А закон срещу враждебен SMS или клип с насилие?

Анализ препоръчва България да дефинира "престъпление от омраза"
28 ное 2016 20:06,
19
А закон срещу враждебен SMS или клип с насилие?
Снимка: архив Булфото

Анализ на законодателството на част от страните в ЕС констатира дупки в наказателните текстове срещу престъпленията от омраза.

В много малка част от тях се преследва изпращането на съобщение с невярно съдържание, което може да причини раздразнение, безпокойство или ненужна тревога на друго лице.

Агитирането или публичното подстрекаване към враждебност между различни общности е забранено в законодателството само на две държави.

Записването на сцени на насилие или посегателство над друго лице, на каквото и да е основание и с каквито и да е средстава е незаконно само в една държава и е частично включено в законодателството на три други държави.

Проучването е проведено в една трета от държавите в ЕС в рамките на проекта "Мандола" -  България, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Кипър, Румъния, Франция и Холандия.

Изследването е установило и че монтаж с говор или изображение на трето лице, без неговото съгласие, е незаконно само в две страни.

България да въведе в Наказателния кодекс дефиниция за "престъпление от омраза". Това съветват експертите по еврозаконодателството срещу проявите на омраза.

Проучването е установило, че в почти всички тези държави под ударите на закона са поставени омразата въз основа на раса, народност, етнически произход или религия. 7 от 10-те държави наказват и за омраза заради сексуална ориентация, пол или инвалидност.

Публичното разпространение на ксенофобски или расистки материали, които проповядват към омраза е незаконно в повечето от държавите. Половината от държавите включват тук и използването на компютърна система за разпространение/проповядване на омраза, дискриминация или насилие.

Публичната клевета или обида е забранена в 10-те държави, а в осем от тях подлежи на наказателна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А наказание, срещу следене на едно или повече лица. Пак причинява притеснения. В риск е здравето и живота на хората, които са подложени на подобен стоически тормоз. С цел облага, полза.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи не можем да кажем на мошеника че е мошеник или ако някой лъже да не го изобличаваме, защото ще му причиним "ненужно безпокойство ", май така излиза. Ако видя във фейсбук или ютюб някой клип с певец който пее зле, а претендира да бъде известен и не мога да напиша коментар, че пее фалшиво или че гласът му не става (без да използвам обидни думи ). Защо трябва да се счита за омраза , ако казваш истината? За клиповете,.клеветите и заплахите съм съгласна авторите им да се наказват. И нецензурният език да се забрани .Но ако ще ни превръщат всички в лицемери... ..това е обезпокояващо.
15
2
 
9
 
! Отговори
Раздразнен преди 7 години
Тази либерастка простотия в никакъв случай не трябва да се допусне в БГ!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпление от омраза?А другите престъпления досега от любов ли са били?Много правилно престъпление от омраза не се включва в разните закони.Какво ме топли, ако някой ще ме набие без да ме мрази, ей така, за спорта, за да отчете бройка?
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся ко излиза трябва да обичаме и да хвалим всички престъпници и убицати в коментари защото иначе попадаме под ударите на закона.Ко стана със Демокрацията със свобода на словотоАз да си кажа кото мисля пък ако иска целия свят да го приемаСя трябва да играя мили очички и слова
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправихме организираната престъпност,битовата,престъпността от братята римляни и емигранти и като цяло байганьовщината в милата ни родина,та стигнахме до престъпленията от омраза.Даже не искам да влизам в подробности що за малоумно определение е "език на омразата" и как ти гази свободата на словото и правото да изразяваш лично мнение.2017=1984-новата евродиректива
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз получавам всеки път раздразнение, безпокойство или ненужна тревога, когато получа сметките от монополистите или зареждам с гориво на бензиностанциите!Същото ми се случва и когато ме карат да плащам данъка на автомобила преди да е изтекла годината за да мога да мина технически преглед а за последната измислица 4мм грайфер без значение дали са зимни или летни гуми направо сърцето ми спира!
10
16
 
8
 
! Отговори
европеец преди 7 години
Вашите европейските ценности май стигат до гей двойките.Прочетете малко ограмотете се.Има европейска харта.Не ставате за европейци.Парвинющина!
9
5
 
5
 
! Отговори
европеец преди 7 години
Чудесна двойка сме.Само че аз съм активния.
8
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До европеецВъв въхъра на европейските ценности искам да сме гей двойка с теб и ти да си ми жена!
7
3
 
25
 
! Отговори
12346 преди 7 години
До 1Трият се защото се води целенасочена излямизация на Европа.Първо се вкарват брадатите майки и после се въоръжават и започват гоненията срещу християните...И всичко добре организирано и финансирано от САЩ...
6
4
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До европеец :Съжалявам, но вие нямате право да мразите! Или двойните стандарти на ЕС се отнасят и до ценностите?
5
21
 
2
 
! Отговори
европеец преди 7 години
Или ще се научите на европейски ценности или хващате пътя за Русия.
4
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
А закон срещу безсмислени и безумни закони няма ли да е по-добра идея?
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 ТО АКО ПОЧНАТ ДА СЕ ТРИЯТ.ТИЯ ОТ АТАКА,РУСИЯ И ДР. НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ ИЗКАЖАТ.
2
3
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Поредната либерастка ценност утре ща започнат и да ни бесят защото наричаме нещата с истинските им имена ,така ли!?!?!?
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо тук не се трият ругатните и циничните намеци за българите изобщо, за християните, за България и за българската жена?Ако обаче нещо такова се напише по адрес на малцинствен етнос или неговата религия, ще те баннат като едното нищо!