Фидел Кастро в България: Жени, море, градове…

През 1972 г. кубинският лидер слушал на живо Николай Гяуров в Евксиноград
3 дек 2016 14:55,
58
Фидел Кастро в България: Жени, море, градове…
Снимка: архив Reuters

Разкази за жени, море, коктейли и разходки в различни градове събуждат спомените за посещенията на лидера на кубинската революция Фидел Кастро в България.

Ел Команданте почина миналата събота на 90-годишна възраст. Това провокира вълна от спомени, коментари и оценки за него и управлението му в целия свят.

По време на посещението на Фидел Кастро в България началникът на УБО ген. Илия Кашев е трябвало да задвижи осигуряването на “леки жени” за кубинската делегация.

"Дотам ли изпаднахме, да вербуваме и к..ви", крещял Кашев, твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел на службата за охрана на членовете на Политбюро Димитър Георгиев-Пентата, който вече е покойник. Неговите спомени са публикувани на страниците на "Морски вестник" от капитан Асен Дремджиев, пише "Дарик".

По време на първото си посещение в България през 1972 г. Кастро обиколил много български градове, сред които Варна и Добрич. Заедно с делегацията си той бил настанен в двореца Евксиноград, където слуша на живо баса Николай Гяуров.

В Добрич, който тогава носи името Толбухин, остава толкова впечатлен от компетентността на първия секретар на Окръжния комитет на БКП Ганчо Кръстев, че го препоръчва на Тодор Живков за министър на земеделието, пише в книгата си “По вълните на дипломацията” Жоржета Пехливанова.

Още по темата

В програмата на Фидел Кастро е включено и посещение в курорта "Албена", който е открит три години по-рано. В чест на кубинския лидер е даден коктейл на терасата на последния етаж на хотел "Доростор", където по традиция са приемани високопоставените чуждестранни гости.

"Всички делегации, които пристигаха в България, бяха водени в "Албена", който тогава беше нов комплекс. "Доростор" беше така разположен, че от терасата му се виждаше цяла "Албена" – горната зона и тази край крайбрежието", разказва пред “Дарик“ тогавашният управител на хотела Дора Христова.

Тя е запомнила комична случка при посрещането на Фидел Кастро.

"Обикновено, когато идваха чужди делегации, придружавани от ръководството на комплекса, аз като домакин ги посрещах във фоайето на хотела и заедно се отправяхме към асансьорите, за да се качим на горните етажи. Когото пристигна Фидел Кастро, се ръкувахме  и той с бърза крачка тръгна напред. Докато го настигна, той отвори една вратичка до асансьора и тръгна по стълбите, които водеха към базара. Всички се шашнаха, защото не знаеха къде отива, а толкова бързо охраната не може да го стигне", спомня си Христова.

Тя е запомнила кубинския лидер като земен и енергичен човек, който на фона на българските партийни величия и изглеждал различно.

"Кастро остана с добро впечатление, каза че му харесват България и "Албена". Силно впечатление му направи, че е млад курорт. То се виждаше как се строи непрекъснато – ние всяко лято пускахме по 5000 легла. Нищо, че е нов курорт, всичко беше в зелено", спомня си още Дора Христова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те всички комунистически *** обичат много животеца на гърба на раята. Сега се пържи в ада това гов-но. Наред е брат му.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** в България колкото щеш,така че май затова Кастро толкова е обичал Булгаристана,хаха
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....300 leva na mesec..i gi davat na dva-tri meseca...za ohrana,mladi zdravi hora..Zaminavaite za chujbina,tova e..
32
4
 
4
 
! Отговори
Дедо какво ти е, преди 7 години
виновен е ФИДЕЛ КАСТРО,ти си пазач,ами стани производител направи нещо и ;охранявай; нещото произведено от теб и тогава ;РЕВИ;
31
5
 
13
 
! Отговори
хи хи преди 7 години
*** си е на държавна сметка докато глупаците са чакали светлото му бъдеще
30
4
 
6
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Само, дето снимката към стстията е на актьора Лиъм Нийсен.
29
5
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ фИДЕЛЬ,Ама при тая политическа криза със сибирско участие,това ли е нвай-важната тема???? Работя в БГ-СОД гр.Варна. Собствениците са бивши полицаи,убедени социалисти и Русофили. Праскат се за много честни,а обектът ни трябва да се охранва от 8 човека а ни оставиха трима.Получават от общината 8000лв. на месец а на нас дават по 300(общо 900) веднъж на три месеца. Ако бъдещия социализъм ще е такъв аман от работодатели.
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно са поканили Данчето Христова
27
16
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ДОКАРА НАРОДА СИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА ,А ТОЙ ХАРЧИ НАРОДНИ ПАРИ ЗА *** И БОХЕМСКИ ЖИВОТ ! СЕГА МАНИПУЛИРАНИТЕ КУБИНЦИ СИГУРНО И ПАМЕТНИК ЩЕ МУ ИЗДИГНАТ ?!
26
1
 
12
 
! Отговори
Кичка Бодурова преди 7 години
Кастро беше много надарен мъж също така бохем ,ларш и никога не ми е отказвал пари ,колкото съм му искала винаги ми е давал повече !
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 30...Прав си, така е... но вече ми се повръща от помията в интернет... статия се прави как е дошъл фидел и еал куви на морето... еати долнопробната работа. Толкова ли няма новини по света... Ама какво ли се чудя... масата от населението това им е нивото... само плюскат, пият и еат...
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И е много тъпо като слагате думи като "живот пълен с любов"... тъпо е като се показва някаква романтична аура около този човек... да спиш с десетки жени и да ти осигуряват к*рви е всичко друго, но не и любов... А и нищо похвално не е направил в БГ, дошъл, отишъл на море и еал жени... това и нашия селски наркотрафикант митъо очите го прави...
23
5
 
5
 
! Отговори
до Тони преди 7 години
За тогава не знам, но от лични наблюдения ти казвам, че най-добър клиент на черно море е българина. Германците си броят стотинките. Не, че нямат пари просто са скръндзави. А пък тук идват и социално слаби, та може и да нямат. Аз не съм емигрирал в чужбина и пак ходя, където поискам. Това не ми пречи да не харесвам Борисов и да плюя все по някакво едно време. Хората воини изкараха и се сдобриха, а Вие все едно време.......
22
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
До Анонименможе и на друго да му е пяла,знае ли човек. ......за микрофон говоря,не си мислете щуротии,не е такава.
21
14
 
24
 
! Отговори
Тони преди 7 години
А пък ние като деца семейно ходехме само на Кранево и Крапец, на едни дървени бунгала. До Албена не можехме да припарим. Чак 1989 с връзки се уредихме да спим на нещо като общежития + хранене на корем във ведомствен ресторант - за работещите. И до там, пари за друго нямаше, а германците харчеха като луди по атракционите и заведенията, ние само се облизвахме.Сега, след като емигрирах в чужбина, можем да ходим където си поискаме.Така, че не ми говорете за хубавия СОЦ.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 18 Балкантурист знае и да се изкаже със статия на тази тема. Тя е интересна за млади и стари.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И една му е пяла на ухото. Ама не и знам името?
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 17 И АЗ ТАКА СЪМ ЧУВАЛ. ТО ЗА ТОВА В БКП ИМАШЕ МНОГО КОИТО СЕ РЕАЛИЗИРАХА С ВРЪЗКИ ОТ УБО.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
където слуша на живо баса Николай Гяуров...............и кого друг е слушал на живо ...доста пъти?
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде виде жени?Може навремето да е имало.Сега са само кочове.