In memoriam: Отиде си видният антифашист Велко Вълканов

Председателят на антифашисткия съюз издъхна на 89-годишна възраст
Обновена: 27 ное 2016 08:16 | 27 ное 2016 08:08,
126
In memoriam: Отиде си видният антифашист Велко Вълканов
Снимка: Булфото, архив

Отиде си един от видните антифашисти Велко Вълканов. Той бе и почетен председател на Българския антифашистки съюз и на Международната федерация на борците от съпротивата - Асоциация на антифашистите (FIR).

Бивш председател е на международната фондация "Георги Димитров".

Преди дни Вълканов съобщи, че има проблеми със сърцето.

Той е роден на 13 ноември 1927 година в Елхово. Завършва право в Софийския университет.

Избран е за депутат в 7-ото Велико народно събрание и в три последователни народни събрания от 1991 до 2001 година, припомня БНТ.

На президентските избори през януари 1992 г. е кандидат за президент с подгласник Румен Воденичаров от инициативен комитет. С подкрепата на БСП двойката зае второто място във вота.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
бабаяга преди 4 месеца
Господ Бог на Израел да прокълне българия и българите!
69
3
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Нито един фашист не е имало преди 09.09.1944 г в България ! Да се чуди човек, откъде му е дошло на ума на А.Страшимиров да викне " Клаха народа, както турчин не го е клал!!" още в средата на 20-те години ? А името на убиеца на децата от с. Ястребино е изваяно като"мъченик на комунизма" !? И най-интересното : Защо САЩ и Англия смляха с бомбардировки Дупница, Враца, София и др, избиват по-вече от 4000 невинни мирни жители? Странно е! Цяла Европа почита антифашистите - ние им викаме "мандраджии"!?
68
11
 
11
 
! Отговори
Георги сс преди 7 години
Отиде си един червен отявлен хомосексуалист.Комунистическа прасе,прекарал живота си в лекота и лъжи.
67
2
 
7
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Не се радвайте на смъртта на един човек защото всички сме временно на тТзи свят и за всеки е определен парцел, който няма да му бъде отнет защото чака него. там няма заплащане , няма смяна., няма отстъпване и освобождаване Не казвайте как съм , а как ще бъда. Живота е един миг.
66
4
 
7
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 7 години
Дано да е е на по- хубаво место. Лека му пръст.Бог да го прости.
65
11
 
14
 
! Отговори
Глас Народен преди 7 години
До 1944 г. в цяла България е имало трима-четирима фашисти,а 30-40 хиляди антифашисти близо 30 години се борили с тях и добре,че дошла Суецката армия да им помогне- инак неравната им борба и до днес нямаше да е приключила!
64
10
 
18
 
! Отговори
Исти преди 7 години
"Антифашистите" в Царство България бяха криминално проявени червени мафиоти,които биваха наказвани заради терористичните им действия против народа и отечеството. После хората,които ги наказваха със задна дата бяха наречени "фашисти",за да се оправдае терора на червените окупатори.
63
9
 
14
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Честито на цяла България- дяволът изпрати в Ада още един душегубец,народен изедник и помагач на червените мракобеси!
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички сме за кратко на този свят. Бог да го прости.
61
15
 
12
 
! Отговори
nedkodd преди 7 години
Това *** било анти фашист когато е бил в 6 клас СМЯХ ВСИЧКИ КОМУНОИДИ СА ПОЛИТИЧЕСКИ НОМАДИ И ГЛЕДАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО КЕЛЕПИРА. Сега се готвят за кокала,но ще им се види голям! Сомунистите уж суциалисти ще видят власт през крив макарон!
60
9
 
8
 
! Отговори
12а преди 7 години
до 75Какво странно има в това да е антифашист? И каква, според теб е разликата между антифашист и активен борец? Или според теб, за да бъде човек антифашист,трябва непременно да е бил партизанин?! Човекът си имаше своите убеждения и идеали- дали ти харесват или не-никой не го интересува. А това,че е нямало фашизъм в България, няма да го коментирам изобщо. Странно тогава кой избиваше като кучета антифашистите и техните деца и за какво загинаха поети като Смирненски и Вапцаров, ако си ги чувал?
59
15
 
9
 
! Отговори
42 преди 7 години
Който се брои за антифашист, всъщност е помагач на черните ***.Жалкото е, че малко от нас го разбират.
58
24
 
26
 
! Отговори
st.anger преди 7 години
интересно как едно 12-13 годишно хлапе се е борило срещу ''фашизма''/който така и не се е състоял в България/? чак пък и виден антифашист бил, аз пък си мислех , че е ''активен борец''...кооолко са неприятни БГ комунистите, не е истина.
57
12
 
30
 
! Отговори
Питър преди 7 години
До Анонимен 66 "Един комунист по-малко"Само безкрайно *** човек може да се изказва по въпроси, по които няма никаква информация. В. Вълканов е бил БЕЗПАРТИЕН по време на комунистическия режим, председател на Дружеството за правата на човека (независима структура в тоталитарна България) и на всичко отгоре, един от малкото хора, позволявали си да критикуват режима от академични позиции. А най-върлите днешни "антикомунисти" са почти без изключения агенти на Държавна сигурност!
56
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да пишете - умен, интелигентен човек с принципи, на които не изневери.
55
25
 
13
 
! Отговори
Рикиджия преди 7 години
СЛАВА НА БКП
54
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да говорят и фенове и противници, другарят Велко Вълканов си е емблематична фигура на посттоталитарното общество. Дори и да беше леко или доста фанатик в убежденията си, на публичните си речи, с един наивен, вътрешно убеден собствен хумор развеселяваше аудиторията, имаше малко френски хумор в този човек. Няма такъв политик сега, каквото и да се говори за него. Беше си атракция в парламента. мир на човека. Всеки залита.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vazroden, ти си злобен ***! Пет пари не струваш! Прости сте всички!
52
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мъртвите или Добро или нищо! Никой не е бизсмъртен. Рано или късно всички си заминават от този свят. Живота е една разходка около гроба и както са казали умните хора от дупка се раждаш в дупка те заравят. Друг е въпросът как си го изживял този живот и какви спомени си оставил за живите! Но това е друга тема!
51
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***! *** и прости сте щом кълнете! Радвате се на смъртта! Освен да се радвате друго не можете. Една книга не сте прочели в живота си и нищо не можете да кажете за някои видни личности. Нещастници! Вървете на майната си!