Жива верига около парламента готвят хора с увреждания

Заплашват и с "гладен протест" пред Министерския съвет
Обновена: 7 дек 2016 07:55 | 7 дек 2016 07:40, Камелия Цветанова
14
Жива верига около парламента готвят хора с увреждания
Снимка: Булфото, архив

Хора с увреждания, хванати за ръце, ще направят "жива верига" около сградата на Народното събрание в знак на протест. Инициатори са 20 неправителствени организации.

Още по темата
Исканията на хората с увреждания не са свързани с финансово подпомагане, а с изработване на закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на децата и възрастните с увреждания.

Организаторите на протеста заявяват готовността си за ефективни "гладни протести" пред сградата на Министерския съвет.

В писмо до премиера и до министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването от неправителствените организации посочват, че "България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени".

Спешно да се изготви подробен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания, по заболявания, се настоява в писмото.

Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от бюджета не по-малко от две минимални работни заплати; достъпът до лична помощ да се основава на индивидуалните потребности на лицето с увреждане; средствата за лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и нуждата от придружител от отговорните институции /ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ лекар/; да се преразгледа идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност, настояват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА преди 7 години
Е СЕГА И МОМЕНТА ВСИЧКИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ,НАЦИОНАЛНА СТАЧКА ..КАТО В ГЪРЦИЯ....А ТАКА САМО ИНВАЛИДИТЕ, УТРЕ МЕТАЛУРЗИТЕ. ..ПОСЛЕ УЧИТЕЛИТЕ. ...И НИЩО. ..ВСЕКИ ГЛЕДА СЕИР...КОГАТО СМЕ ЕДИННИ И ОБЕДИНЕНИ ЩЕ ИМА ЕФЕКТ...А ТАКА,ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА САМСИНДИКАЛНО И ПЪЦ. .НИЩО..
6
1
 
8
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Важно е НСО и боко, да карат джиповете на госките, пък хората с увреждания, кучетата ги яли. Кво са 200 бона за джип?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми се иска депутатите да ги заточат някъде и да изкарат няколко месеца на инвалидна или пенсионерска пенсия, да видим, как ще им се отрази, ама да трябва да купуват и лекарства, да плащат сметки и да се изхранват.
4
0
 
12
 
! Отговори
телк 95% преди 7 години
142 лв пенсия ...
3
1
 
18
 
! Отговори
няма пари преди 7 години
Няма пари,трябва нови депутатски коли да се купуват.
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да искат пари от Мая Общата и Румен Радев ;)Не знаят ли, че правителства в оставка не е прието да взимат финансови решения?
1
3
 
23
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Инвалидите без трудов стаж получават в *** 100 лв. пенсия.Това са хора РОДЕНИ с проблем .Кой би издържал 1 месец със 100 лв.В парламента, депутатите са за бесилото !