари съвсем. За успокоение хомеопатията предлага чудесни възможнжсти, освен това замяна на водата с 50 % лайка, 50 % липа 1500 мл. на ден. Хора четете, не се тъпчете с отрови.
11
3
 
2
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Може да сте спокойни мили хора,защото няма да излежи нищо понеже не е направил нещо нередно :-)
10
3
 
7
 
! Отговори
Ваксинчо преди 7 години
Браво на москов, ама първо да си излежи за детските ваксини-колко живак над нормата-толкова години в северната килия- при бай Ставри, после, ако е още жив, ще гласуваме за него!
9
6
 
9
 
! Отговори
алфа мъжкар до 12 преди 7 години
много си ***/***, като пиеш лекарства само погледни страничните ефекти и пак говори кой щял да умре на 50, точно такива като теб ***, които преекспонират темата за здравето, не спортуваш, не се движиш, но ти се бил ускорил пулса от 80 на 85 и си се разпищял и оревал орталъка. А въпроса е: храниш ли се правилно, пиеш ли достатъчно вода, колко часа спиш и т.н.
8
10
 
14
 
! Отговори
алфа мъжкар преди 7 години
кви лекарства бе кви са тея глупости, нашите предци не са се тъпчели с такива *** и мъжете са имали два пъти по-силен тестостерон, а на жените цицитe са им били два пъти по-големи и са раждали здрави бебета а не като сега всяко второ бебе е с някакви проблеми. Не се тъпчете с ***, ходете на фитнес, яжте си протеина и не се занимавайте с глупости.
7
6
 
11
 
! Отговори
хубава новина преди 7 години
ако е за всички хипертоници.Повечето от хората знаят, че здравната каса е всъщност здравна каца, много се злоупотребява с фалшива самоличност. Писъците, скимтенето и виенето на здравните "труженици", породени от издърпването на кокъла чрез въвеждане пръстовата идентификация, свидетелстваха за голямото им прецакване. Вярвам, че заинтересованите пак ще изобретят нови начини за крадене, но ударът беше тежък и са в несвяст, чак вкараха в употреба ВАС. Направо октопод!
6
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Това едва ли ще помогне на Боковия ГЕРБ. Навремето, 2009, Станишката на два пъти (април и юли) вдигна пенсиите с по 10%, но пак загуби изборите. Та и сега така ...
5
22
 
12
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Сериозно кой е Чучи?И защо казваш,че използвам женски профил при полажение,че това съм си аз?Мда...Много го плюете,но истината е,че не е лесно да се изправиш срещу различните структури на мафията и той показа завиден кураж в стремежа да им врътне кранчето.Браво,Москов!
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от Нова година." (МЗ Петър Москов)---Разбирай: "Напролет ще има предсрочни парламентарни избори. Гласувайте за нас!"
3
19
 
11
 
! Отговори
Бюлюкбашията преди 7 години
До Nadia NikolovaБраво,Чучи!Един път и ти да налучкаш истината.Московския беше пич,после със свещ ще го търсят!
2
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скъпи селяни: в играта на фармацефтиката няма нищо което да не сте си платили със собственото ви здраве стойте далеч от ваксини, веригите за бързо хранене и безплатни аванти
1
47
 
26
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Браво,Москов!Най-отговорния,деен,последователен и принципен здравен министъп досега.