Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления

Търговци вдигали доста цената, а на разпродажбата връщали старата
53
Черен петък ли?! Лъжат ни с намаления
Снимка: Булфото

Най-често срещаното нарушение в търговската мрежа при тазгодишната кампания "Черен петък" е липсата на старата цена на стоките, съобщи пред "Дарик" Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Това затруднява потребителя в преценката дали процентът на намаление, с който той е бил изкушен да влезе в обекта, е истински. А и по такъв начин търговецът не изпълнява задължителното изискване на закона тази информация да се съдържа върху етикета на стоката", обясни Маргаритов.

Той даде пример и с друг показателен за такъв тип кампании случай.

"На витрината на търговския обект с големи цифри и букви е изписано минус определен процент за всичко, а на същия този транспарант с много малки букви в някакъв ъгъл е посочено, че има доста изключения като групи стоки, за които този процент намаление не се прилага. Категорично нелоялна практика със заблуждаващ елемент", коментира Маргаритов.

При проверките във връзка с кампанията в онлайн пространството е установено, че има нереални намаления.

"Търговецът е повишил непосредствено преди старта на кампанията цената, след това анонсира процент намаление. Дори в един от случаите се получава така, че цената след намалението е по-висока, отколкото е била миналата седмица, например", посочи председателят на КЗП.

Друго констатирано в онлайн пространството нарушение е рекламирането на отстъпка на комплект от няколко стоки, която впоследствие се оказва, че се прилага само за едната от тях.

Маргаритов допълни, че това не са масови случаи, а по-скоро са редки изключения, но все пак потребителите трябва да бъдат внимателни.

В понеделник е т.нар. Cyber Monday, в който онлайн търговци обявяват намаления. Инициативата добива все по-голяма популярност и в България. Инспекторите на КЗП ще проследят и нейното протичане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
swiscoin преди 7 години
Уникална възможност за модерна инвестиция!Пропуснахте ли Bitcoin през 2009-2010 година? Аз също го пропуснах, просто нямаше кой да ми каже за него.Bitcoin цена 2009 0.04 $, цена октомври 2013 1200 $, цена днес над 700 $ !!!Не пропускате и този път!!!SWISCOINНова крипто валута!!!От създателите на Bitcoin. Сега е съвсем в началото, бъдете от първите и купете на ниска цена.Линк за регистрация:https://swiscoin/Register?sponsor_id=166823Регистрацията е абсолютно безплатна
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дотогава ще да е през компа по х убаво нема е не сме се минали толкова
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дано ония горе си решат проблемите не само нерви да образуваме
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А като дават услуги на които на друг оператор не може да ги ползваш това нормлно лие едиб месец или една година назад къдее сем в случая чее ги допуснал за създаването на тоя вид услуга изобщо и не само сем ония горе за кво са един месец да кажем ги траивам ама година няма стане след като е създадена тоя вид услуга трябва да е предоставена за всеки един нет не само на които им е кеф говоря за фюизана на булсат
46
3
 
2
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Ясно си пише - Намаление до 50 или колкото е там процента. ДО, не Със.Никой не ви лъже с нищо, но българина масово си живее с този синдром, синдрома на излъгания. Никой не ви кара насила да купувате, не се чувствайте длъжни. Сами сте си виновни, че не четете какво пише, не разбирате или не знаете на друго място колко струва. Българина е изключително платежоспособен няма германец на 2500 евро заплата, телефона да му струва 5000.Тук е обратното 420 заплата, телефона 1000..
45
1
 
0
 
! Отговори
аа преди 7 години
Правят ги тези и в Стим и на други места. Дано българската държава си свърши работата тук!
44
1
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Не ми се иска да поставям всички търговци под един знаменател, но като цяло нашенските имат странни разбирания за търговията. Не знам при кои учители са учили!?Когато му се увеличи търсенето на даден артикул, вместо да намали цената / естествено не по-вече от 5 % / и да увеличи оборота, нашенеца увеличава цената и чака да кяри. Ами хората просто престават да купуват!!Вярно е - гемия без въжа и търговия без лъжа - не може! Но всичко с мярка, с такт. Защо е нужно да отблъскваш клиентите ??
43
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Лъжат със самите услуги е господа спрете ги тогава защо сте ги създали вид удоволствие достатъчно нерви си има човек ами и с това което земе да сее ядоса е не сме балъци честно казано 9 лева не са пари *** що да си тровим нерви безсмислено
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Взех една услуга иптв булсатком два дена бе редовна закачих кабела към рутера да сия ползвам днеска събота мачове студено навън тия зеха да ми филтрират еми господа в сверата на техниката да ми секат нее добре мисля да сезирам някоя институция щото не зена услуга за часовник или само да храня някои в ловеч нали не сме длъжни знам си правата
41
1
 
15
 
! Отговори
х преди 7 години
Преди 5-6 месеца си купих хладилник от Емаг и вчера го гледам същият с намаление 40% а цената му по-висока от тази за която го купих, как стават тия работи?
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще ме уморите от смях с тоя български черен петък!!идете в друга страна да видите що е черен петък-намаления до 70 процента на световноизвестни марки,в България винаги е било измама,както с всичко друго..
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми харесва как карат продавачките да пишат и мацат по стъклата на магазините. Ако сами си купят боята - още по-добре.
38
6
 
12
 
! Отговори
Ели преди 7 години
Добре де... Всеки търговец сам си измисля надценката и няма закон за надценките. Потребителят сам си преценява дали цената го устройва. Тогава КЗП какви ги дирят?
37
1
 
10
 
! Отговори
Bultras преди 7 години
Ако пазаруваш често от дадени магазини можеш да прецениш дали има реална отстъпка... примерно вчера си купих боти от известна верига магазини за обувки за 35 лв , преди седмицата същите бяха около 70 лв. Бяха обявени на цена 48 лв за Черния петък ... ама на касата изненада искат ми 35 лв ... В суматохата да си оправят етикетите и цените в софтуера се получават положителни изненади. В други вериги за дрехи наистина бяха умишлено завишили цените и с 50% отстъпка си ги купуваш на реалната цена
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работата е да те накарат да обърнеш внимание на продукт за който не си търсил и по този начин си неподготвен.
35
2
 
14
 
! Отговори
още един преди 7 години
Подобни случаи като на 'Търговец'-а имам много. Казваш му че 1кг е на цена 2лв и купувача почва да ми спори че някъде същия продукт е на оферта 3+1кг подарък за само 9,95. Отдавна спрях да си губя времето с подобни - нЕ'ам нерви.
34
9
 
10
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Черен петък, почина Ел Коменданте!А идийотите дето обикалят моловете са живи!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има магазини, където печалбата е 30 процента от цената на стоката. Реално ако искат повече печалба цената ще стане много скъпа. Реално при тези магазини всякакви промоции от вида на 50 процента са изкуствено нагласени.
32
1
 
48
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
В Шумен - в един от големите магазини за техника. Цена на хладилник - 1200 лева миналата седмица. Вчера цената му беше - намален от 1800 на 1250. Е кое му е намалението, при положение че мината седмица и реалната му цена е 1200? Умишлено завишена на 1800 лв. цена и вчера пуснат на 1250 лв. Уж намален от 1800. Големи измамници.
31
1
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Този петък беше черен за България,защото 6 души намериха смъртта си на пътя и оставиха почернени още няколко пъти по толкова.А за другия черен петък-в нашата страна това е доста изкривено,тъй като преди този ден цените са надути неимоверно,а след това ги свалят с около 20%.С една дума мижи да те лажем.