Свободата в нета намалява! На мушката: WhatsApp

Цензурата завладява Facebook и Twitter, правителствата ги следят
30 ное 2016 12:44,
7
Свободата в нета намалява! На мушката: WhatsApp
Снимка: Reuters, архив

Приложенията, свързани с изпращането на съобщения, са основните мишени за следене на повечето правителства тази година, съобщава thememo.com, цитиран от "24 часа".

Най-наблюдаваното сред тях е WhatsApp.

Независимата организация Freedom House пусна своя доклад за свободата на интернет, който отбелязва драстичното й намаляване. Общо 34 страни през тази година са извършили по-строги рестрикции върху използването на интернет пространството по правителствени или военни наредби.

"Популярните социални медийни сайтове като Facebook и Twitter са подложени на нарастваща цензура в продължение на няколко години, но правителствата все по-често следят приложения за съобщения като WhatsApp и Telegram", казва Саня Кели, оглавяваща доклада.

"Тези приложения са в състояние да разпространяват информация бързо и сигурно и някои правителства смятат това за голям проблем", допълва тя.

12 страни в момента блокират или силно ограничават WhatsApp, популярното приложение за чат, което използва криптиране, за да спре правителствата да четат съобщенията на потребителите. Социалните медии са следващите най-проучвани системи за комуникация в интернет.

Арести на базата на социални медийни публикации са все по-често срещано явление, свободата в онлайн словото значително навалява, а политическата цензура се увеличава. Благодарение на проследяване във Facebook са арестувани 27 души. Двама турци, бяха дадени под съд след споделяне на видео за Реджеп Тайип Ердоган.

Китай, Сирия и Иран са трите най-строги ограничители за свободата в интернет. Китай, например, наскоро въведе нов закон със седем години затвор за разпространение на слухове в социални медии на (в затвора влизат заради подобни слухове политическите активисти).

От друга страна, британците продължават да бъдат едни от най-толерантните европейски страни спрямо свободата в интернет, като изпреварва Франция през 2016 г. по данни от доклада. Дори интернет да обединява хората по цял свят, диктаторските правителства се опитват да ограничат тази свобода в използването му, в опита си да овладеят и контролират националната и световна сигурност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
не намалява свободата, намалява авантата.
2
2
 
4
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Точно Telegram трудно ще го следят.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По минуси в коментарите си пръв. Явно форумите не обичат тъппаци.